Als de uitvaart achter de rug is en alles echt voorbij lijkt, breekt vaak een lastige periode aan. Je gaat je dan pas echt realiseren wat er gebeurd is en hoezeer je toekomst is veranderd. Je bent vaak nog met zwangerschapsverlof en hebt dus alle tijd om na te denken wat kan overgaan in gepieker. Veel ouders willen graag nog met hun kindje bezig zijn en het is zo pijnlijk dat dat niet meer kan. We kunnen tips geven wat nog wel kan:

 • Het geboorterouwkaartje maken/ aanpassen en versturen
 • Een fotoboek maken
 • De filmpjes monteren en een herinneringsfilmpje maken
 • Een herinneringsboek maken
 • Een herinneringsdoos maken
 • Vrienden en familie uitnodigen om de foto’s te bekijken en over je baby te praten
 • Het lezen van boeken over babysterfte en verlies
 • Het luisteren naar muziek
 • Het volgen van sociale media-kanalen die te maken hebben met babysterfte
 • Het grafje mooi maken
 • Een herinneringsplekje in huis maken met bv. de urn
 • Een herinneringssieraad uitzoeken
 • Het bekijken van video’s over rouw en (baby)verlies

Kijken in de ziel, deel 1 en deel 2
Coen Verbraak praat met mensen die hebben ervaren hoe het is om iemand te verliezen.

De verwondering
Manu Keirse: gelooft niet langer in rouwverwerking; rouw verwerk je niet, je overleeft je verlies en je leeft ermee.

Fatima Elatik: vertelt o.a. over het verlies van haar baby.

Marguerite de Beaufort: verloor twee van haar vijf kinderen en een derde kind werd ernstig ziek. Toch blijft haar vertrouwen in het leven groot.

Recht uit het hart
Ellemijn Veldhuijzen van Zanten is actrice en columnist. Zij is moeder van zes kinderen, van wie er drie vlak na de geboorte zijn overleden. Een verhaal over liefde, moederschap en trotse rouw.

How grief changes over time
‘You don’t get over grief, you just learn to have it as part of your life.’
This analogy of how we deal with bereavement is absolutely spot on…
Bekijk hier de Nederlandse versie

‘It’s hard for me, too’: A letter from a grieving parent

Stillbirth is still birth

After Inez
Het verhaal van Denize en Filip, die klaar zijn voor de geboorte van hun eerste kindje. Het wiegje, de kleertjes en de wandelwagen zijn met zorg uitgekozen en staan klaar voor gebruik. Nog een laatste controle bij de vroedvrouw en hun kindje kan komen. Uit niets slaat het noodlot toe. De vroedvrouw hoort bij deze controle geen hartslag van het kindje meer en de jonge ouders belanden in een nachtmerrie.

Radio 1 (België) Touché
Twee uur durend interview met Manu Keirse (04/06/2017). De links om het radiofragment terug te luisteren staan onderaan deze pagina.

“Het fundament van liefde”
Is het eerste filmpje, gebaseerd op het boek “Rouwen na het verlies van je baby” van Kathy Beckers-Mansell. Het boek en de filmpjes zijn onderdeel van het project ‘Rouwen om het verlies van een baby”, dat is opgezet door de “Stichting Boeken van betekenis”. Kathy Beckers-Mansell is rouwtherapeut en heeft haar praktijk “MetJari” in Zoetermeer.

“Over het dragen van rouw”
Is het tweede filmpje, gebaseerd op het boek “Rouwen na het verlies van je baby” van Kathy Beckers-Mansell.

“Het nieuwe gezin”
Is het derde filmpje, gebaseerd op het boek “Rouwen na het verlies van je baby” van Kathy Beckers-Mansell.

“Zien met het hart”
Is het vierde filmpje, gebaseerd op het boek “Rouwen na het verlies van je baby” van Kathy Beckers-Mansell.

“Drenkeling en jutter”
Is het vijfde filmpje, gebaseerd op het boek “Rouwen na het verlies van je baby” van Kathy Beckers-Mansell.

Als je baby is overleden kan het helpend en troostend zijn om hierover boeken te lezen. Het zorgt voor herkenning. Hieronder vind je een aantal (invul)boeken, tijdschriften en films. Ook voor kinderen is het verlies van een broertje of zusje heel ingrijpend. De voorlees-kinderboeken kunnen misschien helpen om erover te praten en om samen met hen betekenis te geven aan het verlies.
Veel van onderstaande boeken kun je bestellen via de link in de beschrijving of via Liefs van Lauren en Koffertje Troost. Ook vind je daar nog veel meer over rouw en verlies.

Op de hulpkaart die gaat over herinneringen maken staat dat je een boekje kunt voorlezen aan je baby. Dat kan natuurlijk elk boekje zijn maar Anja Dalhuisen heeft er een een speciaal boekje voor geschreven. Het heet Dag liefje. Ze vertelt erover in dit filmpje. Dankzij donaties van andere ouders die een baby hebben verloren, mogen wij het boekje kosteloos aanbieden aan ouders die hun kindje willen voorlezen in de dagen tussen het overlijden en de uitvaart. Stuur dan een mail met de naam van je baby’tje, de geboorte/sterfdatum en het adres waar we het boekje naartoe mogen sturen naar info@steunpuntnova.nl.
Als je het boekje wilt voorlezen na het afscheid van je kindje, dan kun je het bestellen via de website van Vlinderkusje.


Invulboeken

Kinderboeken

Boeken voor volwassenen

Ervaringsverhalen

Gedichtenbundels

Tijdschriften

Films

Wij maken gebruik van het Bol partnerprogramma. Linkjes naar Bol zijn affiliatelinkjes waarbij wij een kleine commissie kunnen ontvangen als er een bestelling geplaatst wordt.

Heel erg fijn als jij ons op deze manier wilt helpen!

Helaas overlijden er ook elke dag baby’tjes en om die ouders te ondersteunen is een speciale app ontwikkeld, de LOSS app. In deze app vind je informatie en artikelen, maar ook rouwondersteuning en oefeningen en mogelijkheden tot lotgenotencontact.
Steunpunt Nova zal de app beheren. We zijn enorm trots om deel te mogen uitmaken van zo’n groot geboortezorgproject.

Lees alles over de Loss app op de speciale website

Op 13 juli 2022 vertelde Ruth van den IJssel over de Loss-app. Dit interview is uitgezonden via SCHIE FM, Omroep Vlaardingen en Omroep Wetering.
Beluister hier het interview

Eind juli 2022 besteedde Editie NL aandacht aan de Loss app en aan het einde van 2022 verscheen het artikel Oog hebben voor verloren verwachting in Vakblad Vroeg.

Steunpunt Nova neemt deel aan het Europese PATH-project (PerinAtal menTal Health). Dit project is bedoeld om aanstaande en kersverse ouders te helpen met de voorbereiding op het krijgen van een kind en de opvoeding die daarbij nodig is. Synappz ontwikkelt daarvoor diverse apps waarvan er al een aantal op de markt zijn Zwapp+ (voor zwangeren) en NeoZorg (voor baby’s die op een neonatologieafdeling terecht komen).

Van 2019 tot 2022 wordt door het Maasstad Ziekenhuis in het internationale project PATH samengewerkt met partners in Nederland, Engeland, Frankrijk en België om ouders zo goed mogelijk voor te bereiden op de emotionele achtbaan die ouderschap heet. Alle activiteiten binnen PATH worden Europees gesubsidieerd door het Interregionale 2 zeeën programma. Lees hier meer informatie over het PATH-project.

Toeleven naar de geboortedag betekent opnieuw het jaargetijde meemaken waarin je baby geboren werd. De herinneringen lijken intenser. Je staat stil bij wat je deed in de aanloop naar de bevalling. Je voelt opnieuw, je herleeft de tijd van toen.

Als je zelf aankondigt dat je bezig bent met de aankomende geboortedag van je kindje, zullen mensen in je omgeving jouw kindje minder snel vergeten. Zet bijvoorbeeld op social media een foto dat je het graf netjes aan het maken bent voor de geboortedag. Of stuur een kaart rond met de naam van je baby waarin je mensen bedankt voor hun steun van het afgelopen jaar. Tip: stuur het kaartje ook naar goede vrienden/buren van je ouders, zo krijgen zij ook steun van degenen die naast hun staan.

Vraag mensen in je omgeving om niet alleen dit eerste jaar maar ook in alle jaren die nog gaan komen deze dag niet te vergeten. Geef aan dat je ook de komende jaren nog behoefte hebt aan kaartjes en lieve berichtjes.

‘Vier’ zijn/haar geboortedag op jullie manier. Dat kan zeker met slingers, taart en een cadeau. Jonge kinderen vinden dat heel normaal. Bij een verjaardag hoort taart en een cadeau.

Op de instagram pagina van Steunpunt Nova staan in één van de ‘hoogtepunten’ veel andere tips om de jaardag in te vullen.

Een veelgehoord “advies” is dat je professionele hulp moet gaan zoeken. Dat kan zeker helpend zijn maar het is raadzaam daar een maand of twee mee te wachten omdat het intense verdriet er echt bij hoort (hoe naar dat ook klinkt). Vaak kun je na die periode wat beter aangeven waar precies je hulpvraag ligt. De meeste therapeuten zullen dat zelf ook adviseren.

Psyche en zwangerschap
Psychische hulp bij verlies rondom zwangerschap en geboorte.

Liefs van Lauren-coaching
Willemien Holsappel begeleidt vrouwen die in de zwangerschap of vlak daarna afscheid hebben moeten nemen van hun kindje. Coaching bij babyverlies is niet zomaar rouwbegeleiding. Babyverlies is soms onzichtbaar verdriet, eenzaam. Onbegrip en goed bedoelde opmerkingen. Willemien hoort het helaas maar al te vaak. Terwijl de termijn van zwangerschap niets zegt over het gemis en het verdriet. Net zo min of je baby alleen geleefd heeft in jouw dromen of ook een aantal uren of weken na een geboorte.
Babyverlies en het effect hiervan is voor elk persoon en elk stel verschillend.
Het verliezen van een baby is een intense gebeurtenis in jouw en jullie leven. Je leven staat op z’n kop en terwijl iedereen doorgaat met zijn of haar leven, lijkt jouw wereld stil te staan. De glans is er vanaf en je stort in of je gaat juist door; omwille van de andere kinderen of omdat het zo hoort. Misschien durf je er ook niet goed bij stil te staan, wat komt er nog meer los.

Huber10 Coaching
Hubertien van Heek begeleidt ouders na het verlies van hun baby voor, tijdens of na de bevalling. Je had je toekomst zó anders voorgesteld. Samen met je partner en jullie zoon of dochter, waar jullie zó naar uitkeken, intens naar verlangden en een rooskleurige toekomst lachte jullie toe. En nu is alles anders …
Het verlies van je baby is een ingrijpende gebeurtenis die je leven compleet overhoop haalt. Het intense verdriet en het alles omvattende gemis is zó groot dat het pijn doet. Hoe moet je verder nu jouw wereld is stil komen te staan? Hoe pak je de draad van het dagelijkse leven weer op? Je doet het, maar hoe kan het leven ooit weer leuk worden?
Helaas ken ik dit maar al te goed. Door mijn persoonlijke en professionele ervaring weet ik ook dat het mogelijk is om weer plezier te krijgen in je leven, waar je overleden zoon of dochter in verweven is en zijn of haar eigen plek heeft ingenomen.
Hubertien is coach/counselor gespecialiseerd in verlies- en rouw, chronische stress en lichaamsgericht traumacoach. Zij werkt vanuit haar thuispraktijk in Voorburg waar ze ouders zowel individueel als samen begeleidt.

Elk kind doet ertoe & Praktijk Tijd
Brenda Tiggeler geeft therapie en coaching aan ouders die één of meerdere kinderen missen in hun leven. Brenda is als rouw en verlies therapeut o.a. opgeleid door Manu Keirse, Riet Fiddelaers en Simon Hogerzeil. Als rouw- en verliestherapeut is zij zich gaan specialiseren in rouw om het kind wat zo gemist wordt. Van ongewenste kinderloosheid, miskraambegeleiding, stilgeboorte tot rouw om kinderen die jong gestorven zijn. Brenda haar praktijk staat open voor jou als ouder met jouw eigen verhaal.
Naast rouw en verliestherapeut is Brenda ook erkend EFT & IBCT relatietherapeut, buitenpsycholoog & EMDR therapeut. Ook wordt Brenda veel gevraagd bij bedrijven om te vertellen en ondersteunen bij rouw op de werkvloer.
Vanuit een aanvullende verzekering wordt doorgaans een deel van de kosten van de begeleiding door de zorgverzekeraar vergoed anders wordt er in 80% van de gevallen vergoeding gegeven door werkgevers.
Brenda begeleidt ouders vanuit een groot deel van het land in haar praktijk in Hilversum.

Geboortebegeleiding Utrecht (verliesgeboorte)
Esli Jongen biedt begeleiding direct na het horen dat je kindje in de buik is overleden of zal gaan overlijden en verliesbegeleiding na de uitvaart of wanneer er later vragen en emoties opkomen.
Esli is gecertificeerd doula, sociaal wetenschapper, humanistisch geestelijk begeleider, docent/ trainer en lichaamsgericht traumatherapeut.
Bij overlijden van een baby vanaf of na 24 weken kunnen er max. 5 gesprekken worden vergoed.
Lees erover in deze brochure.

Cindy Kramer
heeft acht jaar gewerkt als verloskundige en maakte zelf twee miskramen door. Ze onderschatte de impact ervan en ging door met haar leven omdat dat nou eenmaal zo hoorde. Pas toen ze actief met haar verlies aan de slag ging, kon ze dit verlies beter plaatsen en kon ze verder met haar leven.
Het is haar missie om te zorgen dat er aandacht is voor ieder verlies in de zwangerschap. De impact is groter dan men zich realiseert en wat wordt geaccepteerd (door onszelf én onze omgeving).

Mirjam Poldner
“Mirjam begeleidt moeders die hun kindje zijn verloren om weer de moed en (veer)kracht in zichzelf te vinden. Zelf is Mirjam haar dochtertje Mika verloren en is het sindsdien haar missie geworden om andere vrouwen te steunen door een stukje mee te lopen op hun pad, zodat zij naast het verdriet gemis ook de liefde en dankbaarheid voor hun kindje mogen ervaren. Naast 1-op-1 Begeleiding na Miskraam of Stilgeboorte geeft Mirjam ook 1-op-1 begeleiding bij Zwanger na Verlies.
Schrijven over je verlies vinden veel vrouwen fijn en helend, je kan hier jouw gratis Babyloss Journal downloaden. “
Regio: Zuid-Holland, en ook landelijk (online)
Vergoeding zorgverzekering: Nee

Yolanda Castellón 
Als Life & Loss-coach steun ik ouders die voor, tijdens of kort na de geboorte afscheid hebben moeten nemen van hun baby/baby’s. Samen zetten we de pijn van het verlies en de eindeloze liefde om in kracht om weer verder te gaan met het leven.
Ik werk voornamelijk online, maar ik ben ook beschikbaar voor face-to-face sessies in de regio Noord-Holland. Mijn sessies worden aangeboden in drie talen: Nederlands, Spaans en Engels. Bovendien hanteer ik geen lange wachttijden, zodat mijn cliënten snel toegang hebben tot de ondersteuning die ze nodig hebben.
Ik ben onafhankelijk van zorgverzekeraars en dit is een bewuste keuze geweest. Mijn cliënten of hun werkgever betalen mijn begeleiding en de regie over de sessies blijft waar het hoort, bij ons.

Esther Neidt
Psychologenpraktijk Sancta Maria Noordwijk aan Zee

Esther Neidt is (buiten)psycholoog en EMDR-therapeute. Ze wandelt graag met haar cliënten in de duinen, het bos of aan zee. Ze heeft een ruime ervaring met het behandelen van alle problematiek rondom een eventuele zwangerschap. Ze ziet onder meer ouders met rouw- en verliesklachten door bijvoorbeeld verlies tijdens de zwangerschap (miskraam of zwangerschapsafbreking) en door overlijden – tijdens, of na de geboorte. 

Praktijk Cox
Marije Cox heeft jarenlange ervaring als verloskundige en verpleegkundige, maar haar hart ligt nu bij het begeleiden van ouders als miskraamcoach. Ze heeft een praktisch programma dat ouders in korte tijd de nodige steun biedt. Marije staat bekend om haar warme aanpak en begripvolle begeleiding. Ze is er om ouders door de lastige periode na een verlies in de zwangerschap te begeleiden, met een effectieve aanpak die zich ruimschoots in de praktijk bewezen heeft. Marije ondersteunt ouders op zo’n manier dat zij, ondanks het pijnlijke verlies, weer met vertrouwen kunnen functioneren in hun gezin en op hun werk. Door hen te begeleiden bij het zetten van concrete stappen, draagt Marije bij aan het herstellen van zelfvertrouwen en veerkracht. Wat haar aanpak uniek maakt, is de combinatie van praktische hulp en de persoonlijke aandacht voor de individuele behoeften van ouders die een verlies hebben meegemaakt.
De praktijk is gevestigd in Oosterhout (NB). Wanneer je aanvullend verzekerd bent kan er een deel vergoed worden.

Janet Molewijk
Janet Molewijk is psycholoog en rouwtherapeut en begeleidt mensen die te maken krijgen met diverse vormen van verlies, waaronder verlies in de zwangerschap. Ook wanneer een gewenste zwangerschap uitblijft en er verdriet is om ongewenste kinderloosheid, kan je bij haar terecht. Janet is tevens mede-initiatiefnemer van wat inmiddels binnen de geboorte- en uitvaartzorg bekend is geworden als De Watermethode. Janet verloor zelf twee kindjes tijdens de zwangerschap en weet uit eigen ervaring hoe belangrijk het is dat er zorgzame aandacht en erkenning is voor de impact van verlies in de zwangerschap. Indien gewenst kan in haar praktijk ook letterlijk worden vormgeven aan rouw door het (samen) maken van een rouw-viltwerk.
Janet werkt in haar eigen praktijk aan de IJssel in Zutphen en begeleidt mensen uit de hele regio Gelderland (en soms ook daarbuiten). Vanuit een aanvullende verzekering wordt doorgaans een deel van de kosten van de rouwbegeleiding door de zorgverzekeraar vergoed.  

Praktijk Vivère
Cindy de Crom begeleidt ouders na verlies in de zwangerschap in Bergen op Zoom en omgeving. Cindy werkt ook als verpleegkundige in het Moeder Kind Centrum van het Bravis ziekenhuis en is samen met haar collega aandachtsvelder voor miskramen, zwangerschapsafbrekingen en stilgeboortes en alle andere vormen van verlies in de zwangerschap. Samen hebben zij ervoor gezorgd dat er verschillende materialen, informatie en protocollen beschikbaar zijn om samen met collega’s de ouders zo goed mogelijk te begeleiden.
Als de ouders naar huis gaan, houdt de zorg rondom het verlies vanuit het ziekenhuis ver op. Ik miste een stuk nazorg hierin.
Ik ben op zoek gegaan naar wat ik kon verbeteren. Bij Miskraambegeleiding Nederland vond ik de opleiding die bij mij paste. Op 14 januari 2022 heb ik de opleiding tot Miskraamcoach afgerond.
Tijdens de opleiding ben ik ‘Praktijk Vivère begeleiding na verlies in de zwangerschap’ begonnen, zodat ik ouders kan begeleiden die een verlies in de zwangerschap mee hebben gemaakt. Het resultaat is dat vrouwen en partners dit verlies in hun leven kunnen verweven zodat weer functioneren thuis en in hun werk. Zodat ze de toekomst weer met vertrouwen tegemoet gaan.
Het eerste consult is altijd vrijblijvend.

Erlinde Weller: Veel vrouwen ervaren na een miskraam minder levenslust en minder (zelf)vertrouwen. Ook voelen zij zich vaak alleen in dit proces en proberen “gewoon door te gaan.” Het fysieke herstel gaat meestal vanzelf. Dat geldt niet voor herstel op emotioneel gebied. Het niet goed verwerken van een miskraam staat jouw levenslust in de weg, maar heeft ook gevolgen voor een volgende zwangerschap. Het verlies van leven heeft impact op jouw leven. Daarom is het belangrijk om aandacht te besteden aan het proces van emotionele verwerking. Als systemisch en reiki coach, en als ervaringsdeskundige is het mijn missie om jou daarin te begeleiden. Lees hier meer over mij en mijn ervaring.
Om je te ondersteunen na pril zwangerschapsverlies en je meer te laten ontspannen in deze periode biedt Erlinde een gratis ontspanning.

Miskraam Begeleiding Nederland
Miriam van Kreij begeleidt vrouwen die eens of vaker een miskraam hadden. Of die op een andere manier hun kind verloren tijdens de zwangerschap. Bij sommigen was het een paar maanden geleden, bij anderen járen terug. Door de begeleiding kunnen ze weer vol vertrouwen verder in hun gezin en in hun werk.

Zo graag een baby
Nina Rang focust zich in haar praktijk voornamelijk op vrouwen in de levensfase rondom het stichten van een (gewenst) gezin. Ze is ook initiatiefnemer en ontwikkelaar van een aantal online coachprogramma’s bij vruchtbaarheidsproblemen en miskraamverwerking.

Vlindermama
Jeanette de Kruijk ondersteunt moeders die een kindje tijdens of na de zwangerschap verloor. Zelf is zij ervaringsdeskundige en kan ze helpen met je rouw-werk, ook als het verlies jaren geleden is. De liefde voor je kindje gaat nooit over en zij laat je graag de mooie kanten van het leven weer zien, zodat je dát kunt gaan doen waar je blij van wordt.

Bright Blue Coaching en training
Jeanne van Mierlo helpt grote en kleine mensen met pijn in hun hart na (traumatisch) verlies om weer te genieten van het leven. Hoe anders had je het je voorgesteld, jij en je gezin, en hoe rauw is de werkelijkheid. Jeanne begeleidt jou, eventueel samen met je partner, om vanuit deze werkelijkheid jouw leven weer te leven.
Ze werkt vanuit haar praktijk in Valkenswaard met mensen uit het hele land.
Begeleiding wordt deels vergoed vanuit de aanvullende verzekering.

Deining bij verlies en rouw organiseert in samenwerking met het Verloskundig samenwerkingsverband Amsterdam West de volgende gratis bijeenkomsten:
Uit verwachting; verlies van een vroege zwangerschap
Verlies van een kind in een late zwangerschap of rond de geboorte
Verlies van een kind door afbreking van een late zwangerschap

Ella Verloskundigen uit Den Haag biedt een aantal keer per jaar, ruimte om samen met andere vrouwen stil te staan bij het verlies van je baby. ZIj hebben ook deze website gemaakt over een miskraam.
Rouw en verliesbegeleider, Annemieke Hillen is er om de gesprekken te begeleiden, vragen te beantwoorden en handvatten te bieden om met je verlies om te gaan.
Je kunt je aanmelden via 070-3606286 of mailen naar Annemieke: contact@annemiekehillen.nl
Deze gesprekken zijn gratis voor de cliënten van Ella.

Dit is Floor
Ellen Aalpoel en Miriam Hockx hebben als gespecialiseerde fysiotherapeuten een document ontwikkeld met handvatten voor fysiek herstel speciaal voor moeders die een baby hebben verloren.

Zenggi yoga
YOGA ONLINE PROGAMMA door Bianca Grondman: “Met open armen je hart verwarmen”, speciaal voor vrouwen om weer in hun kracht te komen na het verlies van een baby/ kind.
Online progamma met 7 modules om weer contact te maken met je lichaam en geest en te luisteren wat het nodig heeft. Met Yin/ restorative yoga incl. visualisatie’s, audio’s met begeleide meditatie’s, je laten inspireren door de natuur, reis door de chakra’s, zelfmassage, eetrecepten passend bij je chakra’s, gebruik van etherische olie en een besloten Facebook groep waar jij je bij kunt aanmelden om met gelijkgestemden te praten.

Tactiel Stimulering
Sonja Wiselius helpt mensen die verlangen naar troost, rust, balans, geborgenheid of een diep gevoel van eigenwaarde door middel van de zachte aanraakmethode Tactiel stimulering.
Ervaar je een fase van rouw en verandering en heb je te maken met onrust, angst of onzekerheid en voel je je hierin kwetsbaar dan kan deze methode daar verlichting in brengen. De maximale aanmaak van het lichaamseigen knuffel-/gelukshormoon oxytocine die hiermee op gang komt zorgt voor rust, herstel, verbondenheid en een verhoogd lichaamsbewustzijn. De inbakering aan het einde van de behandeling kan een gevoel van troost, omhulling en geborgenheid geven. Sonja verloor in 2020 haar zoon Leam, vijf dagen na zijn geboorte en heeft zelf veel steun ondervonden van deze methode.

Lieve Engeltjes
Een online lotgenotencontactgroep voor iedereen die te maken heeft met het overlijden van een (jong) kind. Contact verloopt via e-mail.

OOK (Ouders Overleden Kind)
Een landelijke zelfhulporganisatie van en voor ouders van een overleden kind die herkenning, troost en perspectief bieden.

Wereldlichtjesdag
Elke 2e zondag in december wordt WereldLichtjesDag gehouden. Op deze dag steken mensen om 19.00 uur over de hele wereld kaarsjes aan ter nagedachtenis aan overleden kinderen. Het maakt daarbij niet uit hoe oud het kind was of hoe lang het al geleden is. Je kind blijft immers je kind! Voor altijd in je hart en gedachten!

Troost.nl
Je vindt hier boeken om te lezen, video’s om te kijken, muziek om te luisteren, kaarten om te sturen, momenten om bezig te zijn, comfort food recepten, fijne quotes en (zachte) tips.

Anders dan verwacht: een online magazine voor alle zwangerschappen die anders tot stand komen, anders verlopen of zelfs anders aflopen dan verwacht. Hier vinden ouders en naasten betrouwbare informatie van de redactie, artsen, verpleegkundigen, verloskundigen, hulpverleners en ervaringsdeskundigen over zwanger worden, risicozwangerschappen, baby’s die net wat meer zorg nodig hebben, psyche en verlies.

Stichting CZB
De Contactgroep Zwangerschapsbeëindiging (CZB) is een lotgenotengroep voor ouders die een gewenste zwangerschap hebben afgebroken van een baby met een ernstige aandoening.

Opa’s en oma’s van vlinderkindjes: Facebookgroep om de liefde en het verdriet te kunnen delen. Het verdriet van grootouders is anders dan dat van je kinderen. Dit is lastig te delen met andere mensen, die niet hetzelfde hebben meegemaakt.

Praten over verlies
Praten over verlies is een samenwerking van uitvaartorganisatie Yarden en vrijwilligersorganisatie Humanitas. Gratis en anoniem chatten met een vrijwilliger of vragen stellen over problemen rondom verlies en rouw.

1001lichtjes
Biedt producten en diensten aan rondom afscheid nemen en rouw.

De troostboom
Biedt rouwondersteuning aan kinderen (regio Den Bosch).

Kusje in de wind
Uit het boek Kusje in de wind, dat Irene van Wesel heeft geschreven na het overlijden van haar zoontje Lieve*, is een online community ontstaan die verschillende projecten voor lotgenoten steunt en ontwikkelt. Zo werd de dichtbundel Kindje in mijn hart gepubliceerd, speciaal voor Vaderdag en Moederdag, waarin alle opgegeven kindjes genoemd werden.
Liever bij mij… vertelt, net als Kusje in de wind, niet alleen over rouw, verdriet en worstelingen maar ook over het meenemen van een kindje in je hart, de liefde en de trots. Wil je meer lezen over de community en publicaties, kijk dan hier.