Rouw- en nazorg

Als de uitvaart achter de rug is en alles echt voorbij lijkt, breekt vaak een lastige periode aan. Je gaat je dan pas echt realiseren wat er gebeurd is en hoezeer je toekomst is veranderd. Je bent vaak nog met zwangerschapsverlof en hebt dus alle tijd om na te denken wat kan overgaan in gepieker. Veel ouders willen graag nog met hun kindje bezig zijn en het is zo pijnlijk dat dat niet meer kan. We kunnen tips geven wat nog wel kan:

 • Het geboorterouwkaartje maken/ aanpassen en versturen
 • Een fotoboek maken
 • De filmpjes monteren en een herinneringsfilmpje maken
 • Een herinneringsboek maken
 • Een herinneringsdoos maken
 • Vrienden en familie uitnodigen om de foto’s te bekijken en over je baby te praten
 • Het lezen van boeken over babysterfte en verlies
 • Het luisteren naar muziek
 • Het volgen van sociale media-kanalen die te maken hebben met babysterfte
 • Het grafje mooi maken
 • Een herinneringsplekje in huis maken met bv. de urn
 • Een herinneringssieraad uitzoeken
 • Het zoeken naar professionele hulp: Vaak biedt het ziekenhuis hulp via medisch maatschappelijk werk. Maar buiten het ziekenhuis kun je ook contact zoeken met professionele hulpverleners en lotgenoten. Veel moeders ervaren gevoelens van schuld en relaties kunnen onder druk komen te staan door de verschillende manieren van rouwen. Ook al heb je geen behoefte aan hulp, toch kan het raadzaam zijn om de nodige vorm van begeleiding te accepteren of op te zoeken.

Nazorg organisaties

Hieronder vind je organisaties/platforms die er zijn om jou te helpen met je verlies.

Vlinderkindcafé
Tweejaarlijkse lotgenoten bijeenkomst voor ouders van overleden kinderen, ongeacht de zwangerschapsduur.

Lieve Engeltjes
Een online lotgenotencontactgroep voor iedereen die te maken heeft met het overlijden van een (jong) kind. Contact verloopt via e-mail.

OOK (Ouders Overleden Kind)
Een landelijke zelfhulporganisatie van en voor ouders van een overleden kind die herkenning, troost en perspectief bieden.

Praten over verlies
Praten over verlies is een samenwerking van uitvaartorganisatie Yarden en vrijwilligersorganisatie Humanitas. Gratis en anoniem chatten met een vrijwilliger of vragen stellen over problemen rondom verlies en rouw.

Kusje in de wind
Uit het boek Kusje in de wind, dat Irene van Wesel heeft geschreven na het overlijden van haar zoontje Lieve*, is een online community ontstaan die verschillende projecten voor lotgenoten steunt en ontwikkelt. Zo werd eerder dit jaar de dichtbundel Kindje in mijn hart gepubliceerd, speciaal voor Vaderdag en Moederdag, waarin alle opgegeven kindjes genoemd werden. Gedurende heel 2015 zijn 33 ouders actief geweest in het project ‘Liever bij mij…‘ om te vertellen over hun eigen kindje en de manier waarop het verlies vervlochten is met hun leven. Liever bij mij… vertelt, net als Kusje in de wind, niet alleen over rouw, verdriet en worstelingen maar ook over het meenemen van een kindje in je hart, de liefde en de trots. Wil je meer lezen over de community en publicaties, kijk dan hier.

Stichting CZB
De Contactgroep Zwangerschapsbeëindiging (CZB) is een lotgenotengroep voor ouders die een gewenste zwangerschap hebben afgebroken van een baby met een ernstige aandoening.

Wereldlichtjesdag
Elke 2e zondag in december wordt WereldLichtjesDag gehouden. Op deze dag steken mensen om 19.00 uur over de hele wereld kaarsjes aan ter nagedachtenis aan overleden kinderen. Het maakt daarbij niet uit hoe oud het kind was of hoe lang het al geleden is. Je kind blijft immers je kind! Voor altijd in je hart en gedachten!

Troost.nl
Je vindt hier boeken om te lezen, video’s om te kijken, muziek om te luisteren, kaarten om te sturen, momenten om bezig te zijn, comfort food recepten, fijne quotes en (zachte) tips.

1001lichtjes
Biedt producten en diensten aan rondom afscheid nemen en rouw.

De troostboom
Biedt rouwondersteuning aan kinderen (regio Den Bosch).

Apps

Loss-app.nl (alleen voor iPad)
Loss helpt om anderen te vinden en is een plek voor herkenning en het delen van ervaringen, inzichten en gevoelens. Een plek om elkaar te troosten, steunen en te inspireren. Loss ondersteunt door simpele oefeningen en inzichten. Deze vergroten je veerkracht en helpen je sterker in je schoenen te staan. Loss helpt je om je stemming in de gaten te houden en zorgt dat je op tijd aan de bel trekt als je er zelf niet meer uitkomt.

Boeken

Op onze boekenlijst vind je verschillende boeken en films voor jezelf of om voor te lezen aan je andere kinderen. Ook voor hen is het verlies van een broertje of zusje heel ingrijpend en deze boeken kunnen misschien helpen om erover te praten en het een plekje te geven.

Professionele zorgverleners

Vermaat en de Boer
Anne-Marie Vermaat en haar dochter Hubertien van Heek kunnen je helpen om je te leren omgaan met de gevolgen van je verlies: thuis en op je werk. In individuele gesprekken (verliesbehandelingen) hebben we aandacht voor je verlies en kunnen we uitleggen wat er aan de hand is.

Huber10 Coaching
De missie van Huber10 Coaching & Consulting is om mensen te helpen na verlies weer plezier terug te krijgen in hun werk.

Met Jari
Kathy Beckers-Mansell verzorgt rouwtherapie, EMDR, stervensbegeleiding voor kinderen, jongeren en ouders bij ernstig verlies en trauma

Janet Molewijk
Janet is psycholoog en rouwtherapeut en begeleidt mensen die te maken krijgen met diverse vormen van verlies waaronder verlies in de zwangerschap. Ze brengt daarin ook haar eigen ervaring hierin mee.

Psyche en zwangerschap
Psychische hulp bij verlies rondom zwangerschap en geboorte.

Hiske Kuilman coaching
Leren leven met een gat in je hart, tips en coaching om je leven weer op te pakken na het verliezen van je baby.

Bright Blue Coaching en training
Jeanne van Mierlo helpt en ondersteunt bij verlies in welke vorm dan ook.

Video’s die kunnen helpen

How grief changes over time
‘You don’t get over grief, you just learn to have it as part of your life.’
This analogy of how we deal with bereavement is absolutely spot on…

“Het fundament van liefde”
Is het eerste filmpje, gebaseerd op het boek “Rouwen na het verlies van je baby” van Kathy Beckers-Mansell. Het boek en de filmpjes zijn onderdeel van het project ‘Rouwen om het verlies van een baby”, dat is opgezet door de “Stichting Boeken van betekenis”. Kathy Beckers-Mansell is rouwtherapeut en heeft haar praktijk “MetJari” in Zoetermeer.

“Over het dragen van rouw”
Is het tweede filmpje, gebaseerd op het boek “Rouwen na het verlies van je baby” van Kathy Beckers-Mansell.

“Het nieuwe gezin”
Is het derde filmpje, gebaseerd op het boek “Rouwen na het verlies van je baby” van Kathy Beckers-Mansell.

“Zien met het hart”
Is het vierde filmpje, gebaseerd op het boek “Rouwen na het verlies van je baby” van Kathy Beckers-Mansell.

“Drenkeling en jutter”
Is het vijfde filmpje, gebaseerd op het boek “Rouwen na het verlies van je baby” van Kathy Beckers-Mansell

‘It’s hard for me, too’: A letter from a grieving parent

Stillbirth is still birth