Late zwangerschapsafbreking
In uitzonderlijke gevallen blijkt pas na 24 weken zwangerschap dat een kindje ernstig ziek is.
Het is dan mogelijk, onder voorwaarden van strenge zorgvuldigheidseisen, een zwangerschap na 24 weken af te breken, dit heet een late zwangerschapsafbreking.
Late zwangerschapsafbreking bestaat in Nederland uit 2 categorieën.
Categorie 1: een afbreking bij een kindje waarvan wordt verwacht dat hij of zij tijdens of snel na de bevalling zal overlijden.
Categorie 2: een afbreking bij een kindje met een of meerdere aandoeningen die tot ernstige en niet te herstellen functiestoornissen leidt of omdat het kindje naar redelijke verwachting een beperkte kans op overleven heeft.
Omdat een late zwangerschapsafbreking onder een speciale regeling valt (regeling LZA/LP), moet er aan specifieke zorgvuldigheidseisen voldaan worden door de artsen. Er moet duidelijk vast gesteld kunnen worden dat je kindje ernstig ziek is. Er zullen dan nog verschillende onderzoeken plaatsvinden. Daarnaast moet er altijd een second opinion door een tweede ziekenhuis worden gedaan. Dit traject is een intensief en psychisch belastend traject, er zal vanuit het ziekenhuis ook begeleiding zijn door een maatschappelijk werker of psycholoog. Mocht dit niet het geval zijn, dan kan je daar altijd om vragen.
Als aan alle zorgvuldigheidseisen voldaan kan worden, mag de zwangerschap na 24 weken afgebroken worden. Je baby zal overlijden. Afhankelijk van de situatie, zullen de artsen met je bespreken of het hartje van de baby al zal worden gestopt voor je bent bevallen of dat de baby naar alle waarschijnlijkheid tijdens de bevalling of vlak erna zal overlijden door zijn aandoening.
Aangifte van geboorte en overlijden
De aangifte bij de Burgerlijke stand gaat anders dan normaal gesproken. Lees hier het protocol zorgvuldig om lang wachten en teleurstellingen te voorkomen.
De wet van L.E.F.
Bienvenida Linscheer is in februari 2021 na 35 weken zwangerschap bevallen van haar zoontje Luke. Pas na 24 weken ontdekten de artsen dat Luke geen menswaardig bestaan zou kunnen leiden na zijn geboorte. Zijn ouders wilden hem dit besparen en vroegen naar de mogelijkheden. In Nederland is het juridisch lastig om na 24 weken een zwangerschap te beëindigen. Daarom weken Bienvenida en haar man uit naar België maar dat hadden ze liever anders gezien. Nu maakt Bienvenida zich hard om de wet in Nederland zo wijzigen dat deze ouders en hun (ongeboren) kindjes niet meer tussen wal en schip vallen. Ze is de pagina ‘De Wet van L.E.F.’ begonnen op Facebook en Instagram om de ontwikkelingen van haar strijd te delen en ze heeft een eigen website.
Er is in de media ook veel aandacht geweest voor de missie van Bienvenida: