Rouw- en nazorg

Als de uitvaart achter de rug is en alles echt voorbij lijkt, breekt vaak een lastige periode aan. Je gaat je dan pas echt realiseren wat er gebeurd is en hoezeer je toekomst is veranderd. Je bent vaak nog met zwangerschapsverlof en hebt dus alle tijd om na te denken wat kan overgaan in gepieker. Veel ouders willen graag nog met hun kindje bezig zijn en het is zo pijnlijk dat dat niet meer kan. We kunnen tips geven wat nog wel kan:

  • Het geboorterouwkaartje maken/ aanpassen en versturen
  • Een fotoboek maken
  • De filmpjes monteren en een herinneringsfilmpje maken
  • Een herinneringsboek maken
  • Een herinneringsdoos maken
  • Vrienden en familie uitnodigen om de foto’s te bekijken en over je baby te praten
  • Het lezen van boeken over babysterfte en verlies
  • Het luisteren naar muziek
  • Het volgen van sociale media-kanalen die te maken hebben met babysterfte
  • Het grafje mooi maken
  • Een herinneringsplekje in huis maken met bv. de urn
  • Een herinneringssieraad uitzoeken
  • Het bekijken van video’s over rouw en (baby)verlies

Kijken in de ziel, deel 1 en deel 2
Coen Verbraak praat met mensen die hebben ervaren hoe het is om iemand te verliezen.

De verwondering
Manu Keirse: gelooft niet langer in rouwverwerking; rouw verwerk je niet, je overleeft je verlies en je leeft ermee.

Fatima Elatik: vertelt o.a. over het verlies van haar baby.

Marguerite de Beaufort: verloor twee van haar vijf kinderen en een derde kind werd ernstig ziek. Toch blijft haar vertrouwen in het leven groot.

Recht uit het hart
Ellemijn Veldhuijzen van Zanten is actrice en columnist. Zij is moeder van zes kinderen, van wie er drie vlak na de geboorte zijn overleden. Een verhaal over liefde, moederschap en trotse rouw.

How grief changes over time
‘You don’t get over grief, you just learn to have it as part of your life.’
This analogy of how we deal with bereavement is absolutely spot on…
Bekijk hier de Nederlandse versie

‘It’s hard for me, too’: A letter from a grieving parent

Stillbirth is still birth

After Inez
Het verhaal van Denize en Filip, die klaar zijn voor de geboorte van hun eerste kindje. Het wiegje, de kleertjes en de wandelwagen zijn met zorg uitgekozen en staan klaar voor gebruik. Nog een laatste controle bij de vroedvrouw en hun kindje kan komen. Uit niets slaat het noodlot toe. De vroedvrouw hoort bij deze controle geen hartslag van het kindje meer en de jonge ouders belanden in een nachtmerrie.

Radio 1 (België) Touché
Twee uur durend interview met Manu Keirse (04/06/2017). De links om het radiofragment terug te luisteren staan onderaan deze pagina.

“Het fundament van liefde”
Is het eerste filmpje, gebaseerd op het boek “Rouwen na het verlies van je baby” van Kathy Beckers-Mansell. Het boek en de filmpjes zijn onderdeel van het project ‘Rouwen om het verlies van een baby”, dat is opgezet door de “Stichting Boeken van betekenis”. Kathy Beckers-Mansell is rouwtherapeut en heeft haar praktijk “MetJari” in Zoetermeer.

“Over het dragen van rouw”
Is het tweede filmpje, gebaseerd op het boek “Rouwen na het verlies van je baby” van Kathy Beckers-Mansell.

“Het nieuwe gezin”
Is het derde filmpje, gebaseerd op het boek “Rouwen na het verlies van je baby” van Kathy Beckers-Mansell.

“Zien met het hart”
Is het vierde filmpje, gebaseerd op het boek “Rouwen na het verlies van je baby” van Kathy Beckers-Mansell.

“Drenkeling en jutter”
Is het vijfde filmpje, gebaseerd op het boek “Rouwen na het verlies van je baby” van Kathy Beckers-Mansell.

Op onze boekenlijst vind je verschillende boeken en films voor jezelf of om voor te lezen aan je andere kinderen. Ook voor hen is het verlies van een broertje of zusje heel ingrijpend en deze boeken kunnen misschien helpen om erover te praten en het een plekje te geven.

Loss-app

In de LOSS app vind je informatie en artikelen over rouw en rouwondersteuning en verschillende oefeningen. Deze app is bedoeld als ‘moodmeter’ om voor jezelf een vinger aan de pols te houden over hoe het met je gaat, zonder dat je daarbij meteen op de stoel bij een hulpverlener zit.

Daarnaast biedt de app mogelijkheden tot lotgenotencontact. Uniek aan de app zijn de verschillende eigenschappen waarop je kunt zoeken naar iemand met een soortgelijke ervaring. Je kunt zelf kiezen op welke overeenkomsten je zoekt, denk aan leeftijd, provincie, taal, godsdienst, hoeveelste kindje of nog specifieker bijvoorbeeld, zwanger via ivf, meerling of oorzaak van het overlijden.

Vanuit het Europese PATH-project worden ouders geholpen met de voorbereiding op het krijgen van een kind en de opvoeding die daarbij nodig is. Daarvoor zijn er diverse apps op de markt zoals Zwapp+ (voor zwangeren) en NeoZorg (voor baby’s die op een neonatologieafdeling terecht komen). Helaas overlijden er ook elke dag baby’s en om die ouders te ondersteunen is er een speciale app ontwikkeld, de LOSS app.

De meeste ouders willen de geboortedag van hun baby op een bijzondere manier invullen. Op deze pagina kun je meer lezen over de jaardag.

Een veelgehoord “advies” is dat je professionele hulp moet gaan zoeken. Dat kan zeker helpend zijn maar het is raadzaam daar een maand of twee mee te wachten omdat het intense verdriet er echt bij hoort (hoe naar dat ook klinkt). Vaak kun je na die periode wat beter aangeven waar precies je hulpvraag ligt. De meeste therapeuten zullen dat zelf ook adviseren.

De Babyverlies Academie voor ouders
De hele wereld lijkt gewoon door te gaan, terwijl jullie leven stil staat. Je wil wel graag verder, maar tegelijkertijd vind je het lastig om het normale leven weer op te pakken. Alles is ineens zo anders geworden. Het lijkt een onmogelijke opgave, je leven oppakken. En toch wil je verder. Hiervoor bieden wij een uniek online programma aan:
Ruimte voor Rouw. Speciaal ontwikkeld voor ouders die een kindje zijn verloren tijdens de zwangerschap of rondom de bevalling.

Hiske Kuilman is ambassadeur van Steunpunt Nova.

Geboortebegeleiding Utrecht (verliesgeboorte)
Esli Jongen biedt begeleiding direct na het horen dat je kindje in de buik is overleden of zal gaan overlijden en verliesbegeleiding na de uitvaart of wanneer er later vragen en emoties opkomen.
Esli is gecertificeerd doula, sociaal wetenschapper, humanistisch geestelijk begeleider, docent/ trainer en lichaamsgericht traumatherapeut.
Bij overlijden van een baby vanaf of na 24 weken kunnen er max. 5 gesprekken worden vergoed.
Lees erover in deze brochure.

Cindy Kirkilis-Kramer
heeft acht jaar gewerkt als verloskundige en maakte zelf twee miskramen door. Ze onderschatte de impact ervan en ging door met haar leven omdat dat nou eenmaal zo hoorde. Pas toen ze actief met haar verlies aan de slag ging, kon ze dit verlies beter plaatsen en kon ze verder met haar leven.
Het is haar missie om te zorgen dat er aandacht is voor ieder verlies in de zwangerschap. De impact is groter dan men zich realiseert en wat wordt geaccepteerd (door onszelf én onze omgeving).

Yolanda Castellón 
Als Life & Loss-coach helpt zij ouders die hun baby voor, tijdens of kort na de geboorte hebben verloren. “Samen zetten we de pijn van het verlies en de eindeloze liefde voor jullie baby om in kracht om weer verder te gaan met het leven.”

Liefs van Lauren- coaching: Willemien Holsappel begeleidt vrouwen die in de zwangerschap of vlak daarna afscheid hebben moeten nemen van hun kindje. Coaching bij babyverlies is niet zomaar rouwbegeleiding. Babyverlies is soms onzichtbaar verdriet, eenzaam. Onbegrip en goed bedoelde opmerkingen. Willemien hoort het helaas maar al te vaak. Terwijl de termijn van zwangerschap niets zegt over het gemis en het verdriet. Net zo min of je baby alleen geleefd heeft in jouw dromen of ook een aantal uren of weken na een geboorte.
Babyverlies en het effect hiervan is voor elk persoon en elk stel verschillend.
Het verliezen van een baby is een intense gebeurtenis in jouw en jullie leven. Je leven staat op z’n kop en terwijl iedereen doorgaat met zijn of haar leven, lijkt jouw wereld stil te staan. De glans is er vanaf en je stort in of je gaat juist door; omwille van de andere kinderen of omdat het zo hoort. Misschien durf je er ook niet goed bij stil te staan, wat komt er nog meer los.

Huber10 Coaching De missie van Huber10 Coaching & Consulting is om ouders die een kind verliezen te helpen weer plezier terug te krijgen in hun werk.

Psyche en zwangerschap
Psychische hulp bij verlies rondom zwangerschap en geboorte.

Elk kind doet ertoe
Brenda Tiggeler biedt gespecialiseerde rouw en verlies begeleiding en EFT-relatietherapie aan voor ouders die een kindje zijn verloren.

Rouw Rondom Geboorte
Verloskundige en verliescounselor Yvonne Koster biedt als professional en ervaringsdeskundige hulp aan ouders die na verlies van hun kindje weer in balans willen komen. Er is ook aandacht voor de beleving en verwerking van de bevalling. 
Enkele keren per jaar kunnen ouders, in een kleine groep lotgenoten, meedoen met een retraite dag op de Veluwe om op adem te komen, te gedenken en te helen. In juni staat deze dag in het teken van herstel en helen. In december staat deze dag in het teken van het “licht” van Wereldlichtjesdag.

Miskraam Begeleiding Nederland
Miriam van Kreij begeleidt vrouwen die eens of vaker een miskraam hadden. Of die op een andere manier hun kind verloren tijdens de zwangerschap. Bij sommigen was het een paar maanden geleden, bij anderen járen terug. Door de begeleiding kunnen ze weer vol vertrouwen verder in hun gezin en in hun werk.

Praktijk Juniper
Marieke Viskil is rouw- en verliesbegeleider voor kind en gezin met bijzondere aandacht voor verlies tijdens de zwangerschap of vlak na de geboorte. Iedereen gaat op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo om met verlies. Samen kijken we wat nodig is, zodat je weer met nieuwe moed verder kan. Je bent welkom met alles wat er is.

Zo graag een baby
Nina Rang focust zich in haar praktijk voornamelijk op vrouwen in de levensfase rondom het stichten van een (gewenst) gezin. Ze is ook initiatiefnemer en ontwikkelaar van een aantal online coachprogramma’s bij vruchtbaarheidsproblemen en miskraamverwerking.

Vlindermama
Jeanette de Kruijk ondersteunt moeders die een kindje tijdens of na de zwangerschap verloor. Zelf is zij ervaringsdeskundige en kan ze helpen met je rouw-werk, ook als het verlies jaren geleden is. De liefde voor je kindje gaat nooit over en zij laat je graag de mooie kanten van het leven weer zien, zodat je dát kunt gaan doen waar je blij van wordt.

Vermaat en Boer
Anne-Marie Vermaat en haar dochter Hubertien van Heek kunnen je helpen om je te leren omgaan met de gevolgen van je verlies: thuis en op je werk. In individuele gesprekken (verliesbehandelingen) hebben ze aandacht voor je verlies en kunnen ze uitleggen wat er aan de hand is.

Janet Molewijk
Janet is psycholoog en rouwtherapeut en begeleidt mensen die te maken krijgen met diverse vormen van verlies waaronder verlies in de zwangerschap. Ze brengt daarin ook haar eigen ervaring hierin mee.

Bright Blue Coaching en training
Jeanne van Mierlo helpt en ondersteunt bij verlies in welke vorm dan ook.

Regionaal

Deining bij verlies en rouw organiseert in samenwerking met het Verloskundig samenwerkingsverband Amsterdam West de volgende gratis bijeenkomsten:
Uit verwachting; verlies van een vroege zwangerschap (Download hier de folder)
Verlies van een kind in een late zwangerschap of rond de geboorte (Download hier de folder)
Verlies van een kind door afbreking van een late zwangerschap (Download hier de folder)

Ella Verloskundigen uit Den Haag biedt een aantal keer per jaar, ruimte om samen met andere vrouwen stil te staan bij het verlies van je baby.
Rouw en verliesbegeleider, Annemieke Hillen is er om de gesprekken te begeleiden, vragen te beantwoorden en handvatten te bieden om met je verlies om te gaan.
Je kunt je aanmelden via 070-3606286 of mailen naar Annemieke: contact@annemiekehillen.nl
Deze gesprekken zijn gratis voor de cliënten van Ella.

Praktijk Vivère
Cindy de Crom begeleidt ouders na verlies in de zwangerschap in Bergen op Zoom en omgeving. Cindy werkt ook als verpleegkundige in het Moeder Kind Centrum van het Bravis ziekenhuis.

Dit is Floor
Ellen Aalpoel en Miriam Hockx hebben als gespecialiseerde fysiotherapeuten een document ontwikkeld met handvatten voor fysiek herstel speciaal voor moeders die een baby hebben verloren.

Zenggi yoga
YOGA ONLINE PROGAMMA door Bianca Grondman: “Met open armen je hart verwarmen”, speciaal voor vrouwen om weer in hun kracht te komen na het verlies van een baby/ kind.
Online progamma met 7 modules om weer contact te maken met je lichaam en geest en te luisteren wat het nodig heeft. Met Yin/ restorative yoga incl. visualisatie’s, audio’s met begeleide meditatie’s, je laten inspireren door de natuur, reis door de chakra’s, zelfmassage, eetrecepten passend bij je chakra’s, gebruik van etherische olie en een besloten Facebook groep waar jij je bij kunt aanmelden om met gelijkgestemden te praten.

Tactiel Stimulering
Sonja Wiselius helpt mensen die verlangen naar troost, rust, balans, geborgenheid of een diep gevoel van eigenwaarde door middel van de zachte aanraakmethode Tactiel stimulering.
Ervaar je een fase van rouw en verandering en heb je te maken met onrust, angst of onzekerheid en voel je je hierin kwetsbaar dan kan deze methode daar verlichting in brengen. De maximale aanmaak van het lichaamseigen knuffel-/gelukshormoon oxytocine die hiermee op gang komt zorgt voor rust, herstel, verbondenheid en een verhoogd lichaamsbewustzijn. De inbakering aan het einde van de behandeling kan een gevoel van troost, omhulling en geborgenheid geven. Sonja verloor in 2020 haar zoon Leam, vijf dagen na zijn geboorte en heeft zelf veel steun ondervonden van deze methode.

Lieve Engeltjes
Een online lotgenotencontactgroep voor iedereen die te maken heeft met het overlijden van een (jong) kind. Contact verloopt via e-mail.

OOK (Ouders Overleden Kind)
Een landelijke zelfhulporganisatie van en voor ouders van een overleden kind die herkenning, troost en perspectief bieden.

Wereldlichtjesdag
Elke 2e zondag in december wordt WereldLichtjesDag gehouden. Op deze dag steken mensen om 19.00 uur over de hele wereld kaarsjes aan ter nagedachtenis aan overleden kinderen. Het maakt daarbij niet uit hoe oud het kind was of hoe lang het al geleden is. Je kind blijft immers je kind! Voor altijd in je hart en gedachten!

Troost.nl
Je vindt hier boeken om te lezen, video’s om te kijken, muziek om te luisteren, kaarten om te sturen, momenten om bezig te zijn, comfort food recepten, fijne quotes en (zachte) tips.

Anders dan verwacht: een online magazine voor alle zwangerschappen die anders tot stand komen, anders verlopen of zelfs anders aflopen dan verwacht. Hier vinden ouders en naasten betrouwbare informatie van de redactie, artsen, verpleegkundigen, verloskundigen, hulpverleners en ervaringsdeskundigen over zwanger worden, risicozwangerschappen, baby’s die net wat meer zorg nodig hebben, psyche en verlies.

Stichting CZB
De Contactgroep Zwangerschapsbeëindiging (CZB) is een lotgenotengroep voor ouders die een gewenste zwangerschap hebben afgebroken van een baby met een ernstige aandoening.

Opa’s en oma’s van vlinderkindjes: Facebookgroep om de liefde en het verdriet te kunnen delen. Het verdriet van grootouders is anders dan dat van je kinderen. Dit is lastig te delen met andere mensen, die niet hetzelfde hebben meegemaakt.

Praten over verlies
Praten over verlies is een samenwerking van uitvaartorganisatie Yarden en vrijwilligersorganisatie Humanitas. Gratis en anoniem chatten met een vrijwilliger of vragen stellen over problemen rondom verlies en rouw.

1001lichtjes
Biedt producten en diensten aan rondom afscheid nemen en rouw.

De troostboom
Biedt rouwondersteuning aan kinderen (regio Den Bosch).

Kusje in de wind
Uit het boek Kusje in de wind, dat Irene van Wesel heeft geschreven na het overlijden van haar zoontje Lieve*, is een online community ontstaan die verschillende projecten voor lotgenoten steunt en ontwikkelt. Zo werd de dichtbundel Kindje in mijn hart gepubliceerd, speciaal voor Vaderdag en Moederdag, waarin alle opgegeven kindjes genoemd werden.
Liever bij mij… vertelt, net als Kusje in de wind, niet alleen over rouw, verdriet en worstelingen maar ook over het meenemen van een kindje in je hart, de liefde en de trots. Wil je meer lezen over de community en publicaties, kijk dan hier.