Als je baby overlijdt, verlies je eigenlijk twee dingen: jouw unieke baby, met zijn of haar naam en alle eigenschappen die bij hem of haar horen. Maar je verliest ook je toekomst die je in gedachte had met een baby.

Jouw baby komt niet meer terug en met dat verdriet zul je moeten leren leven. Je zal je baby nooit vergeten en je zal hem altijd bij je dragen.

Maar een toekomst met een baby kan je misschien, wel weer invullen. Je kinderwens stopt niet bij het overlijden van je baby. Daarom praten de meeste ouders al heel snel over een volgende zwangerschap. Schrik daar niet van. Dat is heel normaal en je hoeft je daar niet schuldig over te voelen.

De meeste moeders die opnieuw zwanger zijn, ervaren deze zwangerschap als zeer stressvol. Het is dan ook essentieel dat je in deze zwangerschap goed wordt begeleid, zowel op lichamelijk als op emotioneel vlak. Het is belangrijk dat er naar je geluisterd wordt en er gebeurt waar jij behoefte aan hebt. Dat is voor iedereen anders. De één wil graag begeleid worden door de verloskundige, de ander is liever onder controle in het ziekenhuis. De één bevalt het liefste thuis, de ander wil een geplande keizersnede bespreekbaar maken. Alles is goed, als het maar goed voelt.


Een baby die geboren wordt na verlies, wordt regenboogbaby genoemd. De regenboog staat voor geluk maar een regenboog verschijnt alleen bij zon én regen. Zo wordt het verlies van één of meerdere kindjes nooit vergeten.

Veel ouders willen op het geboortekaartje iets laten terugkomen van de overleden baby. Je kunt de naam noemen, een gedichtje plaatsen dat verwijst naar je overleden baby of iets doen met symbolen, bv een regenboog, een ster, een vlindertje. Hier zie je voorbeelden van geboortekaartjes voor regenboogbaby’s.


Het boek “Altijd een kind tekort” van Jeannette Rietberg is hét handboek bij zwangerschap na babysterfte. In dit boek krijg je tips en adviezen, komen veel ervaringsdeskundigen aan het woord maar ontstaat vooral begrip. Begrip voor je angst, je onzekerheid en je schuldgevoel. Het is fijn om door de ervaringsverhalen “in contact” te komen met andere moeders die opnieuw zwanger zijn geworden. Veel moeders vinden het contact namelijk wel fijn maar zien het niet zitten om een zwangerschapscursus te doen en deel te nemen aan het groepsconsult van de verloskundige. Wat moet je zeggen in een kring vol blije, onbezorgde zwangeren: “Ik ben 28 weken zwanger en ons eerste kindje ging dood bij de geboorte.”


Lees ook:

Zwanger na verlies. Het brengt zo veel vreugde en hoop maar ook zoveel angsten. “Wat als het weer mis gaat?” “Wat voelt deze baby van mijn verdriet?” En dan krijg je van de buitenwereld ook nog allerlei opmerkingen en goed bedoelde adviezen. “Is dit niet te snel?” “Wat fijn dat je er al overheen bent!” “Je moet er wel van genieten.“
In Amerika geven ze deze moeders een naam: PAL mom (pregnant after loss.) Ze maakten er een mooi filmpje over.

Het is helaas niet iedereen gegeven om opnieuw zwanger te worden. Sommigen hebben al een lange weg naar een zwangerschap achter de rug en het ‘lukt’ niet meer. Of de leeftijd van de moeder speelt een negatieve rol. Het kan ook gebeuren dat er is ontdekt dat je baby is overleden aan een erfelijke aandoening en de kans dat het nog een keer mis gaat is groot. Zwanger worden is dan zeker niet vanzelfsprekend en brengt een hoop onzekerheid met zich mee: “Wat doen we als ons kindje weer deze afwijking heeft?” “Beëindigen we dan zwangerschap?” “Kunnen we dat verdriet opnieuw aan?” “Komen we in aanmerking voor embryoselectie?”
Lees hier meer over erfelijkheid en de zwangerschapsmogelijkheden.

Zwangerschapscursus voor vrouwen die zwanger zijn na verlies
regio Vlaardingen, start 10 mei 2019.

Blog van Juliette die na het overlijden van Félice opnieuw zwanger is.

Blog van Evy die na het verlies van Liv weer zwanger is.

Blog van Eline, die na haar overleden zoontje een gezonde dochter heeft gekregen en zwanger is van de derde.