
Als je je kindje verliest in het begin van de zwangerschap, heet dat in de volksmond een miskraam. Wij zeggen liever het verlies van een prille zwangerschap.
In deze folders, die zijn samengesteld door Cindy Kirkilis-Kramer, kun je meer informatie lezen:
Praktische tips bij een miskraam
Emotioneel herstel na een miskraam
Een dierbare heeft een miskraam gehad
Er zijn verschillende experts op dit gebied. Daarom geven wij hier geen verdere informatie maar verwijzen je vol vertrouwen door naar:
Cindy Kirkilis-Kramer heeft acht jaar gewerkt als verloskundige en maakte zelf twee miskramen door. Ze onderschatte de impact ervan en ging door met haar leven omdat dat nou eenmaal zo hoorde. Pas toen ze actief met haar verlies aan de slag ging, kon ze dit verlies beter plaatsen en kon ze verder met haar leven.
Het is haar missie om te zorgen dat er aandacht is voor ieder verlies in de zwangerschap. De impact is groter dan men zich realiseert en wat wordt geaccepteerd (door onszelf én onze omgeving).
Inge Vogelaar van Miskraamtranen helpt vrouwen in balans te komen én te blijven bij een miskraam of na het beëindigen van een zwangerschap. De kennis vanuit haar professionele achtergrond én haar persoonlijke ervaring zet ze graag in om jou te helpen. Miskraambegeleiding wordt deels vergoed vanuit jouw aanvullende verzekering.
Vera Heessen begeleidt vrouwen die uit balans zijn na een miskraam, stilgeboorte of anders verlies van een zwangerschap. Vrouwen die zich vermoeid blijven voelen, lichamelijke spanningen ervaren en/ of zich emotioneel blijven voelen. Door met het verlies aan de slag te gaan ontstaat er weer innerlijke rust en ruimte. Daardoor krijg je meer energie. Je kunt weer vol nieuwe energie naar de toekomst kijken en je functioneert goed thuis en op je werk.
Marieke Viskil is rouw- en verliesbegeleider voor kind en gezin met bijzondere aandacht voor verlies tijdens de zwangerschap of vlak na de geboorte. Iedereen gaat op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo om met verlies. Samen kijken we wat nodig is, zodat je weer met nieuwe moed verder kan. Je bent welkom met alles wat er is.
Nina Rang staat vrouwen bij die een of meerdere keren een miskraam hadden. Zij weet als geen ander hoe pijnlijk het is om een miskraam mee te maken, zelf heeft zij het vier keer meegemaakt. Na haar speciale miskraamverwerkingssessie wordt het verdriet dat met een miskraam samengaat verzacht en heb je het gevoel dat je weer verder kunt. Als je het moeilijk vindt om erover te praten kun je ervoor kiezen deze sessie online te doen, in je eigen huis en op je eigen moment. Meer informatie over de online sessie vind je op www.zograageenbaby.nl. Wil je liever in de praktijk in Den Haag komen praten, kijk dan voor meer informatie op www.ninarang.nl. Wil je eerst even kennismaken? Dat kan natuurlijk! Vraag dan een (gratis en vrijblijvend) kennismakingsgesprek aan via een van de websites.
Verloskundige en verliescounselor Yvonne Koster helpt vrouwen in de periode rondom en na een miskraam. Zij heeft aandacht voor de beleving en stemt haar begeleiding af op de persoonlijke hulpvraag. Zo nodig geeft zij (praktische) informatie over het verloop en verwerken van een miskraam, tips om een nieuwe balans te vinden en bemoediging om weer te durven dromen van een nieuwe toekomst.
Voor vrouwen die opnieuw zwanger zijn na eerder verlies van hun kindje in de (prille) zwangerschap heeft Yvonne een speciale geboortecursus ontwikkeld. Ouders die hetzelfde meemaakten kunnen hun ervaringen delen en krijgen naast de algemene theorie rondom geboorte en bevallen ook oefeningen en handvatten om met meer vertrouwen en meer ontspannen zwanger te zijn en te bevallen. Deze cursus kan ook individueel gevolgd worden.
Miriam van Kreij begeleidt sinds 2011 vrouwen die eens of vaker een miskraam hadden. Of die op een andere manier hun kind verloren tijdens de zwangerschap. Bij sommigen was het een paar maanden geleden, bij anderen járen terug. “Door mijn begeleiding helen ze de ervaring, waardoor ze weer goed functioneren. Ze kunnen vol vertrouwen verder in hun gezin en in hun werk.”

- Vraag een gratis telefoongesprek aan met Miriam. Zodat je kunt bespreken wat je in jouw situatie kan helpen. Dit kan via www.miskraambegeleiding.nl/moeders.
- Lees het boek ‘Als je je kindje verliest in de zwangerschap’. Dit boek is door de uitnodigende vragen en toegankelijke suggesties heel waardevol om zelf in te vullen. Het helpt je om om te gaan met je ervaringen in deze intense periode én daarna.
- Miriam schreef ook het boek ‘Begeleiding van vrouwen met een miskraam’. In dit boek vind je naast praktische tips ook vele ervaringsverhalen van moeders én vaders.
- Je kunt de boeken bestellen via https://www.miskraambegeleiding.nl/boek-bestellen/.
- Bij de boeken hoort interessante informatie die je gratis kunt downloaden. Bijvoorbeeld een handig stappenplan om je andere kinderen erover te vertellen (www.miskraambegeleiding.nl/stappenplan). En een afspeellijst met troostende muziek. Lees hier meer informatie over het boek.
Bekijk de indrukwekkende documentaire Misverstanden over miskramen.
Na twee miskramen voelt de 31-jarige Tahyna MacManus zich, verloren, boos en vreselijk alleen. Ze pakt een camera om haar verhaal vast te leggen en zo vindt ze haar lotgenoten. Veerkrachtige, moedige vrouwen vertellen over hun verdriet, hun schaamte en hun schuld, terwijl ze nog steeds hopen op een voldragen zwangerschap. Een miskraam krijgen komt best veel voor, maar niemand praat er over. Tahyna wil de schaamte over het krijgen van een miskraam opheffen, zodat vrouwen dit niet alleen hoeven te dragen, maar eerst moet ze haar eigen misverstanden over een miskraam corrigeren.

Aafke Tadema besteedt op haar website MamaMind ook aandacht aan een miskraam en zij heeft deze miskraamverwerkingskaart ontwikkeld die je via haar webshop kunt bestellen.

‘Miskraamsels – Mindfucks en de verwerking van miskramen’
Judith kan haar geluk niet op: ze is zwanger! Van nu af aan zal haar leven nooit meer hetzelfde zijn. Alleen niet op de manier die ze verwacht. Want helaas krijgt ze een miskraam en moet ze leren dealen met de ene tegenslag na de andere. En met het effect dat dit verlies heeft op haar zelfbeeld, haar vrouw-zijn, haar relatie en de omgeving. Hoe deal jij met tegenslagen? Hou je het stil en geloof je de miskraamsels die je jezelf vertelt? Of maak je het bespreekbaar en pak jij zelf de regie over je geluk? In Miskraamsels vertelt Judith haar verhaal; realistisch, openhartig en met een flinke dosis humor. Ze windt er geen doekjes om en durft de zere plekken aan te raken. ‘Met mijn zwangerschapsverlies hoop ik het taboe te doorbreken en anderen die dit doormaken steun te bieden.’
Judith Taanman-Veenstra (1979) is getrouwd met Thijs en samen wonen ze in Oostzaan.

Ook dit boek van Manu Keirse biedt veel informatie, herkenning en troost.
“Als je een prille zwangerschap verliest”
Bijna één op de vier zwangerschappen eindigt in een miskraam. De impact ervan wordt door de buitenwereld echter vaak onderschat. Veel ouders hebben het namelijk moeilijk om hun verlies te verwerken. Want hoe rouw je om een kindje dat je nooit echt hebt gekend? En hoe ga je om met de angst dat het bij een volgende zwangerschap misschien weer fout kan gaan? Dit unieke boek brengt de expertise van een vrouwenarts, een psycholoog en een sociaal verpleegkundige samen. Zij behandelen openhartig en toegankelijk alle medische en psychologische vragen die met een miskraam gepaard gaan. Ook laten zij mensen aan het woord die hun ongeboren kind verloren hebben. Hun getuigenissen bieden lotgenoten herkenning, inzicht en steun.
Facebookpagina’s over miskraam: