De uitvaart

Het is onvoorstelbaar dat je moet nadenken over de uitvaart van je baby als je net (opnieuw) ouders bent geworden. Toch is dit de realiteit en zijn er keuzes die op korte termijn gemaakt moeten worden. We vertellen je hier over de verschillende keuzes die je kunt maken en welke mogelijkheden er allemaal zijn. Deze hulpkaart geeft een overizcht van waar je aan zou kunnen denken.

Dagen tot de uitvaart

Het is wettelijk bepaald dat er zes werkdagen mogen zitten tussen het overlijden en de uitvaart. Hier kun je bekijken wat de uiterlijke dag voor de uitvaart is. De dagen tot de uitvaart kun je maar één keer invullen en het is belangrijk dat je deze dagen ten volle benut om je kindje welkom te heten en kennis te maken. Op deze pagina geven we daar tips over en hebben we een hulpkaart.

Mandje/kistje

De dagen tot de uitvaart kan je baby in zijn bedje liggen, maar voor de begrafenis of crematie zul je een mandje, kistje of wade moeten kiezen. Er zijn veel organisaties die babymandjes en kistjes maken, maar je kunt ook zelf iets maken of zelf iets kopen. Elk omhulsel is goed als de contouren van het lichaam maar niet te zien zijn. Je kunt je baby dus ook in een doek wikkelen.

Locatie dienst

Je kunt bij de begraafplaats of het crematorium een aula huren waar je een dienst kunt houden, maar je kunt ook voor een wat intiemere setting kiezen. Dit is helemaal afhankelijk van het aantal mensen. Bij de meeste begraafplaatsen en crematoria hebben ze familiekamers of huiskameraula’s die veel kleiner en intiemer zijn dan een aula. Ook kun je ervoor kiezen om de bijeenkomst thuis te houden of op een fijne locatie in de buurt (kerk, café, strandtent, buurthuis, sportkantine, afscheidshuis)

Opstelling stoelen

In veel aula’s staan de stoelen in rijen wat niet echt past bij een baby’tje. Veel ouders vinden het fijn om in een kring rond hun kindje te zitten of de stoelen in hoefijzervorm te zetten. Vraag naar de mogelijkheden. In sommige aula’s zijn hier wel extra kosten aan verbonden.Denk ook na over wie waar zit. Wie wil je dichtbij je, zodat ze je tot steun kunnen zijn? En wie beter niet naast elkaar? Want helaas is er soms sprake van wat verstoorde familierelaties en het zou heel vervelend zijn als die het afscheid van je kindje overschaduwen. 

De ruimte mooi aankleden

Je kunt de ruimte mooi maken met kaarsjes, bloemen, knuffels en andere dingen die bij jullie passen. Houd wel rekening met de geboekte aulatijd. Je kunt vaak niet heel lang van te voren in de aula en alles moet ook weer binnen de tijd zijn opgeruimd.

Toespraakjes

Tijdens de dienst kan er gesproken worden door de ouders, maar je kunt ook vrienden of familie vragen om iets te zeggen. Dat kan een stukje zijn dat zelf is geschreven maar je kunt ook een gedichtje lezen of een verhaaltje voorlezen.

Muziek

We hebben hier een speciale link opgenomen met muziek die past bij het afscheid van je baby.

Bloemen

Bloemstukjes zijn er in allerlei soorten en maten. Voor kinderen hebben bloemisten vaak speciale bloemstukjes zoals een hartje, ster of vlinder. Je kunt bloemen bestellen bij een rouwbloemist, maar je kunt ook de bloemist op de hoek vragen om iets voor je te maken of je maakt iets zelf. Denk bij het uitkiezen van de bloemen aan de afmetingen van het mandje. Je kunt het beste kleine bloemstukjes bestellen die niet groter zijn dan het mandje. Je kunt er ook voor kiezen om alle gasten één bloem te laten meenemen om daarvan een mooi boeket te maken.

Herinneringsboekje

Vaak ligt er bij een uitvaart een condoleanceboek. Voor een baby vinden veel ouders dit niet passend en kiezen ze voor een herinneringsboekje met blanco pagina’s waarin alle gasten iets kunnen schrijven of de aanwezige kinderen iets kunnen tekenen.

Foto’s

Je hebt maar zo weinig herinneringen dat het belangrijk is om van alles foto’s te hebben, ook van de uitvaart. Je kunt dit zelf doen, familie/vrienden vragen of een afscheidsfotograaf inhuren. Als je kiest voor gespecialiseerde babyuitvaartzorg, zal de uitvaartverzorger de foto’s maken. Zij bieden dit altijd aan en hebben hier veel ervaring mee.

Video’s

Bewegende beelden en geluid zijn ook heel belangrijk. Je wilt alles onthouden en met video kun je de beelden gemakkelijk terughalen. In de meeste aula’s is er de mogelijkheid om de dienst te laten opnemen. Dit gebeurt met camera’s in het plafond die nauwelijks opvallen. De kwaliteit is goed maar niet uitstekend. Je kunt ook kiezen om zelf een videocamera op een statief te zetten of je kunt iemand inhuren die een professionele afscheidsvideo maakt.

Catering

Als je met je gasten iets wilt eten, kun je bv. denken aan beschuit met muisjes om de geboorte van je kindje toch te vieren. Als je kiest voor een bijeenkomst thuis, kun je zelfs iets maken of bakken. Als je kiest voor een bijeenkomst in de aula van een crematorium of begraafplaats is dit vaak niet toegestaan en moet je gebruik maken van de cateringmogelijkheden die zij aanbieden. Hiervan staan vaak tarievenlijsten op de website of je uitvaartverzorger kan je verder helpen.

Herinneringsritueel

Je baby loslaten is natuurlijk onmogelijk. Daarom is het mooi om met een ritueel iets los te laten. Je kunt denken aan ballonnen, bellenblaas of vlinders. Ook kun je je baby linten in zijn handje geven die je uit het mandje laat hangen. Op het moment van het definitieve afscheid knip je de linten door en blijft de helft bij je baby en de helft bij jou.

Je baby iets meegeven

Veel ouders vinden het fijn om hun baby iets mee te geven. Dat kan een knuffeltje zijn, of een foto maar ook een tekening of een sieraad. Kies iets wat voor jullie van betekenis is.


Begraven

Wellicht heb je al een begraafplaats in gedachten? Er zijn begraafplaatsen in verschillende orde en grootte. De meeste begraafplaatsen hebben dan ook een apart kindergedeelte. Vaak is dit een fleurig ingericht stuk, waar veel ouders een warm en knus plekje voor hun kindje creëren. Wanneer je besluit je baby te begraven, is het altijd goed om samen te gaan kijken, of eventueel met familie en vrienden en een plekje uit te kiezen dat goed voelt. Neem hier dan ook rustig de tijd voor.

Wanneer je kindje wordt begraven kun je zelf het mandje of kistje, na de afscheidsdienst, langzaam in het grafje laten zakken. Op veel begraafplaatsen maken ze voor kindjes een instapgraf. Een van de ouders kan dan in het grafje stappen en de andere ouder kan het mandje of kistje aangeven.

Cremeren

Wanneer je besluit tot cremeren, zal je baby in zijn kistje of mandje worden verbrand tot een fijn as. Deze as kun je thuis bewaren, begraven of uitstrooien. Sommige ouders vinden het prettig om de urn thuis te hebben en een speciale plek in te richten waar je een kaarsje kunt branden.

Een andere optie is het uitstrooien van de as op een plek die voor jou van betekenis is. Hierbij kun je een klein beetje as scheiden om bijvoorbeeld te verwerken in een sieraad.

De as begraven kan ook. De meeste begraafplaatsen hebben zo’n speciaal urnenveld, maar niet allemaal. Vraag dit dus goed na bij de begraafplaats.

Er geldt een wettelijke wachttijd van vier weken, voordat de as opgehaald kan worden bij het crematorium. In uitzonderlijke gevallen (bijvoorbeeld vertrek naar het buitenland) kan de uitvaartverzorger een verzoek indienen bij de officier van justitie om de as van je baby eerder te mogen ophalen. Bij een overlijden onder de 24 weken én als er geen verlof tot cremeren is, geldt deze termijn niet en kan je de as van je baby vaak de volgende dag al ophalen.

Iedere baby krijgt zijn of haar persoonlijke identificatienummer mee in de vorm van een vuurvast steentje. Dit steentje blijft altijd bij de as en zorgt er dus voor dat er geen verwisseling van as kan plaatsvinden en je dus altijd de juiste as mee naar huis krijgt.

Gespecialiseerde uitvaartorganisaties

Veel ouders willen gespecialiseerde zorg. Het overlijden van een pasgeboren baby vraagt om een andere benadering en er zijn andere opties en mogelijkheden dan bij een overleden volwassene. In Nederland zijn er gespecialiseerde uitvaartorganisaties die zich specifiek richten op overleden kinderen en twee organisaties die zich specifiek richten op het welkom heten en afscheid nemen van baby’s die overleden zijn tijdens de zwangerschap of rond de geboorte.

Wij adviseren je om contact op te nemen met gespecialiseerde afscheidszorg omdat zij alleen ouders begeleiden die in dezelfde situatie zitten als jij en dus weten hoe het is om een baby te verliezen. Ze besteden naast het afscheid nemen, ook veel aandacht aan het welkom heten en leren kennen van je baby. Ook is het fijn dat ze niet werken met pakketten en je dus alleen betaalt voor de diensten die je afneemt.
Ook hebben ze veel praktische informatie over bv koeling, mandjes, muziek, teksten en boeken maar ook fotoboeken die je misschien een beetje op weg kunnen helpen.

In tegenstelling tot wat sommige uitvaartverzekeringen zeggen, ben je altijd vrij om je eigen uitvaartverzorger te kiezen.

Gespecialiseerde babyuitvaartzorg

ima afscheidszorg werkt sinds 2014 met professionele afscheidsverzorgsters die op hun eigen wijze ervaring hebben met het verlies van een baby. Ima afscheidszorg was de eerste gespecialiseerde baby-uitvaartonderneming in Nederland. Zij werken landelijk.

Telefoonnummer: 085-877 08 09
https://ima-afscheidszorg.nl/
info@ima-afscheidszorg.nl

Houvast uitvaartzorg werkt sinds 2017 met professionele afscheidsbegeleidsters die daarnaast ook ervaringsdeskundig zijn. Zij werken in het midden en zuidelijke deel van Nederland.

Telefoonnummer: 0416-23 43 63
https://www.houvast-uitvaartzorg.nl/
info@houvast-uitvaartzorg.nl

Nooit vergeten werkt sinds juni 2019 in heel Vlaanderen

Telefoonnummer: +32 499323049
https://nooitvergeten.be/
welkom@nooitvergeten.be

Gespecialiseerde kinderuitvaartzorg

Kleine Ster, regio Rotterdam
Kleine Ster is een uitvaartonderneming die gespecialiseerd is in de uitvaarten voor baby’s vanaf 16 weken zwangerschap, kinderen en jongeren, maar ook de uitvaarten voor volwassenen kan verzorgen.
De uitvaartbegeleider is Kitty van Dijk.
Telefoonnummer: 06-12620598
https://www.uitvaartkleinester.nl/
info@uitvaartkleinester.nl
Bekijk Kitty hier in de uitzending Doodgewoon (2017)

Zacht Kinderuitvaarten, regio Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland.
Chris Beekman verzorgt kinder-uitvaarten en heeft de mini-rouwauto.
Telefoonnummer: 020 – 6955530
https://www.zachtkinderuitvaarten.nl 
mail@zachtkinderuitvaarten.nl

Babyster Uitvaartzorg, regio Noord-Holland en Zuid-Holland
Zij begeleiden ouders bij het afscheid van hun kindje. Gespecialiseerde begeleiding van een baby die is overleden tijdens de zwangerschap, net na de bevalling en van jonge kinderen.
Telefoonnummer: 085-4010859
https://www.babysteruitvaartzorg.nl
Info@babysteruitvaartzorg.nl

Berber Pasveer Uitvaartzorg, regio Friesland
Een kind verliezen als ouder, is het ergste wat je kunt meemaken. Ineens sta je voor een zware en emotionele opgave om het afscheid van je kind te regelen, terwijl je intens verdrietig bent. Er komt zoveel op je af. Berber kan en wil je hier graag bij helpen en begeleidt je van het begin tot het einde.
Telefoonnummer: 06 15966090
https://kinderuitvaartzorg.nl/
info@kinderuitvaartzorg.nl

Uitvaartbegeleiding Merel Westermann, regio Amsterdam
Sinds 2007 in de , daarvoor werkzaam in de kraamzorg.
Telefoonnummer: 06 – 44 98 07 03
https://www.uitvaartamsterdam.nl
merel@uitvaartamsterdam.nl

Liaison Uitvaartbegeleiding, regio Noord-Holland Noord
Telefoonnummer: 06 – 12 36 22 56
https://liaison-uitvaartbegeleiding.nl/
info@liaison-uitvaartbegeleiding.nl

De Wending, regio Utrecht

De Wending begeleidt uitvaarten van kinderen en jongeren en heeft oog voor dingen die er écht toe doen. We luisteren daarbij niet alleen naar het hoofd, maar vooral ook naar het hart.
Telefoonnummer: 0345 52 44 71
https://www.uitvaartdewending.nl/
info@uitvaartdewending.nl

Maanlicht kinderuitvaart van Els den Otter, regio Zuid-Holland
Telefoonnummer: 06 26 07 06 26
https://www.maanlichtkinderuitvaart.nl/
els@maanlichtkinderuitvaart.nl

Knuf en Ko, regio Noord- en Zuid-Holland, Utrecht
Als alles ineens anders is, als je wereld stopt met draaien, dan klopt er helemaal niets meer. Het laatste dat je op dit moment wilt, is het regelen van de uitvaart voor je kind. Dit begrijpen Desley en Sanneke en zij willen er daarom voor je zijn en je hier, op alle mogelijke manieren bij helpen. Liefdevol, op jouw tempo en professioneel.
Telefoonnummer: 085 004 34 03
http://www.knufenko.nl/ 
info@knufenko.nl

Jeannet Admiraal, regio Drenthe
Telefoonnummer: 06 – 39 45 11 88
http://www.kinderuitvaartbegeleiding.nl/ 
info@kinderuitvaartbegeleiding.nl

Carla van der Burg kinderuitvaarten, regio Groningen
Telefoonnummer: 06 – 12 50 97 76
https://www.kinderuitvaart-groningen.nl
info@carlavanderburg.nl

Erna Jansen Uitvaartzorg, regio Friesland
Telefoonnummer: 06 – 30 38 95 94
http://www.jansenuitvaartzorg.nl/ 
erna@jansenuitvaartzorg.nl

Valé Uitvaartzorg, regio Noord-Holland, Flevoland en Gelderland
 
Telefoonnummer: 06 – 40 95 25 84
https://valeuitvaartzorg.nl/
info@valeuitvaartzorg.nl

Marea Uitvaartbegeleiding, regio Zeeland
Telefoonnummer: 06 – 40 79 65 13
https://www.marea-uitvaart.nl/nl/
info@marea-uitvaart.nl

Agnes Boer, regio Overijssel
Agnes verloor zelf haar dochter Anouk drie dagen na haar geboorte. Zij ondersteunt, begeleidt en helpt jou bij (eventueel de bevalling en) de uitvaart van je baby.
Telefoonnummer: 06-52324020
https://agnesboer.nl/
info@agnesboer.nl

Memento Uitvaartzorg, regio Overijssel.
André en Nelleke Groenink begeleiden vol aandacht de uitvaart van baby’s en kinderen.
Telefoonnummer: 06-43035499
www.mementouitvaartzorg.nl
info@mementouitvaartzorg.nl

Het staat je altijd vrij om een uitvaartonderneming te kiezen die bij jou past, ook als je bij een andere organisatie een uitvaartverzekering hebt. De keuze voor een specialist, op het gebied van baby- en kindersterfte, kan een extra toevoeging zijn.