Herinneringsdag

Herinneringsdag 2022

Elk jaar organiseren wij (op de 2e zondag van juni) een herinneringsdag voor ouders die een baby zijn verloren. Dit jaar is dat op zondag 12 juni 2022 van 11:00 tot 17:00 uur.

De herinneringsdag vindt plaats op een prachtige en unieke locatie ‘Natuurtalent‘ aan de Veldkersweg 50 in Rotterdam.

Natuurtalent is uniek in Rotterdam. Bezoekers kunnen er bloemen, kruiden en vruchten plukken en zelfs hun eigen groenten oogsten. Natuurtalent is de plek om te recreëren, maar ook om te vergaderen, een feestje te vieren of om één van de vele evenementen te bezoeken.
(Bron: Talentfabriek010)

Programma:
Ontvangst
Welkom aan iedereen
Workshop naar keuze
Lunch (vegetarisch)
Live muziek door Bienvenida
Herinneringsritueel
Napraten met een hapje en een drankje

Workshops:

Yoga cirkel (door yoga-docent en teamlid ima afscheidszorg Nina Schipper)

Yoga is een manier om je lichaam heel bewust te ervaren. Je lichaam geeft vaak aan waar je nog steun en troost kan gebruiken, ook als je vanuit je ratio denkt dit niet nodig te hebben. In deze workshop leer je signalen herkennen en daarmee ontdekken wat je nodig hebt en hoe je dit kunt ontvangen. Liefdevolle aandacht voor jezelf en elkaar. We gebruiken yoga, ademhaling, meditatie en visualisatie. Alles in afstemming in het samenzijn van de groep. Makkelijk zittende kleding is aan te raden. Verder is ervaring in yoga of iets anders niet nodig.
Nina Schipper is yoga- en kickboksdocent, teamlid van ima afscheidszorg, vrijwilliger bij Steunpunt Nova en mama van Madelief*. Ze heeft een passie voor ceremonies en rituelen.

Liefdevol Schrijven (door rouwcoach Ed van der Vight)

Aan de hand van een eenvoudige schrijftechniek maak je verbinding met de liefde in jezelf, die jezichtbaar maakt in een tekst. Liefde is een bron van kracht in de mens. Tijdens de workshop boor je die bron in jezelf aan en ervaar je wat schrijven kan doen in een periode van rouw en herstel.
Ed van der Vight is rouwcoach en begeleidt mensen in het omgaan met verlies. Hij biedt concrete handvatten om deze moeilijke periode draaglijker te maken.

Wandeling

Toelichting volgt.

Houtbewerking

Toelichting volgt.

Op zondag 5 september 2021 vond onze herinneringsdag plaats in de Mariënhof in Amersfoort.

Bekijk hier het impressiefilmpje

Bekijk hier de foto’s

Programma:
11.00 ontvangst met koffie & thee en ruimte voor ontmoeting
12.00 welkomstwoord
12.15 workshops
14.00 geheel verzorgde lunch en tijd voor ontmoeting
16.00 muziek door Vanessa Dea
16.30 herinneringsritueel
17.00-18.00 borrel

Workshops:

Yoga-meditatie (door Nina Schipper)
Tijdens deze ‘workshop’ ervaar je wat yoga en ademen kan betekenen tijdens je rouw en/ of herstelperiode . Hoe je bewust kunt voelen, waar verdriet of spanning zich schuil houdt en ook hoe je beter kunt ontspannen. Als je hierin je eigen lichaam volgt en leert luisteren, vertelt het je veel. Bijvoorbeeld wat je nodig hebt in je verdriet/verlies. Tijdens de workshop ervaar je ook het contact en steun van het samen zijn. We lachen ook graag, ook als dat gepaard gaat met een traan, voel je welkom. Het is geen intensieve sportles, maar makkelijke kleding is wel aan te raden.

Kintsugi of Broken bowl project (door Tamara Linde van Reis van Geluk)
De weg van Kintsugi kun je zien als een vorm van kunst therapie, die je uitnodigt om je misère te overstijgen. Het herinnert je eraan dat je littekens, of ze nu zichtbaar of onzichtbaar zijn, het bewijs vormen dat je je moeilijkheden hebt overwonnen. Onze geschiedenis laat met de levenservaringen sporen na in ons hart, op ons lichaam en ziel. Zij getuigen van alles wat we beleven. De kunst bestaat erin om de barsten en scheuren met iets waardevols te vullen, met epoxy en goudpoeder, om er als het ware gouden littekens van te maken.

 

Essentiële oliën (door Ineke Twaalfhoven – den Blanken)
Onze zintuigen vertellen ons wat we moeten doen. Geur geeft de sterkste reactie. Met geurbeleving kun je daarom een gewenste neurologische reactie bereiken. Elke geur heeft zijn eigen kenmerken en kan een gewenste gemoedstoestand ondersteunen. Denk aan rust, concentratie of geluk. De beleving van geur gebeurt overigens onbewust. Essentiële oliën zijn goed inzetbaar voor veel emotionele welzijn problemen.

Stadswandeling (door Anneke van der Werf)
Onder leiding van Anneke van der Werf, een bewoonster van Amersfoort werden de ouders meegenomen langs de mooiste plekjes van Amersfoort. De gesprekken met elkaar zijn tijdens deze wandeling ook zeer waardevol.

Herinneringsdag 2020

Op zondag 6 september 2020 vond onze herinneringsdag plaats in de Mariënhof in Amersfoort.

Bekijk hier het impressie filmpje

Bekijk hier alle foto’s

Er waren diverse workshops:

Yoga-meditatie (door Nina Schipper)
Stadswandeling langs bijzondere plekjes in Amersfoort
Herinneringshart maken (door Melinda van Veen van Mijn Vogeltje)

We bedanken onze sponsoren

 

“Fijn om bewust een dag stil te staan bij onze mooie zoon. Om samen te zijn met ouders die je begrijpen en aan één woord genoeg hebben. Een bijzondere, waardevolle dag.”

Sabrina en Sander, ouders van Julian

“Heel veel verbondenheid en liefde. Dank jullie wel”

Nienke en Thomas, ouders van Aimée

“De beelden die we deze week ontvingen herinneren ons aan een prachtige, waardevolle en liefdevolle dag. Een prachtige locatie, perfecte verzorging, fijne workshops met mooie blijvende herinneringen, de goede gesprekken en een mooi intens moment met elkaar om de vijver. Ieder zijn of haar moment van verdriet, gemis, herdenken en gedenken en toch juist daardoor weer met elkaar verbonden. We willen jou, je team en alle medewerkers bedanken voor deze prachtige dag!”

Cortrij en Eric, ouders van Noëlle