Boeken

boekje om voor te lezen aan je overleden baby

Als je baby is overleden kan het helpend en troostend zijn om hierover boeken te lezen. Het zorgt voor herkenning. Hieronder staan een aantal boeken en films voor jezelf of om voor te lezen aan je andere kinderen. Ook voor hen is het verlies van een broertje of zusje heel ingrijpend en deze boeken kunnen misschien helpen om erover te praten en om samen met hen betekenis te geven aan het verlies.

Op de hulpkaart die gaat over herinneringen maken staat dat je een boekje kunt voorlezen aan je baby. Dat kan natuurlijk elk boekje zijn maar Anja Dalhuisen heeft er een een speciaal boekje voor geschreven. Het heet Dag liefje. Ze vertelt erover in dit filmpje. Dankzij donaties van andere ouders die een baby hebben verloren, mogen wij het boekje kosteloos aanbieden aan ouders die hun kindje willen voorlezen in de dagen tussen het overlijden en de uitvaart. Stuur dan een mail met de naam van je baby’tje, de geboorte/sterfdatum en het adres waar we het boekje naartoe mogen sturen naar info@steunpuntnova.nl.
Als je het boekje wilt voorlezen na het afscheid van je kindje, dan kun je het bestellen via de website van Vlinderkusje.

Invulboeken


Titel: Herinneringsboek ‘Koester, met liefde gedragen’
Auteur: Linda Schra

Dit boek is voor ouders die tijdens de zwangerschap, geboorte of kort daarna hun baby zijn verloren.
Het is een boek met een aantal vragen die je bewust stil laten staan bij de zwangerschap, het verlies, maar juist ook bij de momenten van koestering. Wat je vol kunt schrijven met jullie dierbare herinneringen en wat je tegen je hart wil drukken om ze te koesteren. 
Waarin je je verdriet kan schrijven als de tranen over je wangen stromen van verdriet. Maar ook wanneer je hart verwarmd is van herinneringen van liefde. ​Ook is er voldoende ruimte om je eigen verhaal te schrijven. Er staan gedichtjes en quotes in en er is ruimte voor bijvoorbeeld echo’s, foto’s, kaartjes. Een boek om voor altijd te bewaren. 
Het boek wordt ook veel cadeau gegeven als blijk van liefde en steun aan ouders die hun baby verloren zijn.


Titel: Sterrenliefs
Auteur: Riëlle Groenewold

Het vriendenboek voor een sterrenkindje is een invulboek voor een kindje dat niet meer in ons midden is. Er is ruimte voor de ouder(s) om iets te vertellen over de zwangerschap, de bevalling maar ook over het overlijden en het afscheid. Daarnaast kunnen er foto’s en andere herinneringen gedeeld worden.
Maar ook naasten van de ouders en het kindje, kunnen hun ervaring en gevoelens hierin kwijt.
Op deze manier kan het boekje niet alleen heel waardevol zijn voor de ouders, maar ook voor de mensen om hen heen.
Want juist door te delen in verlies, wordt het verdriet niet minder, maar wel draaglijker.


Titel: Mama voor altijd
Auteur: Sophie Verhoeven

“Na het verlies van Job* na 23 weken zwangerschap was mijn diepste behoefte om mijn herinneringen aan hem en de liefde voor hem vast te houden. In de eerste chaotische en grillige rouwperiode was ik op zoek naar houvast om mijn gedachten en emoties een plek te geven. Mijn zoektocht leverde niet veel antwoorden op. ‘Rouwen is voor iedereen anders, doe wat goed voelt voor jou’, hoorde ik vaak. Maar wat voelt goed in de rollercoaster van emoties? Wat past bij mij? Ik kon het niet bedenken en wilde heel graag dat iemand me richting zou geven. Om mijn ervaringen uit de zwangerschap en na het verlies van Job* bij elkaar te houden, schreef ik door in mijn negenmaanden-zwangerschapsdagboek. Tussen de vrolijke plaatjes schreef ik over mijn verdriet. Van daaruit ontstond het idee voor het invulboek Mama voor Altijd. Een invulboek om moeders een beetje houvast en richting te geven in verdrietige en rauwe periode na het verlies van hun kindje. Het invulboek heeft twaalf hoofdstukken. Van de zwangerschap tot aan de manier waarop je je kindje herdenkt. En van zorgen voor jezelf tot weer aan het werk gaan.
Elk hoofdstuk bevat richtinggevende vragen, een tekstje over mijn eigen ervaring, oefeningen en vooral lege pagina’s. Je kan erin schrijven, tekenen, knippen of plakken. Zoals jij wil. Om je liefdevolle gevoelens voor je kindje vast te leggen. Voor altijd.”


Titel: Liefdevol herinneringsboek
Auteur: Renée Brouwer

Elk sterrenkind verdient zijn of haar eigen verhaal. Ook jouw kindjes. Toch kan het best lastig zijn om het op te schrijven. Want waar begin je? En hoe vertel je dat je ondanks het grote verdriet en alle pijn ook heel trots op je overleden kindjes bent? Met dit invulboek doe je het stap voor stap.
Geef alle echo’s die je hebt een mooie plek, plak foto’s in en schrijf over je kindjes met behulp van een heleboel open vragen. Vertel hoeveel ze voor je betekenen en maak je eigen waardevolle eerbetoon aan jouw lieve kindjes. 

Kinderboeken


Titel: Liv!
Auteur: Nicole in ’t Zand
Illustrator: Niels van den Berghe

Saar wacht al een tijdje op haar kleine zusje. Super blij is ze dan ook wanneer Liv er eindelijk is. Ze mag haar alleen nog niet zien want Liv is heel ziek geworden…. Saar ziet dat iedereen om haar heen verdrietig is maar ze snapt er niks van, Liv is er nu toch? Als Liv overlijdt is dit voor Saar helemaal onbegrijpelijk. Ze moeten afscheid nemen, maar wat is dat eigenlijk?


Titel: Mijn kleine grote zus en Mijn kleine grote broer
Auteur: Sanne Ovaere
Illustrator: Sofie Buydens

Een prachtig hardcover boekje voor de allerkleinsten. Het vertelt op een zachte, luchtige en kinderlijke manier over hoe een grote broer in de wolken een rol speelt in het leven van een brusje. Mijn kleine grote broer/zus is op rijm geschreven en bevat fantasierijke, grappige illustraties van hoe kleine grote broer/zus toch stiekem telkens een handje helpt of zijn aanwezigheid in kleine tekens laat blijken. Het is door zijn stevige vormgeving en leuke plaatjes bij uitstek geschikt voor kinderen van 1 tot 6 jaar.


Titel: Ono, een bijzonder broertje
Auteur: Hannelore Waeles
Illustrator: Sara Gerard

“Ilo kijkt heel erg uit naar de geboorte van de baby in mama’s buik. Hij verlangt zo om met zijn broertje te spelen. Maar bij de geboorte blijkt Ono een heel bijzonder broertje te zijn. Een broertje dat nooit huilt en waar je niet mee kan spelen. Ono is dood. Na een kort, verdrietige, maar gezellige tijd thuis, is er feest voor Ono. Daarna is hij plots weg. Waarheen? Ilo gaat op zoek…”

Ono, een bijzonder broertje is hier te bestellen.


Titel: De vraag van eend
Auteur: Leen van den Berg
Illustrator: Ann Ingelbeen

Waar ga je heen als je dood bent? Dat is de vraag van eend. Het is een belangrijke vraag, want eend heeft onlangs haar kuiken verloren en haar verdriet is groot en eindeloos. Iedereen die ze ontmoet heeft zijn eigen antwoord op de vraag die haar bezighoudt.


Titel: Bedje in de wolken
Auteur: Birgit Vandermeulen
Illustrator: Iris Boter

Als in de lente Joeps zusje Maike te vroeg geboren wordt, blijkt dat zij maar kort kan blijven leven. Al heel vlug moeten papa, mama en Joep afscheid nemen van haar. Ze geven Maike duizend kusjes en aaien haar over haar bolletje. ‘jij bent mijn lieve zusje’, zegt Joep,’en ik zal je nooit vergeten’.
Een rijk geïllustreerd prentenboek dat hulp biedt bij het proces van verlies en verwerking bij het plotseling overlijden van een broertje of zusje in een gezin.


Titel: Om nooit te vergeten
Auteur: Linda Klein
Illustrator: Nynke Mare Talsma

‘Imme,’ zegt mama, ‘Stippel is doodgegaan.’ Imme schrikt. ‘Stippel was nog helemaal niet oud!’ Mama zucht. ‘ Niet iedereen gaat pas dood als hij oud is.’ Imme is even stil. ‘Lotte was ook niet oud, opa wel. Ik vergeet ze nooit.’


Titel: De gouden bal
Auteur: Kristien Dieltiens
Illustrator: Seppe Van den Berghe

Ergens ver weg, maar tegelijk dichtbij, leeft een kind. Het is erg gelukkig, tot het zijn gouden bal verliest. Het vertrekt naar de aarde om de bal te zoeken en wordt er als mensenkind geboren. Het kind groeit op bij zijn ouders, maar op een dag vindt het zijn bal en keert het terug naar waar het vandaan is gekomen. De moeder en de vader voelen alleen verdriet. Als ze zien dat de hemel een andere glans heeft gekregen, komt er heel langzaam een nieuwe warmte in hun hart.
Heruitgave met nieuwe illustraties van een bijzonder verhaal over afscheid en verlies, maar tegelijk over het geluk mens te mogen zijn. Voor iedereen vanaf 5 jaar.


Titel: Het hart in de fles
Auteur: Oliver Jeffers


Er was eens een doodgewoon meisje. Op een dag gebeurde er iets wat haar verdrietig maakte. Dus stopte ze haar hart in een fles en hing die om haar hals. Maar daarna leken de dingen leger dan ze geweest waren. Zou ze weten hoe en wanneer ze haar hart terug moest krijgen?
De Engelse kunstenaar Oliver Jeffers schreef en illustreerde een tijdloos verhaal over liefde en verlies en laat zien dat er altijd hoop is.


Titel: Kikker en het vogeltje
Auteur: Max Velthuijs

Bij de rand van het bos ligt een vogeltje. ‘Kijk, zegt kikker, ‘kapot. Hij doet het niet meer. “Hij slaapt,’ zegt varkentje. Maar haas zegt: ‘Hij is dood. “Dood? ’vraagt kikker. ‘Wat is dat?’
Kikker heeft een vogeltje gevonden: hij haalt Varkentje erbij en ook Eend en Haas voegen zich bij het gezelschap. De laatste stelt vast dat het vogeltje dood is en filosofeert: ‘Iedereen gaat dood’. De dieren begraven het vogeltje en gaan vervolgens spelend over tot de orde van de dag. Een fraai prentenboek met aquarellen in kleur en een tekst, die uitstekend geschikt is om aan jonge kinderen voor te lezen.


Titel: Mijn zusje is een sterretje
Auteur: Richard van Lingen en Marjet van der Linde

Peter is blij. Zijn mama verwacht een baby en de 4-jarige Peter mag meehelpen met het klaarmaken van de babykamer. Maar dan wordt zijn zusje te vroeg geboren. Inge ligt in het ziekenhuis aan allemaal slangetjes; ze is heel ziek en na een paar dagen overlijdt ze. Iedereen is heel erg verdrietig, al is het voor Peter moeilijk voor te stellen. Wanneer kunnen ze Inge weer ophalen? Aardig beschreven verhaal over hoe om te gaan met verdriet in een gezin. Goed te gebruiken op school en thuis om met jonge kinderen een dergelijk verlies te bespreken. Ook het afscheid nemen thuis en de begrafenis komen aan de orde, waarbij alle volwassenen verdrietig en stil zijn, maar de kinderen mogen dansen en zingen. Met eenvoudige, lieflijke illustraties in zachte kleuren, die goed bij de tekst passen. Bruikbare uitgave. De auteur is kinderarts-neonatoloog. Hij schreef dit verhaal omdat hij in zijn beroepspraktijk veel vragen kreeg van ouders, en er geen boek bleek te zijn voor deze leeftijdsgroep dat het onderwerp vanuit een niet-religieuze benadering behandelt. 


Titel: Dag lief muisje
Auteur: Dromenjager

Woezel en Pip rennen door het bos. Ze zoeken kastanjes. Woezels rugzak zit al bijna helemaal vol. “O, daar ligt nog wat, Pip,’ roept hij en hij wijst vooruit. Daar ligt iets in de schaduw van een oude eik. Het is Muisje. Hij ligt heel stil. Zelfs zijn snorharen bewegen niet. Gevoelig en toegankelijk prentenboek over het verliezen van een dierbare en afscheid nemen binnen de veilige en vertrouwde belevingswereld van de Tovertuin.


Titel: Het egeltje onder de oude boom
Auteur: Christianne van Dooijewaard

Egeltje werd geboren op een mooie winterdag. Papa en mama egel waren erg blij met hun kindje. Egeltje groeide flink en hij kreeg stevige stekels. Maar na een paar maanden begon mama egel zich ongerust te maken. Egeltje speelde niet zoals de andere egeltjes en zijn stekeltjes leken wel slapper te worden.
Toen dokter uil egeltje onderzocht was al snel duidelijk dat egeltje erg ziek was en niet meer beter zou worden. En toen de zomer op zijn eind liep, namen papa en mama egel afscheid, ze begroeven hun kindje onder de dikke oude boom, op het plekje waar hij zo vaak naar de bladeren had liggen kijken.
Christianne van Dooijewaard heeft bij het schrijven van ‘Het egeltje onder de oude boom’ geput uit eigen ervaring. Zij slaagt erin het ziekteproces en het verdriet emotioneel overtuigend onder woorden te brengen voor jonge kinderen.
De tekeningen van Steffie Padmos ondersteunen de ingehouden sfeer van de tekst. Zij brengt egeltje door de seizoenen in beeld op een manier die ontroert.


Titel: Sterrenstof
Auteur: Robert en Monique Lentelink

Sterrenstof gaat over een meisje dat een broertje krijgt, maar die overlijdt bij zijn geboorte. Als haar vader haar uitlegt dat haar broertje een sterretje wordt, vraagt het meisje zich af hoe dat kan. Daarom vertelt haar vader over de sterrenfabriek.

Sterrenstof geeft ouders en hun kind(eren) een handvat om te leren omgaan met het verlies van een broertje of zusje. Sterrenstof is bedoeld om kinderen steun te bieden en uitleg te geven over hoe een overleden broertje of zusje toch altijd om je heen is. Sterrenstof kan helpen bij de verwerking van het verlies van een broertje of zusje. Tegelijkertijd is het een mooi verhaal om een kostbare herinnering levendig te houden.

Boeken voor volwassenen


Titel: Helpen bij verlies en verdriet (volledig nieuwe editie)
Auteur: Manu Keirse

Helpen bij verlies en verdriet is al vele jaren het basisboek over rouwverwerking. Twintig jaar na de verschijning van de eerste uitgave verschijnt nu een volledig nieuwe editie, met aandacht voor nieuwe thema’s als verborgen verlies en online rouwen en een lang hoofdstuk over “Zwangerschap en verlies” en een hoofdstuk over “Als baren opbaren wordt”. Aan de hand van vele herkenbare voorbeelden toont Manu Keirse hoe rouwen niet gelijkstaat aan afscheid nemen, maar aan anders leren vasthouden. De talloze concrete tips voor de rouwende én zijn omgeving maken Helpen bij verlies en verdriet bovendien tot een heel praktisch boek. Onmisbaar voor iedereen die met verlies geconfronteerd wordt.


Titel: Vingerafdruk van verdriet
Auteur: Manu Keirse

Vingerafdruk van verdriet is een kostbaar geschenk voor een ander of voor jezelf. Het is een boekje dat je zou moeten geven aan iedereen die een kind, een broer of zus, de partner, een ouder, een vriend of een droom verliest. Het is niet alleen geschreven voor hen die het zelf moeilijk hebben, maar ook voor familieleden, vrienden en collega’s van wie ze steun verwachten op hun moeilijke reis naar hernieuwd leven. Het is geen boek over dood. Het is een boek over leven, over het emotionele leven van iemand die wordt geconfronteerd met het verlies van een dierbaar iemand. Het is niet bedoeld om in één keer uit te lezen, of om eenmaal te lezen en weg te leggen, maar om telkens weer ter hand te nemen.


Titel: Sara en Liv
Auteur: Suzan Hilhorst

Sara en Liv is het indringende portret van de korte levens van twee zusjes en de impact die hun dood heeft gehad op het gezin. Geschreven in een prachtige, verstilde stijl en vanuit het bijzondere wisselende perspectief van moeder én kind vertelt Suzan Hilhorst haar autobiografische verhaal. Sara en Liv is een meer dan indrukwekkend debuut over verlies, rouw, hoop en geluk en bovenal een ode aan het leven.


Titel: Rouwen na het verlies van je baby
Auteur: Kathy Beckers Mansell

De dood van een baby wordt in onze samenleving als schokkend ervaren maar slechts met kortdurend verdriet als gevolg, omdat ouders hun kindje niet of amper zouden kennen. Maar als ouder verlies je ook een deel van jezelf en de toekomst van je baby. Er is een blijvend verlangen naar hoe het zou zijn geweest. Het gemis is levenslang en heeft grote impact op het leven van de ouders en eventuele broers en zussen. De bejegening door professionals en de naaste omgeving van de ouders is bij het omgaan met het verlies van cruciaal belang. De missie van dit boek is om bij te dragen aan de erkenning van het betekenisvolle verlies van een baby. Zowel ouders, professionals als de omgeving zullen zich gesteund voelen na het lezen van Rouwen na het verlies van je baby.


Titel: Doodgeboren
Auteur: Jan Bleyen

Historicus Jan Bleyen luisterde naar ervaringen van ouders van een doodgeboren baby. Hij sprak zowel mensen die vijftig jaar geleden een kind hebben verloren als ouders die dit recent hebben meegemaakt. Deze mondelinge geschiedenis laat zien hoe grondig de omgang met doodgeboorte in een halve eeuw is veranderd. De verhalen tonen op aangrijpende wijze dat we rouw heel anders zijn gaan beleven. Doodgeboren is een empathische en vernieuwende studie naar een ingrijpend, veel voorkomend fenomeen.


Titel: Stille baby’s
Auteur: Christine Geerinck-Vercammen

Het verlies van een kind, ook wanneer het overlijdt voor of tijdens de geboorte, tekent het leven van ouders voorgoed. Dit boek is erop gericht hulp te bieden bij een dergelijk rouwproces. Christine Geerinck-Vercammen gaat in op de theoretische en medische aspecten, maar bespreekt zij vooral de psychosociale verwerking van verlies, de bevalling en het afscheid nemen. De vraag hoe het daarna op korte en lange termijn met de ouders gaat, ook in verband met een volgende zwangerschap, komt eveneens aan bod.

 


Titel: Het rouwt in jou
Auteur: Christine Vandenhole

Het rouwt in jou is een warm boek vol inzichten en eerlijke getuigenissen; herkenbaar voor ouders van een overleden kindje. Er is plaats voor verdriet, veel begrip en erkenning, maar ook hoop. Voor familie, vrienden en omgeving staat dit boek vol waardevolle tips en praktische checklists.

Rouw in je relatie, op je werk, in je familie. De rol van rouwende grootouders, omgaan met verdrietige broers en zussen, (al dan niet) opnieuw zwanger worden… alle moeilijke thema’s komen aan bod. Op die manier probeert Het rouwt in jou houvast te bieden op een moment dat er geen houvast meer lijkt te bestaan.

  • Voor iedereen die te maken krijgt met het verlies van een kind(je).
  • Aangevuld met eerlijke getuigenissen.
  • Toegankelijk en herkenbaar, vol troost, steun en hoop.

Titel: Altijd een kind te kort
Auteur: Jeannette Rietberg
Overige betrokkenen: Maria Pel

Vrouwen die zwanger zijn of willen worden na het verlies van hun baby krijgen te maken met de confrontatie tussen de nog recente ervaring van dood en de ervaring van nieuw leven. In hun situatie is het moeilijk zich te identificeren met de groep van zwangere vrouwen die deze ervaring niet hebben. Dit handboek behandelt de verschillende fases: zwanger worden, zwanger zijn, de bevalling, en het ouderschap daarna. Goede informatie helpt de moeder bij het herwinnen van vertrouwen in zichzelf, in haar lichaam en in de medische zorg. Ook hulpverleners krijgen inzicht in de specifieke problematiek van deze vrouwen doordat er handreikingen voor een betere professionele begeleiding worden geboden.


Titel: En zwijgen was het antwoord
Auteur: Anneke Avis

 “Nadat ik bevallen was, was er niets. Geen kistje, geen begrafenis, niets wat aan hem kon herinneren. Tegenwoordig hebben mensen een plek, maar ik heb geen plek.” Trui Verwers.

 Voor ‘En zwijgen was het antwoord’ interviewde Anneke Avis moeders en vaders die in de periode 1945-1970 een kindje hebben verloren rondom de geboorte. De ouders vertellen over hoe ze, tegen de achtergrond van de naoorlogse jaren, het verlies van hun baby hebben beleefd. Het beste was het maar om door te gaan alsof er niets was gebeurd, dachten artsen, familie en omgeving. Voor rouw en verdriet was nauwelijks plaats. Nu onvoorstelbaar, destijds heel gewoon. Hoe was de medische zorg in die tijd? Artsen en vroedvrouwen vertellen over het lot van deze kindjes en hoe de psychosociale zorg zijn intrede deed binnen de verloskunde en neonatologie, waar voorheen alleen de medisch-somatische deskundigheid telde. Uit de verhalen blijkt hoe moeders en vaders deze ingrijpende gebeurtenis hun hele leven met zich meedragen, soms met verstrekkende gevolgen.


Titel: Het regent in mijn toekomst
Auteur: Maria de Greef

Als een kleinkind overlijdt, lijden grootouders dubbel: ze rouwen om het verlies van hun kleinkind, en voelen de pijn om hun kind. Een boek vol herkenning voor grootouders die dit moesten meemaken.

Wanneer een kind overlijdt of dood ter wereld komt na een zwangerschap is het verdriet onvoorstelbaar groot. Voor de ouders is dit verlies diep ingrijpend, maar ook grootouders treft het zeer diep. Om hun eigen kind bij te staan, zetten zij vaak hun eigen rouw opzij.
In haar werk als rouwtherapeut ontmoette Maria de Greef zo vaak grootouders die zich niet gekend en gehoord voelden in hun verdriet, dat zij besloot dit boek te maken. Zij interviewde opa’s en oma’s die een kleinkind verloren. Het werd een boek vol herkenningspunten. De verhalen bieden inzicht in het moeilijke proces van met lege handen staan, maar laten de lezer ook delen in de warmte en troost die er in gezinnen kan zijn.Veel opa’s en oma’s herkennen zich in de interviews. ” Wat fijn dat ons verdriet en gemis nu ook aandacht heeft gekregen” is een veelgehoorde reactie.

Maria de Greef is een professional in de rouwzorg. Naast rouwtherapie verzorgt zij educatie en advisering rondom verliesverwerking. Eerder publiceerde zij artikelen in diverse uitvaart- en arbo-vakbladen. 


Ervaringsverhalen

Titel: Lieve Juul
Auteur: Nathalie van Stijn

Een zwangerschap is niet altijd een roze wolk. Zo was mijn zwangerschap verre van ideaal. Een gevecht tegen een placenta praevia totalis (voorliggende placenta) werd uiteindelijk teveel voor onze dochter. Zij overleed aan de gevolgen van deze aandoening. De wereld waarin wij ons bevonden en nog steeds bevinden heb ik geprobeerd te beschrijven. Wat begon als een dagboek (uit verveling en omdat er veel gebeurde wat ik niet wilde vergeten) is uitgemond in een boek. Een boek met herkenningspunten en hopelijk steun voor degene die zich in een vergelijkbare situatie bevinden. Helaas zijn deze mensen er…veel teveel.


Titel: Kusje in de wind
Auteur: Irene van Wesel

Wie zwanger is leeft in een andere wereld, maakt een reis door het lichaam naar het diepst van haar wezen. Het contact van een moeder met een ongeboren kind is pure liefde. Al voordat de zwangerschap een feit is bestaat er een ongebreideld verlangen naar het kindje dat zo welkom is.
Wie een kind verliest, wordt losgerukt van wat zo innig geliefd is, ervaart een verscheurd hart dat pas op zoek gaat naar heling als het absolute dieptepunt is bereikt. Dagen van ongeloof, gevoelloosheid en verbijstering maken plaats voor de pijnlijke realiteit. Het feit dat niets ooit meer zal zijn zoals het was, dat geen enkel plan kan doorgaan zoals voorgesteld en dat er altijd een kind zal zijn dat niemand ziet, maar dat wel werkelijk is. Elke droom van de toekomst vervliegt in de wind, terwijl de droom van je kind ook het enige is dat je als ouders rest. Je staat letterlijk met lege handen en dat doet ontzettend veel pijn.
Toch kwam in ons gezin de zon weer op, de dag dat we samen konden lachen en het leven weer oppakten. Liefdevol terug kijkend met een traan, vooruit met de waardevolle inzichten die ons hemelkindje Lieve* met zich mee bracht.
Irene heeft ook verschillende gedichtenbundels samengesteld: “Kindje in mijn hart” (voor moeder- en vaderdag) en “Lichtjes vol liefde”(voor Wereldlichtjesdag). De verhalenbundel “Liever bij mij” vertelt het verhaal van 33 ouders en paren die een kindje, soms meerdere kindjes, verloren tijdens of na de zwangerschap.


Titel: Ik had je gedacht mijn kind
Auteur: Casper van Koppenhagen

Mijn pieper gaat. Het is een buitenlijn: Lau. ‘Ja, met mij: ik ga nu naar het ziekenhuis, nog even een check-up.’ ‘Hoezo, check-up?’ ‘Nou, ik voel hem vandaag wat minder en dan zijn ze heel secuur.’
“Ik had je gedacht mijn kind” is het verhaal van de jonge vader Casper die binnen een jaar zijn zoons Lennard en Simon verliest. In beide gevallen kort na hun geboorte. Na een periode van diepe rouw proberen Casper en zijn vrouw Laura opnieuw zwanger te worden. Zonder succes. Er volgt een lange overlevingstocht en uiteindelijk besluiten ze samen verder te gaan. Direct en zonder zichzelf te ontzien beschrijft Casper van Koppenhagen wat hij meemaakte. Zijn relaas wordt aangevuld met fragmenten uit het dagboek van zijn vrouw Laura Soudijn. Dit ontwapenend eerlijke en ontroerende boek gaat over ontreddering en kwetsbaarheid, over liefde en levenskracht. Met zijn verhaal hoopt Van Koppenhagen een houvast te bieden aan ouders die een kind verloren hebben en mensen die ongewenst kinderloos zijn. Het bevestigt ook de rijkdom van het krijgen van gezonde kinderen. Casper van Koppenhagen is revalidatiearts en hoofdredacteur van het Nederlands Tijdschrift voor Revalidatiegeneeskunde. In 2006 schreef hij de voetbalthriller “Bram Breedveld, spits van Oranje”. Laura Soudijn is zelfstandig trainer en coach in teamontwikkeling, persoonlijke begeleiding en organisatieadvies.


Titel: Schaduwkind
Auteur: P.F. Thomese

‘Een vrouw die haar man begraaft, wordt weduwe genoemd, een man die zonder zijn vrouw achterblijft, weduwnaar. Een kind zonder ouders is wees. Maar hoe heten vader en moeder van een gestorven kind?’
Na de dood van zijn dochtertje Isa vond P.F. Thomése zichzelf terug in doodstille kamers, tussen onervaren woorden, die hij nog moest leren schrijven.
Schaduwkind is het adembenemende relaas van dit zoeken naar woorden. Een heel leven wordt overhoop gehaald, elke betekenis moet opnieuw worden uitgevonden. ‘Als ze ergens nog is, dan in de taal.’


Titel: Myla
Auteur: Mathijs Lourens

‘Myla’ is een aangrijpend verhaal over een onzekere periode op een ICK afdeling en daarna. Papa pakt je bij de hand en neemt je mee in de emotionele achtbaan. Hij vertelt hoe hij die tijd heeft ervaren. Hoe hij in het diepe werd gegooid maar niemand hem vertelde hoe diep het was. Het enige wat hij kon doen was blijven zwemmen. Voor zichzelf, voor Myla, voor zijn gezin.
Voor zorgverleners die Family Centered Care hoog in het vaandel hebben staan, is ‘Myla’ een uitgelezen mogelijkheid om van heel dichtbij te ervaren hoe een vader een dergelijke periode beleeft. Hij neemt geen blad voor de mond en vertelt over zijn diepste gevoelens.
Daarnaast is het boek er voor een ieder die mijn missie wil steunen. De opbrengst komt geheel ten goede aan stichting ACD. Deze zet zich in voor het onderzoek naar ACD. Niemand verdient het om geconfronteerd te worden met de onzekerheid en onmacht die deze ziekte met zich meebrengt. Bestellen: https://stichtingacd.nl/product/stichting-acd-boek/


Titel: Misschien was je vandaag wel geboren
Auteur: Yvonne Gebbe en David Rozemeyer

Misschien was je vandaag wel geboren…
vertelt het aangrijpende verhaal van een jong stel dat er bij de 20 wekenecho achter komt dat hun kindje een ernstige afwijking heeft. Ze besluiten de zwangerschap te beëindigen. Ze ervaren dit ieder op hun eigen manier. Yvonne door dagboeken bij te houden en David als fotograaf, beeldend. Een prachtig document over het rouw- en verwerkingsproces van een van de laatste taboes: de keuze om bij een afwijkende uitslag de zwangerschap te laten afbreken.
Over verdriet, onzekerheid, vastberadenheid, schuldgevoel, angst, woede en frustratie. Maar vooral over liefde. Liefde voor het doodgeboren kindje
dat nooit vergeten zal worden.


Titel: Het leven zonder, het eerste jaar
Auteur: Juliette Zwaan- Zwagemakers 

Het eerste jaar zonder Félice zit er op. Het was een zwaar jaar. We hebben zonder haar alle feestdagen een eerste keer beleefd en alle seizoenen meegemaakt. We hebben alle ongemakkelijke momenten, denk ik, gehad en ondanks dat ik niet weet wat de toekomst ons zal brengen, weet ik wel dat ik het eerste jaar wil afsluiten. Een jaar lang deelde ik verhalen over mijn leven zonder Félice. Een groot deel van de verhalen die ik schreef, deelde ik niet online. Om het eerste jaar af te ronden, besloot ik al mijn verhalen te bundelen in een boek. 
Naarmate de tijd vordert, begint het leven zonder Félice ‘gewoon’ te worden terwijl ik eerder dacht dat dat nooit mogelijk zou zijn. Waar ik de eerste maanden bang ben geweest nooit meer gelukkig te kunnen worden, kan ik inmiddels zeggen dat ik weer gelukkig ben. Mijn eerste jaar zonder Félice was zwaar. Heel erg zwaar. Het was een jaar waarin ik veel schreef. Het had een helende werking voor mij. Het ene verhaal biedt hoop, het andere verhaal is een keiharde confrontatie met de werkelijkheid dat de dood onomkeerbaar is. Er is ruimte voor positiviteit, voor vreugde, voor een nieuw leven, voor een lach maar ook voor een traan.


Gedichtenbundels

Titel: Jij wordt gekend
Auteur: Floortje Agema

Floortje Agema (1974) is een ervaren ritueelbegeleider. Ze begeleidt rou­wende kinderen en jongeren en gezinnen, werkt in een mortuarium en geeft trainingen over verlies en rouw. Ze bezit de gave om taal te geven aan het onbenoembare. In Jij wordt gekend zijn verhalen en gedichten opgenomen die Floortje vanuit haar hart schreef voor kinderen en volwassenen die afscheid moesten nemen, bij gebeurtenissen die haar raakten of die gewoon uit haar hartenhuis stroomden. De troostende gedichten en verhalen geven houvast wanneer je erkenning en herkenning zoekt voor wat zich in jouw hart roert. Het boek is verrijkt met prachtige tekeningen van Sassafras de Bruyn.


Titel: Bundeltje gemis
Auteur: Ellen Ruperti-Ribbers

Bundeltje gemis is een lief dichtbundeltje voor sterrenouders die hun kindje moeten missen. Het dichtbundeltje staat vol met troostende woorden en (h)erkenning. Bundeltje Gemis is tot stand gekomen nadat Ellens neefje Josha één dag na zijn geboorte overleed. “Ik ben mijn verdriet, maar vooral ook het verdriet van zijn ouders van me af gaan schrijven. Dat heeft uiteindelijk geresulteerd in een bundeltje met 34 gedichtjes over het verdriet, het gemis, de onmacht, de pijn en de boosheid, maar vooral ook de liefde die je voelt als je je kindje verliest.”


Tijdschriften

HUGO Magazine
Hiske Kuilman herkende zich na het overlijden van zoontje Hugo totaal niet in alle mama- en babymagazines. Ze kon niets met verhalen over borstvoeding, krampjes of inbakeren. Ze besloot om zelf een magazine te maken met verhalen die wél herkenbaar zijn. Een magazine dat niet alleen gaat over het enorme verdriet, maar ook over de liefde en trots die je voelt. Een magazine waarin je herkenning, troost en praktische tips vindt om dit verlies te overleven. Je kunt Hugo Magazine hier bestellen.


NEL Never Ending Love
Een website & glossy vol ervaringen, adviezen, inspiratie en informatie door en voor de ouders van een overleden kind – en iedereen daar omheen. Omdat er zóveel meer is dan verdriet alleen en de liefde nooit overgaat.
De glossy NEL van Maartje Lute is hier te bestellen.


Films

Film: Romeo

Romeo is het verhaal van Anne en Mathijs die zich verheugen op de geboorte van hun eerste kind. Tijdens de zevende maand van de zwangerschap blijkt het kindje niet levensvatbaar te zijn. Ze proberen, elk op hun eigen manier, het onbegrijpelijke te verwerken. Anne tracht haar dode kind een plaats in haar leven te geven, terwijl Mathijs hem uit zijn herinnering probeert te bannen. Ze raken zo geïsoleerd in hun verdriet, dat er een kloof tussen hen ontstaat.


Film: Return to zero

Return to Zero is gebaseerd op een waar gebeurd verhaal. Aaron (Paul Adelstein) and Maggie (Minnie Driver), een succesvol stel verwachten hun eerste kindje. 
Hun leven raakt verwoest als blijkt dat hun zoontje aan het einde van de zwangerschap in de buik is overleden. Op zijn uitvaart worden de prachtige, troostrijke woorden gesproken: “He was never hungry, he was never cold, he experienced nothing but love.”
http://returntozerothemovie.com/