Als je je kindje verliest in het begin van de zwangerschap, heet dat in de volksmond een miskraam. Wij zeggen liever het verlies van een prille zwangerschap.

In deze folders (samengesteld door Cindy Kramer), kun je meer informatie lezen:

Praktische tips bij een miskraam

Emotioneel herstel na een miskraam

Een dierbare heeft een miskraam gehad


Er zijn verschillende experts op dit gebied. Daarom geven wij hier geen verdere informatie maar verwijzen wij je vol vertrouwen door naar:

Miriam van Kreij 
Zij is de oprichter van Miskraambegeleiding Nederland. Ze begeleidt sinds 2011 vrouwen en koppels met een miskraam of later verlies in de zwangerschap. Bij sommigen was het een paar maanden geleden, bij anderen járen terug. “Ze doorlopen bij mij het bewezen 5-stappenprogramma, waardoor ze weer goed functioneren, thuis en in hun werk.”
Miriam leidt gecertificeerde miskraamcoaches op, bij hen ben je ook in goede handen.

Inge Vogelaar van Miskraamtranen helpt vrouwen in balans te komen én te blijven bij een miskraam of na het beëindigen van een zwangerschap. De kennis vanuit haar professionele achtergrond én haar persoonlijke ervaring zet ze graag in om jou te helpen. Miskraambegeleiding wordt deels vergoed vanuit jouw aanvullende verzekering.

Vera Heessen begeleidt vrouwen die uit balans zijn na een miskraam, stilgeboorte of anders verlies van een zwangerschap. Vrouwen die zich vermoeid blijven voelen, lichamelijke spanningen ervaren en/ of zich emotioneel blijven voelen. Door met het verlies aan de slag te gaan ontstaat er weer innerlijke rust en ruimte. Daardoor krijg je meer energie. Je kunt weer vol nieuwe energie naar de toekomst kijken en je functioneert goed thuis en op je werk.

Cindy Kramer heeft acht jaar gewerkt als verloskundige en maakte zelf twee miskramen door. Ze onderschatte de impact ervan en ging door met haar leven omdat dat nou eenmaal zo hoorde. Pas toen ze actief met haar verlies aan de slag ging, kon ze dit verlies beter plaatsen en kon ze verder met haar leven.
Het is haar missie om te zorgen dat er aandacht is voor ieder verlies in de zwangerschap. De impact is groter dan men zich realiseert en wat wordt geaccepteerd (door onszelf én onze omgeving).

Erlinde Weller: Veel vrouwen ervaren na een miskraam minder levenslust en minder (zelf)vertrouwen. Ook voelen zij zich vaak alleen in dit proces en proberen “gewoon door te gaan.” Het fysieke herstel gaat meestal vanzelf. Dat geldt niet voor herstel op emotioneel gebied. Het niet goed verwerken van een miskraam staat jouw levenslust in de weg, maar heeft ook gevolgen voor een volgende zwangerschap. Het verlies van leven heeft impact op jouw leven. Daarom is het belangrijk om aandacht te besteden aan het proces van emotionele verwerking. Als systemisch en reiki coach, en als ervaringsdeskundige is het mijn missie om jou daarin te begeleiden. Lees hier meer over mij en mijn ervaring.
Om je te ondersteunen na pril zwangerschapsverlies en je meer te laten ontspannen in deze periode biedt Erlinde een gratis ontspanningsoefening aan.

Nina Rang staat vrouwen bij die een of meerdere keren een miskraam hadden. Zij weet als geen ander hoe pijnlijk het is om een miskraam mee te maken, zelf heeft zij het vier keer meegemaakt. Na haar speciale miskraamverwerkingssessie wordt het verdriet dat met een miskraam samengaat verzacht en heb je het gevoel dat je weer verder kunt. Als je het moeilijk vindt om erover te praten kun je ervoor kiezen deze sessie online te doen, in je eigen huis en op je eigen moment. Meer informatie over de online sessie vind je op www.zograageenbaby.nl. Wil je liever in de praktijk in Den Haag komen praten, kijk dan voor meer informatie op www.ninarang.nl. Wil je eerst even kennismaken? Dat kan natuurlijk! Vraag dan een (gratis en vrijblijvend) kennismakingsgesprek aan via een van de websites.

Boeken

Begeleiding van vrouwen met een miskraam
Mirjam van Kreij

Als een vrouw haar prille zwangerschap verliest, weet ze vaak niet hoe ze die ervaring goed kan verwerken. Dan heeft de verloskundige of echoscopist een belangrijke rol. Maar hoe begeleid je als hulpverlener de vrouwen met een miskraam of abortus ook goed op psychologisch emotioneel gebied?
Dit waardevolle boek kan je daarbij helpen, het staat vol met praktische tips, praktijkvoorbeelden, ervaringsverhalen, stappenplannen en checklists.


Als je je kindje verliest in de zwangerschap
Mirjam van Kreij
Dit unieke boek is voor jou als je een kindje bent verloren in de zwangerschap. Hoe pril ook, hoelang geleden ook. Misschien ging het bij jou over een miskraam, een buitenbaarmoederlijke zwangerschap of een abortus. Je kunt je afvragen: hoe kan ik weer verdergaan na zo’n verlies? De impact van verlies kan namelijk groot zijn en wordt vaak onderschat.
Daarom is dit mooi vormgegeven (ver)werkboek er, vol met prachtige gedichten, uitnodigende vragen en toegankelijke suggesties. Je kunt het alleen of samen met je partner invullen. Zo maak je er een dierbaar en persoonlijk bewaarboek van.
Op www.miskraambegeleiding.nl vind je gratis waardevolle downloads, zoals een lijst met liedjes die troost en steun kunnen geven.


‘Miskraamsels – Mindfucks en de verwerking van miskramen’
Judith Taanman-Veenstra
Judith kan haar geluk niet op: ze is zwanger! Van nu af aan zal haar leven nooit meer hetzelfde zijn. Alleen niet op de manier die ze verwacht. Want helaas krijgt ze een miskraam en moet ze leren dealen met de ene tegenslag na de andere. En met het effect dat dit verlies heeft op haar zelfbeeld, haar vrouw-zijn, haar relatie en de omgeving. Hoe deal jij met tegenslagen? Hou je het stil en geloof je de miskraamsels die je jezelf vertelt? Of maak je het bespreekbaar en pak jij zelf de regie over je geluk? In Miskraamsels vertelt Judith haar verhaal; realistisch, openhartig en met een flinke dosis humor. Ze windt er geen doekjes om en durft de zere plekken aan te raken. ‘Met mijn zwangerschapsverlies hoop ik het taboe te doorbreken en anderen die dit doormaken steun te bieden.’
Judith Taanman-Veenstra (1979) is getrouwd met Thijs en samen wonen ze in Oostzaan.


Maar ik hield wel al van je
Marjolijn de Cocq

Een openhartig en herkenbaar boek over miskramen
In september 2005, drie weken na haar bruiloft, krijgt Marjolijn de Cocq haar eerste miskraam. Ze stort van een hoge top in een diep dal – en er zullen nog drie miskramen volgen. In die jaren ondervindt ze hoe moeilijk het is om erover te praten en hoe goedbedoelde reacties vaak verkeerd vallen. Mensen schrikken als ze het vertelt. Ze wil ze hun ongemak besparen. En ze wil zichzelf hun ongemak besparen.
Gebaseerd op de dagboeken die ze bijhield, schrijft De Cocq nu een persoonlijk essay over haar verdriet, en over het geluk van de twee kinderen die er wel mochten komen. Over pijn, over onbegrip, over schuldgevoel en eenzaamheid.
Jaarlijks krijgen 11,5 op de 1000 vrouwen een miskraam – en dat zijn alleen de geregistreerde gevallen. Geen miskraam is hetzelfde. Iedereen ervaart haar of zijn eigen leed. De Cocq laat in Maar ik hield al wel van je zien dat er niet hoeft te worden gezwegen en geslikt en weggestopt en gerelativeerd. Op sensitieve en ontroerende wijze gaat ze het taboe op miskramen te lijf.


Aafke Tadema besteedt op haar website MamaMind ook aandacht aan een miskraam en zij heeft deze miskraamverwerkingskaart ontwikkeld die je via haar webshop kunt bestellen.


Documentaire

Bekijk de indrukwekkende documentaire Misverstanden over miskramen.
Na twee miskramen voelt de 31-jarige Tahyna MacManus zich, verloren, boos en vreselijk alleen. Ze pakt een camera om haar verhaal vast te leggen en zo vindt ze haar lotgenoten. Veerkrachtige, moedige vrouwen vertellen over hun verdriet, hun schaamte en hun schuld, terwijl ze nog steeds hopen op een voldragen zwangerschap. Een miskraam krijgen komt best veel voor, maar niemand praat er over. Tahyna wil de schaamte over het krijgen van een miskraam opheffen, zodat vrouwen dit niet alleen hoeven te dragen, maar eerst moet ze haar eigen misverstanden over een miskraam corrigeren.


Besloten Facebookpagina’s