Trainingen & Symposia

We delen graag onze ervaringen en expertise tijdens trainingen, klinische lessen en symposia. U kunt altijd contact met ons opnemen om de mogelijkheden voor een interne en op maat gemaakte scholing te bespreken. Al onze trainingen worden geaccrediteerd door de beroepsorganisaties, zoals KNOV en KCKZ.
Wilt u een symposium, congres, lezing of training aanmelden of wilt u ons als spreker uitnodigen op een door u georganiseerde bijeenkomst, mail ons dan: info@steunpuntnova.nl
Alle inkomsten komen direct ten goede aan Steunpunt Nova
Volg Steunpunt Nova ook op Linkedin, Facebook en Instagram voor actuele trainingsdata, tips en adviezen.


Veel trainingen en scholingen over rouw en verlies worden op dit moment online gegeven. Ouders die nu te maken krijgen met het verliezen van hun baby, hebben de steun en begeleiding vanuit zorgverleners extra hard nodig.


Hiske Kuilman werkt als verliescoach voor ouders die hun baby verliezen en ze geeft daarnaast trainingen aan zorgprofessionals die hiermee te maken krijgen. Ze geeft momenteel online scholingen ‘kraamzorg na het verlies van een baby’. Een praktische en toegankelijke scholing door middel van een interactief webinar, speciaal voor kraamverzorgenden. Naast theoretische kennis omtrent rouw en verlies, krijg je een goed beeld van de impact en specifieke pijn die ouders van een overleden baby ervaren. Je krijgt veel praktische tips over wat je wel en beter niet kunt zeggen of doen en daarnaast krijg je informatie over de verzorging van kwetsbare overleden baby’s en de rol van je eigen emoties in dit soort verdrietige situaties. Deze scholing is door het KCKZ met 2,5 punt geaccrediteerd.

Voor iedereen die zich inschrijft via deze link, doneert Hiske 5 euro aan Steunpunt Nova. Ben je kraamverzorgende of ken je iemand voor wie deze scholing interessant is? Zou je dan deze link willen delen? Alvast bedankt!

Lezingen en scholingen voor verloskundigen en kraamzorg door Hiske Kuilman zijn aan te vragen via haar website. Hiske geeft zo’n 70 geaccrediteerde in-company trainingen per jaar.
Flyer verloskundigen
Flyer kraamzorg


Rouw Rondom Geboorte geeft scholing en training aan (geboortezorg)professionals die zich willen verdiepen en bekwamen in rouw en verliesbegeleiding rondom geboorte. Dit gaat om verlies van een kindje in de (prille)zwangerschap, maar ook om verlies waar je als ouders mee te maken krijgt en niet met de zwangerschap zelf te maken heeft. Kijk voor actuele trainingsdata op de website.

* Verlieskunde in de verloskundige praktijk: Dit is een tweedaagse training voor verloskundigen waar Ruth van den IJssel vaste gastspreker is. 

* Opleiding miskraambegeleiding & meer: Dit is een op maat gesneden opleiding voor bijvoorbeeld coaches, ervaringsdeskundigen en verloskundigen die voelen dat ze meer kunnen en willen betekenen voor vrouwen die in de eerste helft van de zwangerschap afscheid (hebben) moeten nemen van hun kindje. In deze opleiding is de begeleiding rondom prenatale diagnostiek een interessante keuzerichting voor verloskundigen. 


Eerder werkte Steunpunt Nova mee aan

20 november 2020, Ede
SCEM symposium, Verlies in de verloskunde 3

7 november 2019             

SCEM symposium, Verlies in de verloskunde 2.
Lees hier het programma en download de folder


25 oktober 2018

Symposium verlies en rouw in de geboortezorg, SCEM. Bekijk hier het programma.


2 november 2018             

Jaarlijks congres van de
Beroepsvereniging Echoscopisten Nederland (BEN) voor verloskunde en gynaecologie.


2 november 2018             

Regionale bijeenkomst Perinatale audit. Bekijk hier het programma.


27 november 2018           

Perined congres


Alle inkomsten komen direct ten goede aan Steunpunt Nova.