Links

Hieronder vind je een overzicht van links naar handige pagina’s. We hebben een verdeling gemaakt in verschillende categorieën, je kunt deze eenvoudig bekijken door op de titel te klikken.

Stichting Nooit Voorbij hoopt ouders, broertjes en zusjes van een overleden kind te kunnen helpen bij het verlies, onder andere door het schrijven van hun verhaal ter herinnering aan het overleden kind. Daarnaast organiseren wij bijeenkomsten en evenementen en kunnen lotgenoten contact met ons opnemen voor een luisterend oor. Want een kind dat overleden is, is nooit voorbij.
Stichting Nooit Voorbij is partner van Steunpunt Nova.

Verbonden Stilte: Ouders die hun kindje net verloren hebben, worden ineens geconfronteerd met het organiseren van een afscheid. Iets waar je als ouder waarschijnlijk nooit over hebt nagedacht. Het op een mooie manier afscheid nemen kan enorm helpen in het rouwproces. En ook na de uitvaart blijft aandacht voor het grote gemis heel belangrijk. Verbonden Stilte helpt het verdrietige afscheid van een jong kindje een beetje mooier te maken. Hoe zij kunnen helpen:

  • Naamslinger
  • Vergoeding tot €100,- voor bijvoorbeeld een urn of kistje
  • Bijzonder extraatje in het eerste jaar na overlijden
  • Een zwaantje in de zwanenvijver

Stichting Rouwkost ondersteunt ouders in hun rouw na het verlies van een kind. Uit ervaring weten we dat het rouwproces hiervan enorm ruw, pijnlijk en eenzaam kan zijn. Daarom zijn we er om ouders te ondersteunen. 
Dit doen we door verschillende vormen van praktische en emotionele ondersteuning. Hierbij richten we ons op ouders van kinderen die zijn overleden door een miskraam, stilgeboorte, overlijden tijdens de geboorte of op jonge leeftijd. We hebben specifieke aandacht voor zowel de pappa als de mamma. 

Stichting Make a Memory fotografeert op verzoek van ouders en via bemiddeling van zorgprofessionals ernstig zieke, terminale en overleden kinderen in de leeftijd van 23 weken (zwangerschap) tot en met zeventien jaar.

Stichting Still biedt kosteloos een fotoreportage aan families van een ernstig ziek kind of ouder. Daarnaast verzorgt ze de fotografie van zieke, stervende of overleden baby’s vanaf het 2e trimester van de zwangerschap.

Stichting Hanne biedt een informatieboekje, en heeft een memorybox ontwikkeld waarin mooie herinneringsproducten zitten. Stichting Hanne werkt al met 7 ziekenhuizen samen die de box aan ouders meegeven. Wilt u ook aansluiten, mail dan naar: marlieke@stichtinghanne.nl

Stichting Steenkers Anemoon schenkt ouders waarvan een kindje vlak voor, tijdens of kort na de geboorte overlijdt een pakketje liefde met daarin artikelen om herinneringen te maken en biedt daarnaast via de website praktische hulp omtrent regelzaken die onverhoopt bij de gebeurtenis komen.

Stille Levens: Kenniscentrum babysterfte met veel en gedegen informatie over het verlies van een baby.

Stichting Isabel: Ouders die hun kindje verliezen zullen de pijn van het verlies altijd met zich meedragen. Deze pijn wordt niet verzacht door tijd en ieder jaar weer zijn er meerdere dagen waarop het gemis extra aanwezig is, juist op deze dagen zoals de geboorte- en sterfdag, Vader- en Moederdag, de verjaardagen van de ouders en de feestdagen willen wij de ouders steunen. Op deze dagen worden passende attenties gestuurd, denk hierbij bijvoorbeeld aan een vlinder, bloemetjes, kaarsjes voor de sterfdag, de mooiste ster, taartjes om de jaardag te vieren, maar ook ballonnen, een mooi gedicht of een krachtbuideltje.
Hier is op dit moment een aanmeldingsstop.

Het Bos der Omarming zoekt plantlocaties in Nederland om herdenkingsbossen aan te leggen waar een herdenkingsboom geplant kan worden voor overleden kinderen. In 2018 is het eerste bos in aanplant gegaan in ’t Wildrijk in de gemeente Schagen, in 2020 het tweede bos in het Natuurpark Geestmerloo in de gemeente Alkmaar. Ook kunnen zij ouders helpen bij de wens een herinneringsboom te planten voor hun overleden kind als dat financieel niet makkelijk is.

Ouders en zo!: Marion Middendorp is de oprichter van Oudersenzo! en geeft op haar website ook veel informatie over het afscheid van een baby.

ima afscheidszorg werkt sinds 2014 met professionele afscheidsverzorgsters die op hun eigen wijze ervaring hebben met het verlies van een baby. Ima afscheidszorg was de eerste gespecialiseerde baby-uitvaartonderneming in Nederland. Zij werken landelijk.
Bekijk hier de impressievideo

Telefoonnummer: 085-877 08 09
https://ima-afscheidszorg.nl/
info@ima-afscheidszorg.nl

Houvast uitvaartzorg werkt sinds 2017 met professionele afscheidsbegeleidsters die daarnaast ook ervaringsdeskundig zijn. Zij werken in Noord-Brabant, Limburg, Zuid-Holland, het zuiden van Gelderland en Utrecht.
Bekijk hier de video

Telefoonnummer: 0416-23 43 63
https://www.houvast-uitvaartzorg.nl/
info@houvast-uitvaartzorg.nl

Ad Lunam (Latijn voor tot aan de maan) biedt begeleiding bij pril verlies in Zuid-Limburg. Met een positieve zwangerschapstest verandert ook je toekomstbeeld. Als er sprake is van een miskraam, zwangerschapsafbreking, stilgeboorte of het overlijden van het kindje tijdens of vlak na de bevalling dan wordt dit toekomstbeeld ruw verstoord. Alles is anders dan je hoopte.

Telefoonnummer: 043 205 71 78
https://ad-lunam.nl/
info@ad-lunam.nl

Nooit vergeten werkt sinds juni 2019 in heel Vlaanderen.

Telefoonnummer: +32 499323049
https://nooitvergeten.be/
welkom@nooitvergeten.be

Jade Kinderuitvaart, regio Westland
Jacky en Kitty begeleiden je, stap voor stap, tijdens deze moeilijke periode. Hierbij geven zij je alle ruimte om zoveel mogelijk zelf te doen. Zij kunnen je met hun kennis en ervaring ondersteunen bij een intiem afscheid thuis of een sfeervol afscheid op een speciale plek. Met aandacht voor elk detail en in overleg kunnen zij je zorg uit handen nemen.
Telefoonnummer: 06 392 696 23
https://www.jade-kinderuitvaart.nl
info@jade-uitvaart.nl

Kleine Ster, regio Rotterdam
Kleine Ster is een uitvaartonderneming die gespecialiseerd is in de uitvaarten voor baby’s vanaf 16 weken zwangerschap, kinderen en jongeren, maar ook de uitvaarten voor volwassenen kan verzorgen.
De uitvaartbegeleider is Kitty van Dijk.
Telefoonnummer: 06-12620598
https://www.uitvaartkleinester.nl/
info@uitvaartkleinester.nl
Bekijk Kitty hier in de uitzending Doodgewoon (2017)

Zacht Kinderuitvaarten, regio Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland.
Chris Beekman verzorgt kinder-uitvaarten en heeft de mini-rouwauto.
Telefoonnummer: 020 – 6955530
https://www.zachtkinderuitvaarten.nl 
mail@zachtkinderuitvaarten.nl

Babyster Uitvaartzorg, regio Noord-Holland en Zuid-Holland
Zij begeleiden ouders bij het afscheid van hun kindje. Gespecialiseerde begeleiding van een baby die is overleden tijdens de zwangerschap, net na de bevalling en van jonge kinderen.
Telefoonnummer: 085-4010859
https://www.babysteruitvaartzorg.nl
Info@Babysteruitvaartzorg.nl

Berber Pasveer Uitvaartzorg, regio Friesland
Een kind verliezen als ouder, is het ergste wat je kunt meemaken. Ineens sta je voor een zware en emotionele opgave om het afscheid van je kind te regelen, terwijl je intens verdrietig bent. Er komt zoveel op je af. Berber kan en wil je hier graag bij helpen en begeleidt je van het begin tot het einde.
Telefoonnummer: 06 15966090
https://kinderuitvaartzorg.nl/
info@kinderuitvaartzorg.nl

Uitvaartbegeleiding Merel Westermann, regio Amsterdam
Sinds 2007 in de , daarvoor werkzaam in de kraamzorg.
Telefoonnummer: 06 – 44 98 07 03
https://www.uitvaartamsterdam.nl
merel@uitvaartamsterdam.nl

Liaison Uitvaartbegeleiding, regio Noord-Holland Noord
Telefoonnummer: 06 – 12 36 22 56
https://liaison-uitvaartbegeleiding.nl/
info@liaison-uitvaartbegeleiding.nl

De Wending, regio Utrecht

De Wending begeleidt uitvaarten van kinderen en jongeren en heeft oog voor dingen die er écht toe doen. We luisteren daarbij niet alleen naar het hoofd, maar vooral ook naar het hart.
Telefoonnummer: 0345 52 44 71
https://www.uitvaartdewending.nl/
info@uitvaartdewending.nl

Maanlicht kinderuitvaart van Els den Otter, regio Zuid-Holland
Telefoonnummer: 06 26 07 06 26
https://www.maanlichtkinderuitvaart.nl/
els@maanlichtkinderuitvaart.nl

Knuf en Ko, regio Noord- en Zuid-Holland, Utrecht
Als alles ineens anders is, als je wereld stopt met draaien, dan klopt er helemaal niets meer. Het laatste dat je op dit moment wilt, is het regelen van de uitvaart voor je kind. Dit begrijpen Desley en Sanneke en zij willen er daarom voor je zijn en je hier, op alle mogelijke manieren bij helpen. Liefdevol, op jouw tempo en professioneel.
Telefoonnummer: 085 004 34 03
http://www.knufenko.nl/ 
info@knufenko.nl

Jeannet Admiraal, regio Drenthe
Telefoonnummer: 06 – 39 45 11 88
http://www.kinderuitvaartbegeleiding.nl/ 
info@kinderuitvaartbegeleiding.nl

Carla van der Burg kinderuitvaarten, regio Groningen
Telefoonnummer: 06 – 12 50 97 76
https://www.kinderuitvaart-groningen.nl
info@carlavanderburg.nl

Erna Jansen Uitvaartzorg, regio Friesland
Telefoonnummer: 06 – 30 38 95 94
http://www.jansenuitvaartzorg.nl/ 
erna@jansenuitvaartzorg.nl

Valé Uitvaartzorg, regio Noord-Holland, Flevoland en Gelderland
 
Telefoonnummer: 06 – 40 95 25 84
https://valeuitvaartzorg.nl/
info@valeuitvaartzorg.nl

Marea Uitvaartbegeleiding, regio Zeeland
Telefoonnummer: 06 – 40 79 65 13
https://www.marea-uitvaart.nl/nl/
info@marea-uitvaart.nl

Agnes Boer, regio Overijssel
Agnes verloor zelf haar dochter Anouk drie dagen na haar geboorte. Zij ondersteunt, begeleidt en helpt jou bij (eventueel de bevalling en) de uitvaart van je baby.
Telefoonnummer: 06-52324020
https://agnesboer.nl/
info@agnesboer.nl

Memento Uitvaartzorg, regio Overijssel.
André en Nelleke Groenink begeleiden vol aandacht de uitvaart van baby’s en kinderen.
Telefoonnummer: 06-43035499
www.mementouitvaartzorg.nl
info@mementouitvaartzorg.nl

Het staat je altijd vrij om een uitvaartonderneming te kiezen die bij jou past, ook als je bij een andere organisatie een uitvaartverzekering hebt. De keuze voor een specialist, op het gebied van baby- en kindersterfte, kan een extra toevoeging zijn.

HQ Thanatopraxie

Afuitex: Maike en Niels zijn gespecialiseerd in het balsemen van baby'tjes, zowel inwendige als uitwendige balseming

André Lagendijk

Lees hier meer over inwendige en uitwendige balseming.

Liefs Lune:
Liefs Lune maakt kosteloos wikkelsetjes voor stilgeboren kindjes en hun ouders. De kleinste maat is tot 16 weken zwangerschap, de grootste tot na 34 weken. Een setje bestaat uit een wikkeldoekje & een doekje van dezelfde stoffen om te bewaren als herinnering. De setjes worden geleverd aan de aangesloten ziekenhuizen, maar zijn ook door ouders aan te vragen als zij bevallen in een ziekenhuis die niet is aangesloten. Dit alles volledig kosteloos dankzij alle donaties die zij mogen ontvangen.

Amelius
Kleine vlinder
Sterrenkindje
Mon petit
Neokleertjes
Neomaatje
Prematuurkistje
Kleine Binky

Studio Brokaat: Yvonne de Boer kan van oude handgemaakte lapjes, kledingstukken, leer, papier en tekst een mooie wade maken, gepersonaliseerde kistbekleding of een meubelstuk stofferen.

Make a Memory
Stichting Still
Afscheidsmomenten Coöperatie van bekwame afscheidsfotografen in Nederland
Schaduwfoto Dasja maakt schaduwfoto’s en gezinsherenigingsfoto’s
Fotoboekje over de watermethode. Het is niet toegestaan de foto’s van dit album te verspreiden, anders dan na onze uitdrukkelijke toestemming.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 3D-Creazzl-folder-1.jpgDeze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 3D-Creazzl-folder-2-1.jpg
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is handafdruk-in-doekje.jpg
Handafdrukje in een knuffeldoekje

Fotoboekje van geanonimiseerde geboorterouwkaartjes
Babyrouwkaartjes
Studio Bitterzoet
Cotton Paper design & letterpress
Kaartje2go Fastcards
Made for Moments
Studio Vol Talent wordt beheerd door Marije Kremers. Het adres voor op maat ontworpen geboorte-rouwkaarten. Ontwerp en productie worden op een sociaal verantwoorde manier gemaakt.

Afscheid in beeld van Lois Nieuwenhoven
Freshmotion van Vincent Smit (hij heeft deze film gemaakt van Puck)
Uitvaartfilm van Ben van der Goes
Uitvaartvideo.net van Freddy Abendanon en Lizzy de Wilde. Lizzy verloor haar vierjarig zoontje Justin en weet als geen ander hoe belangrijk het is om alles goed vast te leggen

Mijn Vogeltje: Melinda van Veen maakt als trotse moeder van Lisa* kleurrijke beeldjes voor op het graf. Je kunt zelf ideeën aandragen maar ook zelf mee creëren.
Monumentalista: Ine maakt wat jullie willen. Ga met haar in gesprek en zij maakt een mooi ontwerp
Memorabel: Samen met ouders maakt Jeroen bijzondere en unieke babygrafjes. Ieder monumentje is met liefde en aandacht gemaakt.
Bosch Glaskunst
Den Hollandsche Gedenktekens
Michel Kuipers
Eijgelaar Natuursteen
Glazen gedenktekens

My little bear: Carlijn verliest in 2020 volkomen onverwacht haar zoontje Sieb aan het einde van de zwangerschap. In haar zoektocht naar een mooie urn, kwam ze tot de conclusie dat er maar weinig naar haar smaak was. Ook de manier waarop de urn werd bezorgd, kon wat haar betreft een stuk liefdevoller. Daarom is ze gestart met My Little Bear. Urnen die met liefde zijn gemaakt, maar die bovendien met aandacht worden verpakt en opgestuurd.

De kneedbare steen
Monumentalista
Memories to keep
Saskia de Rooy-keramiek
Lalief
Hella en Elke
Asbestemming
Michel Kuipers
De urnenwinkel
Urnwinkel
Silent Stones
Urnenhemel

Je kunt ook een urn laten maken van een 3D beeld van je buik of je baby.
Gravida maakt 3D scans van/met je baby of je zwangere buik. Van die scan kan later een 3D print gemaakt worden met ruimte voor de as.
Neem een kijkje op hun pagina die ze speciaal hiervoor hebben gemaakt.
Bekijk hier de prijslijst van de babybeelden.
Bekijk hier de prijslijst van de buikbeelden.

Stillborn Dads: Jesse Kroon heeft na de stilgeboorte van zijn dochter Sofie een internationale community opgezet voor vaders in eenzelfde situatie.
Facebook
Instagram

De vergeten vader: Platform in Nederland en België voor mannen met een kinderwens en de emoties rondom niet voltooide zwangerschappen en ongewenst kinderloosheid opgericht door Bas Janse.
Facebook

Not yet dads: Marijn Mennes startte Not yets dads in 2019. Hoe is het voor een man als je kinderwens niet wordt vervuld?
Instagram

Hieronder vind je organisaties/platforms die er zijn om jou te helpen met je verlies.

Lieve Engeltjes Een online lotgenotencontactgroep voor iedereen die te maken heeft met het overlijden van een (jong) kind leggen met lotgenoten. Contact verloopt via e-mail.

OOK (Ouders Overleden Kind) Een landelijke zelfhulporganisatie van en voor ouders van een overleden kind die herkenning, troost en perspectief bieden.

Anders dan verwacht: een online magazine voor alle zwangerschappen die anders tot stand komen, anders verlopen of zelfs anders aflopen dan verwacht. Hier vinden ouders en naasten betrouwbare informatie van de redactie, artsen, verpleegkundigen, verloskundigen, hulpverleners en ervaringsdeskundigen over zwanger worden, risicozwangerschappen, baby’s die net wat meer zorg nodig hebben, psyche en verlies.

Praten over verlies Praten over verlies is een samenwerking van uitvaartorganisatie Yarden en vrijwilligersorganisatie Humanitas. Gratis en anoniem chatten met een vrijwilliger of vragen stellen over problemen rondom verlies en rouw.

Kusje in de wind Uit het boek Kusje in de wind, dat Irene van Wesel heeft geschreven na het overlijden van haar zoontje Lieve*, is een online community ontstaan die verschillende projecten voor lotgenoten steunt en ontwikkelt. Zo werd eerder dit jaar de dichtbundel Kindje in mijn hart gepubliceerd, speciaal voor Vaderdag en Moederdag, waarin alle opgegeven kindjes genoemd werden. Gedurende heel 2015 zijn 33 ouders actief geweest in het project ‘Liever bij mij…‘ om te vertellen over hun eigen kindje en de manier waarop het verlies vervlochten is met hun leven. Liever bij mij… vertelt, net als Kusje in de wind, niet alleen over rouw, verdriet en worstelingen maar ook over het meenemen van een kindje in je hart, de liefde en de trots. Wil je meer lezen over de community en publicaties, kijk dan hier.

Stichting CZB De Contactgroep Zwangerschapsbeëindiging (CZB) is een lotgenotengroep voor ouders die een gewenste zwangerschap hebben afgebroken van een baby met een ernstige aandoening.

Wereldlichtjesdag Elke 2e zondag in december wordt WereldLichtjesDag gehouden. Op deze dag steken mensen om 19.00 uur over de hele wereld kaarsjes aan ter nagedachtenis aan overleden kinderen. Het maakt daarbij niet uit hoe oud het kind was of hoe lang het al geleden is. Je kind blijft immers je kind! Voor altijd in je hart en gedachten!

Troost.nl is een initiatief van Stichting Make a Memory; een platform voor iedereen die iemand mist. Op deze website helpen we je om een weg te vinden wanneer je afscheid moet nemen of al afscheid hebt moeten nemen van je dierbare. In eerste instantie richt Troost.nl zich op het gemis van (klein)kinderen en broers en zussen. Later zullen we dit uitbreiden. Troost.nl wil een gids worden bij verlies en gemis. We helpen je te vinden wat je nodig hebt.

Opa’s en oma’s van vlinderkindjes: Facebookgroep om de liefde en het verdriet te kunnen delen. Het verdriet van grootouders is anders dan dat van je kinderen. Dit is lastig te delen met andere mensen, die niet hetzelfde hebben meegemaakt.

1001lichtjes Biedt producten en diensten aan rondom afscheid nemen en rouw.

De troostboom Biedt rouwondersteuning aan kinderen (regio Den Bosch).

Apps

Loss-app.nl  Loss helpt om anderen te vinden en is een plek voor herkenning en het delen van ervaringen, inzichten en gevoelens. Een plek om elkaar te troosten, steunen en te inspireren. Loss ondersteunt door simpele oefeningen en inzichten. Deze vergroten je veerkracht en helpen je sterker in je schoenen te staan. Loss helpt je om je stemming in de gaten te houden en zorgt dat je op tijd aan de bel trekt als je er zelf niet meer uitkomt.

Op onze boekenlijst vind je verschillende boeken en films voor jezelf of om voor te lezen aan je andere kinderen. Ook voor hen is het verlies van een broertje of zusje heel ingrijpend en deze boeken kunnen misschien helpen om erover te praten en het een plekje te geven.

Psyche en zwangerschap
Psychische hulp bij verlies rondom zwangerschap en geboorte.

Liefs van Lauren-coaching: Willemien Holsappel begeleidt vrouwen die in de zwangerschap of vlak daarna afscheid hebben moeten nemen van hun kindje. Coaching bij babyverlies is niet zomaar rouwbegeleiding. Babyverlies is soms onzichtbaar verdriet, eenzaam. Onbegrip en goed bedoelde opmerkingen. Willemien hoort het helaas maar al te vaak. Terwijl de termijn van zwangerschap niets zegt over het gemis en het verdriet. Net zo min of je baby alleen geleefd heeft in jouw dromen of ook een aantal uren of weken na een geboorte.
Babyverlies en het effect hiervan is voor elk persoon en elk stel verschillend.
Het verliezen van een baby is een intense gebeurtenis in jouw en jullie leven. Je leven staat op z’n kop en terwijl iedereen doorgaat met zijn of haar leven, lijkt jouw wereld stil te staan. De glans is er vanaf en je stort in of je gaat juist door; omwille van de andere kinderen of omdat het zo hoort. Misschien durf je er ook niet goed bij stil te staan, wat komt er nog meer los.

Huber10 Coaching De missie van Huber10 Coaching & Consulting is om ouders die een kind verliezen te helpen weer plezier terug te krijgen in hun werk.

Elk kind doet ertoe
Brenda Tiggeler biedt gespecialiseerde rouw en verlies begeleiding en EFT-relatietherapie aan voor ouders die een kindje zijn verloren.

Geboortebegeleiding Utrecht (verliesgeboorte)
Esli Jongen biedt begeleiding direct na het horen dat je kindje in de buik is overleden of zal gaan overlijden en verliesbegeleiding na de uitvaart of wanneer er later vragen en emoties opkomen.
Esli is gecertificeerd doula, sociaal wetenschapper, humanistisch geestelijk begeleider, docent/ trainer en lichaamsgericht traumatherapeut.
Bij overlijden van een baby vanaf of na 24 weken kunnen er max. 5 gesprekken worden vergoed.
Lees erover in deze brochure.

Cindy Kramer
heeft acht jaar gewerkt als verloskundige en maakte zelf twee miskramen door. Ze onderschatte de impact ervan en ging door met haar leven omdat dat nou eenmaal zo hoorde. Pas toen ze actief met haar verlies aan de slag ging, kon ze dit verlies beter plaatsen en kon ze verder met haar leven.
Het is haar missie om te zorgen dat er aandacht is voor ieder verlies in de zwangerschap. De impact is groter dan men zich realiseert en wat wordt geaccepteerd (door onszelf én onze omgeving).

Yolanda Castellón 
Als Life & Loss-coach helpt zij ouders die hun baby voor, tijdens of kort na de geboorte hebben verloren. “Samen zetten we de pijn van het verlies en de eindeloze liefde voor jullie baby om in kracht om weer verder te gaan met het leven.”

Praktijk Juniper
Marieke Viskil is rouw- en verliesbegeleider voor kind en gezin met bijzondere aandacht voor verlies tijdens de zwangerschap of vlak na de geboorte. Iedereen gaat op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo om met verlies. Samen kijken we wat nodig is, zodat je weer met nieuwe moed verder kan. Je bent welkom met alles wat er is.

Janet Molewijk
Janet is psycholoog en rouwtherapeut en begeleidt mensen die te maken krijgen met diverse vormen van verlies waaronder verlies in de zwangerschap. Ze brengt daarin ook haar eigen ervaring hierin mee.

Erlinde Weller: Veel vrouwen ervaren na een miskraam minder levenslust en minder (zelf)vertrouwen. Ook voelen zij zich vaak alleen in dit proces en proberen “gewoon door te gaan.” Het fysieke herstel gaat meestal vanzelf. Dat geldt niet voor herstel op emotioneel gebied. Het niet goed verwerken van een miskraam staat jouw levenslust in de weg, maar heeft ook gevolgen voor een volgende zwangerschap. Het verlies van leven heeft impact op jouw leven. Daarom is het belangrijk om aandacht te besteden aan het proces van emotionele verwerking. Als systemisch en reiki coach, en als ervaringsdeskundige is het mijn missie om jou daarin te begeleiden. Lees hier meer over mij en mijn ervaring.
Om je te ondersteunen na pril zwangerschapsverlies en je meer te laten ontspannen in deze periode biedt Erlinde een gratis ontspanning.

Rouw Rondom Geboorte
Verloskundige en verliescounselor Yvonne Koster biedt als professional en ervaringsdeskundige hulp aan ouders die na verlies van hun kindje weer in balans willen komen. Er is ook aandacht voor de beleving en verwerking van de bevalling. 
Enkele keren per jaar kunnen ouders, in een kleine groep lotgenoten, meedoen met een retraite dag op de Veluwe om op adem te komen, te gedenken en te helen. In juni staat deze dag in het teken van herstel en helen. In december staat deze dag in het teken van het “licht” van Wereldlichtjesdag.

Miskraam Begeleiding Nederland
Miriam van Kreij begeleidt vrouwen die eens of vaker een miskraam hadden. Of die op een andere manier hun kind verloren tijdens de zwangerschap. Bij sommigen was het een paar maanden geleden, bij anderen járen terug. Door de begeleiding kunnen ze weer vol vertrouwen verder in hun gezin en in hun werk.

Zo graag een baby
Nina Rang focust zich in haar praktijk voornamelijk op vrouwen in de levensfase rondom het stichten van een (gewenst) gezin. Ze is ook initiatiefnemer en ontwikkelaar van een aantal online coachprogramma’s bij vruchtbaarheidsproblemen en miskraamverwerking.

Vlindermama
Jeanette de Kruijk ondersteunt moeders die een kindje tijdens of na de zwangerschap verloor. Zelf is zij ervaringsdeskundige en kan ze helpen met je rouw-werk, ook als het verlies jaren geleden is. De liefde voor je kindje gaat nooit over en zij laat je graag de mooie kanten van het leven weer zien, zodat je dát kunt gaan doen waar je blij van wordt.

Bright Blue Coaching en training
Jeanne van Mierlo helpt grote en kleine mensen met pijn in hun hart na (traumatisch) verlies om weer te genieten van het leven. Hoe anders had je het je voorgesteld, jij en je gezin, en hoe rauw is de werkelijkheid. Jeanne begeleidt jou, eventueel samen met je partner, om vanuit deze werkelijkheid jouw leven weer te leven.
Ze werkt vanuit haar praktijk in Valkenswaard met mensen uit het hele land.
Begeleiding wordt deels vergoed vanuit de aanvullende verzekering.

Regionaal

Deining bij verlies en rouw organiseert in samenwerking met het Verloskundig samenwerkingsverband Amsterdam West de volgende gratis bijeenkomsten:
Uit verwachting; verlies van een vroege zwangerschap
Verlies van een kind in een late zwangerschap of rond de geboorte
Verlies van een kind door afbreking van een late zwangerschap

Ella Verloskundigen uit Den Haag biedt een aantal keer per jaar, ruimte om samen met andere vrouwen stil te staan bij het verlies van je baby. ZIj hebben ook deze website gemaakt over een miskraam.
Rouw en verliesbegeleider, Annemieke Hillen is er om de gesprekken te begeleiden, vragen te beantwoorden en handvatten te bieden om met je verlies om te gaan.
Je kunt je aanmelden via 070-3606286 of mailen naar Annemieke: contact@annemiekehillen.nl
Deze gesprekken zijn gratis voor de cliënten van Ella.

Praktijk Vivère
Cindy de Crom begeleidt ouders na verlies in de zwangerschap in Bergen op Zoom en omgeving. Cindy werkt ook als verpleegkundige in het Moeder Kind Centrum van het Bravis ziekenhuis.

Bekijk hier de boeken

Bekijk hier onze muzieklijst

Vlinderkusje: Anja Dalhuisen, oprichtster van de troostshop, geeft woorden aan pijn en verdriet bij verlies van een kind of een andere dierbare, en heeft deze woorden en gedichten in diverse producten van haar merk Vlinderkusje verwerkt, zoals ansichtkaarten, troosttegels, kaarsjes. Je vindt er ook allerlei mooie en lieve troostcadeautjes.

Liefs van Lauren: webshop en platform voor herinneringsproducten, troost producten, diensten en lezingen op het gebied van rouw bij kinderen en rondom kinderen. 
Wij, Elline en Willemien zijn nichtjes en vriendinnen en zijn samen Liefs van Lauren gestart in 2018. We merkten vanuit eigen ervaring hoe fijn het is als er één plek is waar meerdere producten en diensten samen komen op het gebied van rouw. Geen urenlang gezoek op internet maar snel vinden wat je nodig hebt. Onze kennis en ervaringen hebben we gebundeld in de webshop en in workshops en lezingen. Zo hopen we ouders, naast betrokkenen en professionals nog beter te kunnen helpen. 
Dat doen we niet alleen maar samen met andere ondernemers, coaches en merken. We geloven in de kracht van samen om op die manier voor jullie een breed platform te kunnen zijn. 

Little Lullabuys: Herdenkingscadeaus voor het kindje dat zo gemist wordt. Voor steun & troost op de momenten dat het even moeilijk is. Ieder cadeau heeft meerdere symbolische lagen én een boodschap. Van geen enkel cadeau bestaat een tweede exemplaar.

Ik rouw van jou: Ik rouw van jou is een webshop waarin wij mensen helpen met een mooi aandenken aan hun dierbare. In onze naastgelegen Tingieterij kunnen wij veelal met de hand ontwerpen naar wens van de klant, gegoten in Tin. Wij leveren kleine relatiegeschenken, speciale items of unieke beeldjes naar wens van de klant.

Mooi in inkt: Jeanine Jonk, de moeder van Robyn* en Kamilė* maakt prachtige gepersonaliseerde tekeningen in inkt met bijvoorbeeld de geboortebloem of het sterrenbeeld van jouw kindje. 
Instagram: @mooi_in_inkt

Een Sam voor jou: Sam is een zandknuffel met het geboortegewicht van je overleden baby. De knuffel wordt exclusief voor jou gemaakt. Omdat elke Sam individueel handgemaakt is, heb je zelf invloed op de kleurstellingen van jouw Sam. Op deze manier kunnen we een knuffel maken die bij jou, je gezin en je baby past. Als je wilt kun je eigen stof van kistje, wiegje of mandje opsturen die we verwerken in je eigen Sam.
instagram:@eensamvoorjou

Momma Bear: Ze maken elke Momma Bear voor je op maat, met de exacte lengte en het gewicht van de baby die zo gemist wordt.
instagram:@originalmommabear

Haak je wel: Ineke Riepma haakt prematuurpoppen en herinneringspoppen die precies dezelfde lengte en gewicht hebben als het kindje waar de pop symbool voor staat. Door het gewicht wordt zo'n pop net zo gedragen als een echte baby, echt heel bijzonder om te ervaren. Mensen die zo'n pop hebben besteld vinden het zeer waardevol om te hebben, omdat ze dan nog eens kunnen voelen hoe klein hun kindje was. Het maakt de herinnering erg tastbaar. 
instagram: @haakjewel 

Movements matter: het is belangrijk dat je in je zwangerschap de bewegingen van je baby in de gaten houdt. Het gaat niet alleen over hoe vaak je baby beweegt maar ook over wanneer, hoe lang of hoe intens die bewegingen zijn. Baby’s nemen in de loop van de zwangerschap een slaap-waak ritme aan en het is goed om aan de bel te trekken als de baby hiervan af gaat wijken.

HELLP: De Hellp Stichting heeft een video gemaakt waarin 7 symptomen van PE/HELLP worden toegelicht.

Choosing Thomas: als je in de zwangerschap te horen krijgt dat je baby tijdens of vlak na de geboorte zal overlijden is dat bericht niet te bevatten. De ouders van Thomas (VS) besluiten om de zwangerschap uit te dragen en brengen de vijf dagen dat Thomas nog leeft op indringende en liefdevolle wijze in beeld.

How grief changes over time: 'You don't get over grief, you just learn to have it as part of your life.'
Bekijk hier de Nederlandse versie

Kijken in de ziel, deel 1 en deel 2
Coen Verbraak praat met mensen die hebben ervaren hoe het is om iemand te verliezen.

De verwondering
Manu Keirse: gelooft niet langer in rouwverwerking; rouw verwerk je niet, je overleeft je verlies en je leeft ermee.

Fatima Elatik: vertelt o.a. over het verlies van haar baby.

Marguerite de Beaufort: verloor twee van haar vijf kinderen en een derde kind werd ernstig ziek. Toch blijft haar vertrouwen in het leven groot.

Recht uit het hart
Ellemijn Veldhuijzen van Zanten is actrice en columnist. Zij is moeder van zes kinderen, van wie er drie vlak na de geboorte zijn overleden. Een verhaal over liefde, moederschap en trotse rouw.

'It's hard for me, too': A letter from a grieving parent

Stillbirth is still birth

After Inez
Het verhaal van Denize en Filip, die klaar zijn voor de geboorte van hun eerste kindje. Het wiegje, de kleertjes en de wandelwagen zijn met zorg uitgekozen en staan klaar voor gebruik. Nog een laatste controle bij de vroedvrouw en hun kindje kan komen. Uit niets slaat het noodlot toe. De vroedvrouw hoort bij deze controle geen hartslag van het kindje meer en de jonge ouders belanden in een nachtmerrie.

Radio 1 (België) Touché
Twee uur durend radiointerview met Manu Keirse (04/06/2017). De links om het radiofragment terug te luisteren staan onderaan de pagina.

"Het fundament van liefde" is het eerste filmpje, gebaseerd op het boek "Rouwen na het verlies van je baby" van Kathy Beckers-Mansell. Het boek en de filmpjes zijn onderdeel van het project 'Rouwen om het verlies van een baby", dat is opgezet door de "Stichting Boeken van betekenis". Kathy Beckers-Mansell is rouwtherapeut en heeft haar praktijk "MetJari" in Zoetermeer.

"Over het dragen van rouw" is het tweede filmpje, gebaseerd op het boek "Rouwen na het verlies van je baby" van Kathy Beckers-Mansell.

"Het nieuwe gezin" is het derde filmpje, gebaseerd op het boek "Rouwen na het verlies van je baby" van Kathy Beckers-Mansell.

"Zien met het hart" is het vierde filmpje, gebaseerd op het boek "Rouwen na het verlies van je baby" van Kathy Beckers-Mansell.

"Drenkeling en jutter" is het vijfde filmpje, gebaseerd op het boek "Rouwen na het verlies van je baby" van Kathy Beckers-Mansell