Psyche en zwangerschap
Psychische hulp bij verlies rondom zwangerschap en geboorte.

Liefs van Lauren-coaching
Willemien Holsappel begeleidt vrouwen die in de zwangerschap of vlak daarna afscheid hebben moeten nemen van hun kindje. Coaching bij babyverlies is niet zomaar rouwbegeleiding. Babyverlies is soms onzichtbaar verdriet, eenzaam. Onbegrip en goed bedoelde opmerkingen. Willemien hoort het helaas maar al te vaak. Terwijl de termijn van zwangerschap niets zegt over het gemis en het verdriet. Net zo min of je baby alleen geleefd heeft in jouw dromen of ook een aantal uren of weken na een geboorte.
Babyverlies en het effect hiervan is voor elk persoon en elk stel verschillend.
Het verliezen van een baby is een intense gebeurtenis in jouw en jullie leven. Je leven staat op z’n kop en terwijl iedereen doorgaat met zijn of haar leven, lijkt jouw wereld stil te staan. De glans is er vanaf en je stort in of je gaat juist door; omwille van de andere kinderen of omdat het zo hoort. Misschien durf je er ook niet goed bij stil te staan, wat komt er nog meer los.

Huber10 Coaching
Hubertien van Heek begeleidt ouders na het verlies van hun baby voor, tijdens of na de bevalling. Je had je toekomst zó anders voorgesteld. Samen met je partner en jullie zoon of dochter, waar jullie zó naar uitkeken, intens naar verlangden en een rooskleurige toekomst lachte jullie toe. En nu is alles anders …
Het verlies van je baby is een ingrijpende gebeurtenis die je leven compleet overhoop haalt. Het intense verdriet en het alles omvattende gemis is zó groot dat het pijn doet. Hoe moet je verder nu jouw wereld is stil komen te staan? Hoe pak je de draad van het dagelijkse leven weer op? Je doet het, maar hoe kan het leven ooit weer leuk worden?
Helaas ken ik dit maar al te goed. Door mijn persoonlijke en professionele ervaring weet ik ook dat het mogelijk is om weer plezier te krijgen in je leven, waar je overleden zoon of dochter in verweven is en zijn of haar eigen plek heeft ingenomen.
Hubertien is coach/counselor gespecialiseerd in verlies- en rouw, chronische stress en lichaamsgericht traumacoach. Zij werkt vanuit haar thuispraktijk in Voorburg waar ze ouders zowel individueel als samen begeleidt.

Elk kind doet ertoe & Praktijk Tijd
Brenda Tiggeler geeft therapie en coaching aan ouders die één of meerdere kinderen missen in hun leven. Brenda is als rouw en verlies therapeut o.a. opgeleid door Manu Keirse, Riet Fiddelaers en Simon Hogerzeil. Als rouw- en verliestherapeut is zij zich gaan specialiseren in rouw om het kind wat zo gemist wordt. Van ongewenste kinderloosheid, miskraambegeleiding, stilgeboorte tot rouw om kinderen die jong gestorven zijn. Brenda haar praktijk staat open voor jou als ouder met jouw eigen verhaal.
Naast rouw en verliestherapeut is Brenda ook erkend EFT & IBCT relatietherapeut, buitenpsycholoog & EMDR therapeut. Ook wordt Brenda veel gevraagd bij bedrijven om te vertellen en ondersteunen bij rouw op de werkvloer.
Vanuit een aanvullende verzekering wordt doorgaans een deel van de kosten van de begeleiding door de zorgverzekeraar vergoed anders wordt er in 80% van de gevallen vergoeding gegeven door werkgevers.
Brenda begeleidt ouders vanuit een groot deel van het land in haar praktijk in Hilversum.

Geboortebegeleiding Utrecht (verliesgeboorte)
Esli Jongen biedt begeleiding direct na het horen dat je kindje in de buik is overleden of zal gaan overlijden en verliesbegeleiding na de uitvaart of wanneer er later vragen en emoties opkomen.
Esli is gecertificeerd doula, sociaal wetenschapper, humanistisch geestelijk begeleider, docent/ trainer en lichaamsgericht traumatherapeut.
Bij overlijden van een baby vanaf of na 24 weken kunnen er max. 5 gesprekken worden vergoed.
Lees erover in deze brochure.

Cindy Kramer
heeft acht jaar gewerkt als verloskundige en maakte zelf twee miskramen door. Ze onderschatte de impact ervan en ging door met haar leven omdat dat nou eenmaal zo hoorde. Pas toen ze actief met haar verlies aan de slag ging, kon ze dit verlies beter plaatsen en kon ze verder met haar leven.
Het is haar missie om te zorgen dat er aandacht is voor ieder verlies in de zwangerschap. De impact is groter dan men zich realiseert en wat wordt geaccepteerd (door onszelf én onze omgeving).

Yolanda Castellón 
Als Life & Loss-coach steun ik ouders die voor, tijdens of kort na de geboorte afscheid hebben moeten nemen van hun baby/baby’s. Samen zetten we de pijn van het verlies en de eindeloze liefde om in kracht om weer verder te gaan met het leven.
Ik werk voornamelijk online, maar ik ben ook beschikbaar voor face-to-face sessies in de regio Noord-Holland. Mijn sessies worden aangeboden in drie talen: Nederlands, Spaans en Engels. Bovendien hanteer ik geen lange wachttijden, zodat mijn cliënten snel toegang hebben tot de ondersteuning die ze nodig hebben.
Ik ben onafhankelijk van zorgverzekeraars en dit is een bewuste keuze geweest. Mijn cliënten of hun werkgever betalen mijn begeleiding en de regie over de sessies blijft waar het hoort, bij ons.

Esther Neidt
Psychologenpraktijk Sancta Maria Noordwijk aan Zee

Esther Neidt is (buiten)psycholoog en EMDR-therapeute. Ze wandelt graag met haar cliënten in de duinen, het bos of aan zee. Ze heeft een ruime ervaring met het behandelen van alle problematiek rondom een eventuele zwangerschap. Ze ziet onder meer ouders met rouw- en verliesklachten door bijvoorbeeld verlies tijdens de zwangerschap (miskraam of zwangerschapsafbreking) en door overlijden – tijdens, of na de geboorte. 

Praktijk Cox
Marije Cox heeft jarenlange ervaring als verloskundige en verpleegkundige, maar haar hart ligt nu bij het begeleiden van ouders als miskraamcoach. Ze heeft een praktisch programma dat ouders in korte tijd de nodige steun biedt. Marije staat bekend om haar warme aanpak en begripvolle begeleiding. Ze is er om ouders door de lastige periode na een verlies in de zwangerschap te begeleiden, met een effectieve aanpak die zich ruimschoots in de praktijk bewezen heeft. Marije ondersteunt ouders op zo’n manier dat zij, ondanks het pijnlijke verlies, weer met vertrouwen kunnen functioneren in hun gezin en op hun werk. Door hen te begeleiden bij het zetten van concrete stappen, draagt Marije bij aan het herstellen van zelfvertrouwen en veerkracht. Wat haar aanpak uniek maakt, is de combinatie van praktische hulp en de persoonlijke aandacht voor de individuele behoeften van ouders die een verlies hebben meegemaakt.
De praktijk is gevestigd in Oosterhout (NB). Wanneer je aanvullend verzekerd bent kan er een deel vergoed worden.

Janet Molewijk
Janet Molewijk is psycholoog en rouwtherapeut en begeleidt mensen die te maken krijgen met diverse vormen van verlies, waaronder verlies in de zwangerschap. Ook wanneer een gewenste zwangerschap uitblijft en er verdriet is om ongewenste kinderloosheid, kan je bij haar terecht. Janet is tevens mede-initiatiefnemer van wat inmiddels binnen de geboorte- en uitvaartzorg bekend is geworden als De Watermethode. Janet verloor zelf twee kindjes tijdens de zwangerschap en weet uit eigen ervaring hoe belangrijk het is dat er zorgzame aandacht en erkenning is voor de impact van verlies in de zwangerschap. Indien gewenst kan in haar praktijk ook letterlijk worden vormgeven aan rouw door het (samen) maken van een rouw-viltwerk.
Janet werkt in haar eigen praktijk aan de IJssel in Zutphen en begeleidt mensen uit de hele regio Gelderland (en soms ook daarbuiten). Vanuit een aanvullende verzekering wordt doorgaans een deel van de kosten van de rouwbegeleiding door de zorgverzekeraar vergoed.  

Praktijk Vivère
Cindy de Crom begeleidt ouders na verlies in de zwangerschap in Bergen op Zoom en omgeving. Cindy werkt ook als verpleegkundige in het Moeder Kind Centrum van het Bravis ziekenhuis en is samen met haar collega aandachtsvelder voor miskramen, zwangerschapsafbrekingen en stilgeboortes en alle andere vormen van verlies in de zwangerschap. Samen hebben zij ervoor gezorgd dat er verschillende materialen, informatie en protocollen beschikbaar zijn om samen met collega’s de ouders zo goed mogelijk te begeleiden.
Als de ouders naar huis gaan, houdt de zorg rondom het verlies vanuit het ziekenhuis ver op. Ik miste een stuk nazorg hierin.
Ik ben op zoek gegaan naar wat ik kon verbeteren. Bij Miskraambegeleiding Nederland vond ik de opleiding die bij mij paste. Op 14 januari 2022 heb ik de opleiding tot Miskraamcoach afgerond.
Tijdens de opleiding ben ik ‘Praktijk Vivère begeleiding na verlies in de zwangerschap’ begonnen, zodat ik ouders kan begeleiden die een verlies in de zwangerschap mee hebben gemaakt. Het resultaat is dat vrouwen en partners dit verlies in hun leven kunnen verweven zodat weer functioneren thuis en in hun werk. Zodat ze de toekomst weer met vertrouwen tegemoet gaan.
Het eerste consult is altijd vrijblijvend.

Erlinde Weller: Veel vrouwen ervaren na een miskraam minder levenslust en minder (zelf)vertrouwen. Ook voelen zij zich vaak alleen in dit proces en proberen “gewoon door te gaan.” Het fysieke herstel gaat meestal vanzelf. Dat geldt niet voor herstel op emotioneel gebied. Het niet goed verwerken van een miskraam staat jouw levenslust in de weg, maar heeft ook gevolgen voor een volgende zwangerschap. Het verlies van leven heeft impact op jouw leven. Daarom is het belangrijk om aandacht te besteden aan het proces van emotionele verwerking. Als systemisch en reiki coach, en als ervaringsdeskundige is het mijn missie om jou daarin te begeleiden. Lees hier meer over mij en mijn ervaring.
Om je te ondersteunen na pril zwangerschapsverlies en je meer te laten ontspannen in deze periode biedt Erlinde een gratis ontspanning.

Miskraam Begeleiding Nederland
Miriam van Kreij begeleidt vrouwen die eens of vaker een miskraam hadden. Of die op een andere manier hun kind verloren tijdens de zwangerschap. Bij sommigen was het een paar maanden geleden, bij anderen járen terug. Door de begeleiding kunnen ze weer vol vertrouwen verder in hun gezin en in hun werk.

Zo graag een baby
Nina Rang focust zich in haar praktijk voornamelijk op vrouwen in de levensfase rondom het stichten van een (gewenst) gezin. Ze is ook initiatiefnemer en ontwikkelaar van een aantal online coachprogramma’s bij vruchtbaarheidsproblemen en miskraamverwerking.

Vlindermama
Jeanette de Kruijk ondersteunt moeders die een kindje tijdens of na de zwangerschap verloor. Zelf is zij ervaringsdeskundige en kan ze helpen met je rouw-werk, ook als het verlies jaren geleden is. De liefde voor je kindje gaat nooit over en zij laat je graag de mooie kanten van het leven weer zien, zodat je dát kunt gaan doen waar je blij van wordt.

Bright Blue Coaching en training
Jeanne van Mierlo helpt grote en kleine mensen met pijn in hun hart na (traumatisch) verlies om weer te genieten van het leven. Hoe anders had je het je voorgesteld, jij en je gezin, en hoe rauw is de werkelijkheid. Jeanne begeleidt jou, eventueel samen met je partner, om vanuit deze werkelijkheid jouw leven weer te leven.
Ze werkt vanuit haar praktijk in Valkenswaard met mensen uit het hele land.
Begeleiding wordt deels vergoed vanuit de aanvullende verzekering.

Deining bij verlies en rouw organiseert in samenwerking met het Verloskundig samenwerkingsverband Amsterdam West de volgende gratis bijeenkomsten:
Uit verwachting; verlies van een vroege zwangerschap
Verlies van een kind in een late zwangerschap of rond de geboorte
Verlies van een kind door afbreking van een late zwangerschap

Ella Verloskundigen uit Den Haag biedt een aantal keer per jaar, ruimte om samen met andere vrouwen stil te staan bij het verlies van je baby. ZIj hebben ook deze website gemaakt over een miskraam.
Rouw en verliesbegeleider, Annemieke Hillen is er om de gesprekken te begeleiden, vragen te beantwoorden en handvatten te bieden om met je verlies om te gaan.
Je kunt je aanmelden via 070-3606286 of mailen naar Annemieke: contact@annemiekehillen.nl
Deze gesprekken zijn gratis voor de cliënten van Ella.