Elk jaar vindt van 9 t/m 15 oktober de Baby Loss Awareness Week plaats. Een week waarin jaarlijks wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor babysterfte.
Steunpunt Nova is aangesloten bij de Internationale Baby Loss Awareness Alliance en sluit in Nederland aan op wat er wereldwijd is besproken.
Met verschillende activiteiten willen we het bewustzijn voor babyverlies vergroten.
Volg ons op instagram en Facebook voor alle actuele informatie over de BLAW.

Het thema voor 2023 was DIT IS BABYSTERFTE.

met als subthema’s*: Liefde – Verdriet – Trots – Angst – Hoop – Schuldgevoel – Dankbaarheid

De hele week stond aan de Esplanade in Almere een glazen huis met daarin een LED-scherm waar meer dan 600 namen van baby’tjes die zo gemist worden op geprojecteerd werden. Zo proberen we de pijn van de ouders te verlichten en deze kindjes letterlijk in het licht te zetten.

Kunstenaars Lonneke Cuppen en Jurrian van den Haak hebben zes lichtkunstwerken ontworpen en gemaakt die de emoties/subthema’s uitbeelden en die de hele week aan het Weerwater te zien waren.
Liefde (Roos), Verdriet (Blauwe regen), Trots (Zonnebloem), Angst (Distel), Schuld (Paardenbloem), Dankbaarheid (Waterlelie). De emotie Hoop werd door Strand 22 verzorgd door hun verlichting de hele week in regenboogkleuren te verlichten.
De kunstwerken zijn TE KOOP voor € 2000,00 per stuk. Ze moeten vanaf nu binnen staan dus prachtig voor een hal in een hotel, bedrijf, begraafplaats, crematorium, villa, etc. Alle opbrengst komt ten goede aan het goede doel.

OPENING

Op zondag 8 oktober 2023 was de officiële opening van de BLAW in de Kunstlinie in Almere, met een gezamenlijke wandeling, toespraakjes van wethouder Froukje de Jonge, oma van Mayson*, Tanja Jansen, arts foetale geneeskunde Daphne Voormolen en voorzitter van Steunpunt Nova Ruth van den IJssel. Om 19.45 werden de lichten van het Glazen Huis en de lichtsculpturen ontstoken en zong Laurien Wiegerinck het lied Blue Rain dat ze speciaal voor de BLAW heeft gecomponeerd en geschreven.

Alle foto’s die belangeloos zijn gemaakt door Kim Vega – van Eijsden zijn hier te bekijken.
Meer werk van Kim is te zien op haar Instagram-account.

Op zondag 15 oktober 2023 was de sluiting van de BLAW in Almere met de Wave of Light.
Alle aanwezigen werden ontvangen in de Kunstlinie met een hapje en drankje en werden uitgenodigd een bloemenbootje te maken voor hun overleden kindje en een windlicht te versieren. Om 19 uur stonden we allemaal aan een door kaarsen verlicht Weerwater en werden de bootjes op het water losgelaten.

Alle foto’s die belangeloos zijn gemaakt door Kim Vega – van Eijsden zijn hier te bekijken.
Meer werk van Kim is te zien op haar Instagram-account.

LOOP VOOR NOVA

Loop voor Nova: Je kon de hele week meelopen met de Loop voor Nova. Je kon je eigen afstand kiezen, je eigen route, je eigen plek en tijd en de mensen met wie je loopt.
In 2023 is er gezamenlijk is er meer dan 2811 kilometer gelopen door 91 mensen.
Lees hier meer info en ideeën

DONEREN

Voor deze week én al onze andere activiteiten is veel geld nodig. Je kunt hier doneren. Zo kunnen we ook volgend jaar weer een mooie en verbindende BLAW organiseren.
Je kunt het hele jaar door een persoonlijke donatiepagina om een activiteit je organiseert te laten sponsoren uit naam van je kindje. Je kunt bijvoorbeeld een loop organiseren of meedoen aan een marathon. Maar je kunt ook iets maken/bakken en dat verkopen.
Als je geld gaat inzamelen voor Steunpunt Nova, is je eerste stap waarschijnlijk om aan vrienden en familie te vragen om donaties. Goed idee natuurlijk! Maar als je meer geld wilt inzamelen, denk dan ook aan lokale ondernemers, werkgevers, flessenactie bij de supermarkt, serviceclubs als Rotary, Lionsclubs, soroptimisten, Junior Kamer, etc. Wees creatief, want met alle donaties die binnenkomen kunnen we weer mooie initiatieven ontplooien voor ouders die een baby verliezen/hebben verloren.

Waar besteden we alle donaties aan?

 • Hulpkaarten voor geboortezorgverleners die ze aan ouders kunnen geven, zodat ze in één oogopslag kunnen zien waar ze allemaal aan kunnen denken, niets over het hoofd zien en achteraf nergens spijt van hebben.
 • De website van Steunpunt Nova onderhouden waarop ouders die een baby verliezen álle informatie kunnen vinden die ze nodig hebben
 • Herinneringsdagen
 • Baby Loss Awareness Week

PROJECTEN VOOR 2024

 • Milestones kaarten voor ouders die een baby hebben verloren
 • Kalender voor zwangerschap na verlies van een baby
 • Informatie filmpje over onderzoek van de baby en placenta om zo de oorzaak van babysterfte beter in kaart te brengen.
DAGOPENING

Elke dag van de BLAW openden we met een video waarin een gastspreker de emotie van die dag bespreekt. Aan het einde van elke video nodigt de gastspreker je uit om een opdracht uit te voeren die je dichter bij je kindje brengt, of je kan helpen de liefde en het verdriet samen te verweven in je leven.
De video’s vind je op onze instagrampagina, en hieronder:

DAG 1 LIEFDE en lees hier de opdracht die hoort bij dit thema.

DAG 2 VERDRIET en lees hier de opdracht die hoort bij dit thema.

DAG 3 TROTS en lees hier de opdracht die hoort bij dit thema.

DAG 4 ANGST en lees hier de opdracht die hoort bij dit thema.

DAG 5 HOOP en lees hier de opdracht die hoort bij dit thema.

DAG 6 SCHULDGEVOEL en lees hier de opdracht die hoort bij dit thema.

DAG 7 DANKBAARHEID en lees hier de opdracht die hoort bij dit thema.

SCHRIJVEN OVER VERLIES

Elke dag plaatsten wij op onze socials een kaartje met het subthema van die dag en een korte inspiratietekst die samengesteld zijn door Marlieke de Steur van Stichting Hanne.
De tekeningen zijn gemaakt door Laura van Liefste Lijnen.
Alle verhalen die zijn geschreven en waarin Steunpunt Nova is getagd met @steunpunt_nova, kun je hier lezen.

SYMPOSIUM

Op 9 oktober 2023 was er een live symposium  voor geboortezorgverleners georganiseerd door en in het UMC UTRECHT.

Het webinar van 2022 is hier terug te kijken.

VERKOOP van BLAW pins
VERLICHTEN VAN  ZIEKENHUIZEN EN GEBOUWEN

Lees hier meer informatie over hoe jij kunt helpen.

Ommelander Ziekenhuis, OLVG Oost en West Amsterdam, Spaarne gasthuis, BovenIJ ziekenhuis Amsterdam, Isala Zwolle, ETZ Tilburg, Deventer Ziekenhuis, Tergooi, AmsterdamUMC, UMCG, Rijnstate, Radboud UMC, Bernhoven Uden, Zaans Medisch Centrum

Parochiehuis Delden, zendmast Alphen aan den Rijn, Martinuskerk Weert, molens Stramproy, theater de Maagd Bergen op Zoom, stadhuis Veendam, gemeentehuis en plein Goirle, Huize Heyendaal, Brasserie Downtown Dordrecht, gemeentehuis en fontein Dronten.

Hoe kun je helpen om bewustzijn te vergroten:

*Omdat het verlies van een baby zoveel verschillende en tegenstrijdige emoties met zich meebrengt, willen we in de BLAW van 2023 een aantal van de meest voorkomende emoties aan bod laten komen. De liefde voor de baby is er net als bij een levend kindje en zal nooit ophouden te bestaan. Dit geldt ook voor de trots. Dankbaarheid ontstaat vaak pas wat later, dankbaar voor wat dit kindje heeft gebracht, dankbaar voor alle lieve mensen om je heen, dankbaar voor alle hulp, dankbaar voor nieuwe inzichten. Hoop op een nieuw kindje dat wel mag blijven is er vaak vrijwel meteen, maar ook hoop op betere dagen waarop de zon weer iets mag gaan schijnen. Het verdriet is immens als je hele toekomst in duigen valt en ondanks dat de meeste ouders die een baby verliezen op den duur echt wel weer gelukkig worden, zal het altijd verdrietig blijven dat je één van je kinderen niet kunt zien opgroeien. Al je zekerheden in het leven zijn verdwenen op het moment dat je je baby verliest en dat maakt angstig. Je stapt een volledig onbekende wereld van rouw in. Dit in combinatie met de angst voor bevallen en de fysieke pijn maakt dat vooral moeders vaak zeggen dat ze in hun hele leven nog nooit zo bang zijn geweest. Veel ouders voelen zich schuldig dat ze geen signalen hebben opvangen, dat ze de dood niet hebben voorkomen, dat ze er niet genoeg waren voor hun kindje. En later voelen ze zich vaak schuldig naar elkaar naar andere kinderen en naar de mensen in hun omgeving.

Elk jaar vindt van 9 t/m 15 oktober de Baby Loss Awareness Week plaats. Een week waarin jaarlijks wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor babysterfte.
Steunpunt Nova is aangesloten bij de Internationale Baby Loss Awareness Alliance en sluit in Nederland aan op wat er wereldwijd is besproken.
Het thema van 2022 was STAP VOOR STAP (STEPPING STONES internationaal).
Met verschillende activiteiten willen we het bewustzijn voor babyverlies vergroten.
Volg ons op instagram en Facebook voor alle actuele informatie over de BLAW.

OPENING
14.15 uurInloop en de naam van je baby schrijven op een koesterkeitje
14.30 uurOpening van de Baby Loss Awareness Week door het onthullen van de voetjes door de burgemeester van Naarden en GTST-actrice Bertie Wieringa
 Muziek door Bertie Wieringa
15.00 uurStart van de ‘Loop voor Nova’ met een gezamenlijke wandeling door de Naarden Vesting
16.30 uurAfsluiting met een hapje en een drankje

Bekijk hier alle foto’s, geheel belangeloos gemaakt door Fred de Wit van Fred’s Eye Photography.

Bekijk hier de hele opening, geheel belangeloos gemaakt door Ben van der Goes en Toon Evers van ADVL media.

LOOP VOOR NOVA:

Loop voor Nova: Je kon de hele week meelopen met de Loop voor Nova. Je koos je eigen afstand, je eigen route, je eigen plek en tijd en de mensen met wie je liep.
Gezamenlijk is er 1692 kilometer gelopen door 125 mensen.

Lees hier meer info en ideeën

PERSOONLIJKE DONATIEPAGINA:

Je kon met een persoonlijke donatiepagina jouw Loop laten sponsoren uit naam van je kindje. De pagina blijft het hele jaar open zodat we met alle donaties die binnenkomen weer mooie initiatieven mogen ontplooien voor ouders die een baby verliezen/hebben verloren.

VERLICHTEN VAN  ZIEKENHUIZEN

BovenIJ ziekenhuis Amsterdam, Isala Zwolle, ETZ Tilburg, Deventer Ziekenhuis, Bravis Bergen op Zoom, Viecuri geboortecentrum Noord-Limburg, ter Gooi, Admiraal de Ruyter Ziekenhuis Goes, AmsterdamUMC, UMCG, Rijnstate, Radboud UMC, Bernhoven Uden, Zaans Medisch Centrum

EN GEBOUWEN

Cuneratoren in Rhenen, John Frostbrug Arnhem, zendmast Alphen aan den Rijn, Martinuskerk Weert, gemeentehuis Goirle.

SCHRIJVEN OVER JE VERLIES

Elke dag plaatsten wij op onze socials een kaartje met het subthema van die dag en een korte inspiratietekst die samengesteld zijn door Marlieke de Steur van Stichting Hanne. Alle verhalen die zijn geschreven en waarin Steunpunt Nova is getagd met @steunpunt_nova, hebben wij gepubliceerd op deze pagina.

YOGA

Nina Schipper, Babiche Lineman en Bianca Grondman die alle drie zelf ook een baby hebben verloren, startten elke ochtend met een korte meditatie die paste bij het thema van die dag.
Op dinsdag 11 oktober hebben zij live in Zaandam en Twente een mooie yogasessie gegeven.
Alles is terug te kijken op onze instagrampagina.

INSTA LIVE

Op vrijdag interviewden we documentairemaker Rowan Blijd over haar documentaire Stil Leven over de geboorte en het afscheid van Amari.

Te bekijken via YouTube en NPO.

WEBINAR:

Op 10 oktober om 17.30 uur, uitgezonden vanuit het WKZ, Utrecht en hier terug te kijken.

VERKOOP van BLAW pins
WAVE OF LIGHT

Vanaf 18.00 uur zat het hele team klaar om de namen van jullie kindjes op kaarsen te schrijven, die je kon aanleveren via insta live.
Om 19.00 uur werden de kaarsen met alle namen erop aangestoken, ook uitgezonden via insta live (deel 1 en deel 2).
Er hebben meer dan 2200 mensen naar de uitzending gekeken.

LEES HIER HET HELE PROGRAMMA

Hoe kun je helpen om bewustzijn te vergroten:

 • Zoveel mogelijk gebouwen en ziekenhuizen verlichten in blauw en roze. We hebben een mail beschikbaar die je kunt personaliseren en kunt versturen naar een gebouw of ziekenhuis bij jou in de buurt.
  Vraag hem op bij Leonie: leonie@steunpuntnova.nl.
 • Verlicht een boom of een brug en hang er gehaakte blauw-roze hartjes in.
 • Kleur je huis blauw en roze met ledstrips (bv Action), blauw-roze bouwlamp, blauw-roze crèpepapier met licht eronder, blauw-roze ballonnen met lichtjes erin of eronder, blauw-roze kaarsjes, blauw-roze kerstverlichting.
 • Loop mee met de Loop voor Nova.
 • Start een statiegeld flessenactie bij jou in de buurt.
 • Draag de BLAW pin
 • Hang de BLAW-vlaggen uit (binnenkort beschikbaar in onze webshop)
 • Draag blauw-roze kleding
 • Lak je nagels blauw-roze

Lees hier het hele programma

MEDIA AANDACHT IN EN OVER DE BLAW 2021

ZATERDAG 9 OKTOBER 2021 KICK-OFF BLAW 2021
door onze ambassadeur Hiske Kuilman, singer-songwriter Joe Buck en gynaecoloog en lid van onze commissie van Aanbeveling en Advies Dr. Ganzevoort uit het Amsterdam UMC.

ZONDAG 10 OKTOBER 2021 DAG 2 BLAW 2021
ZORG VOOR JEZELF
LOOP VOOR NOVA (lees hier meer info)

MAANDAG 11 OKTOBER DAG 3 BLAW 2021 ZORG VOOR OUDERS
Online Yoga sessie gericht op zelfzorg, verzorgd door yogadocent, medewerker van ima afscheidszorg en Steunpunt Nova en mama van Madelief*, Nina Schipper.

Podcast: Rouwdoula Patty Duijn in gesprek met Joost van Ballegooijen, vader van Amy*

Een yoga sessie om het lichaamsbewustzijn activeren door beweging, meditatie, ademen en visualisatie.
Deze yoga sessie wordt je aangeboden door Steunpunt Nova.


DINSDAG 12 OKTOBER 2021 DAG 4 ZORG VOOR KINDEREN

Hoe gaan broertjes en zusjes om met het overlijden en hoe zorg je ervoor dat kinderen die eventueel na het verlies van je baby worden geboren, het baby’tje ook meenemen in hun leven. Speciaal voor Steunpunt Nova heeft Studio Bieb een aantal kleurplaten ontworpen. Die zijn hier gratis te downloaden

WOENSDAG 13 OKTOBER 2021 DAG 5 ZORG VOOR DE ZORGVERLENER

Deze ziekenhuizen hebben openlijk aandacht besteed aan de BLAW:

 • OLVG Oost, Amsterdam
 • OLVG West, Amsterdam
 • Elizabeth Twee Steden Ziekenhuis, Tilburg
 • Isala Klinieken, Zwolle
 • Admiraal de Ruyter Ziekenhuis, Goes
 • Radboud UMC, Nijmegen
 • Elkerliek Ziekenhuis, Helmond

DONDERDAG 14 OKTOBER 2021 DAG 6 BLAW 2021 ZORG VOOR ELKAAR

Gebouwen verlichten
Deze gemeentes hebben in de BLAW gebouwen in roze en blauw verlicht om hun inwoners die met babyverlies te maken hebben gehad te steunen en om bewustzijn te creëren:

 • Arnhem
 • Hengelo
 • Hollands Kroon
 • Domus Dela, Paterskerk, Eindhoven
 • Goirle
 • Curenatoren, Rhenen
 • Zeewolde

Ook begraafplaatsen en crematoria besteden aandacht aan de BLAW door verlichting aan te brengen:

VRIJDAG 15 OKTOBER 2021 DAG 7 BLAW 2021 WAVE OF LIGHT

De BLAW is op vrijdag 15 oktober afgesloten met een Wave of Light. Wereldwijd worden er precies om 19:00 uur (plaatselijke tijd) kaarsje ontstoken voor overleden baby’tjes, om te herdenken dat zij er zijn geweest. Zo ontstaat er over de hele wereld een Wave of light.
Wij deden dit vanuit Steunpunt Nova gezamenlijk in Nunspeet bij Hotel Sparrenhorst. Hiermee sloten we ook de Baby Loss Awareness Week en Loop voor Nova af.
Om 17.30 uur was er de gelegenheid om een laatste (korte) etappe van de Loop voor Nova gezamenlijk te lopen. Het parcours was speciaal voor ons mooi verlicht. In het Oranjepark hebben we de namen van de kindjes genoemd en kaarsjes gebrand.

Schrijven over jouw verlies

Over de zeven onderwerpen die onder het BLAW-thema van 2021 “WELZIJN” vallen, kun je alle dagen van de BLAW meedoen met het schrijven over je verlies. Dat doen we dit jaar samen met stichting Hanne. Marlieke, moeder van Hanne en oprichtster van deze stichting heeft schitterende kaartjes ontworpen.
Doe jij mee? Mogen wij jouw bijdrage delen? Tag dan @steunpuntnova en @stichtinghanne in je post.
Wij zijn benieuwd naar jullie bijdragen en hopen dat het schrijven troost mag bieden.

Pin
Bestel de BLAW pin in onze webshop en draag deze tijdens de Baby Loss Awareness Week bv tijdens de Loop voor Nova. Het kan een aanleiding zijn tot een mooi gesprek.

Bedenk zelf een activiteit waarbij babysterfte onder de aandacht komt. Denk aan een nieuwsbericht, een inzamelactie of een bijeenkomst.

Social media
Volg ons op Instagram, Facebook en LinkedIn en deel onze posts.

Gebruik in berichtgeving over deze week #steunpuntnova #BLAW2021, #babylossawarenessweek, #babylossawarenessweek2021

Hou deze pagina goed in de gaten om op de hoogte te blijven van alle activiteiten in de BLAW 2021.
Omdat Steunpunt Nova member en supporter is van de BLAW Alliance in het Verenigd Koninkrijk, sluiten we qua thema aan op het thema van de UK en dat is “wellbeing” oftewel welzijn. Welzijn van de moeder, de vader, de oma’s, de opa’s, de broertjes en zusjes, familie en vrienden. Maar ook het welzijn van de zorgverlener.
Elke dag zullen we een andere kant van het onderwerp belichten en komen betrokkenen bij het verlies aan het
woord.

Baby Loss Awareness Week 2020

Hieronder kun je lezen wat Steunpunt Nova heeft gedaan om meer bewustzijn te creëren voor babysterfte in de Baby Loss Awareness Week van 2020.

Dag 1: de verzending van de posters aan alle ziekenhuizen

Dag 2: lancering van de pagina over broer(s) en zus(sen)

Dag 3: aankondiging van de live-chat op maandag 12-10-20 met Danielle Oerlemans en Ellemieke Vermolen

Dag 4: waren we te druk met de live chat dus geen extra nieuws ?

Dag 5: aankondiging van de website en hulpkaarten in het Engels

Dag 6: lancering van de pagina over weer aan het werk

Dag 7: bedankjes aan de zorgverleners

Wil jij helpen?

 • Volg ons op Facebookinstagram en Linkedin zodat je op de hoogte blijft van onze activiteiten.
 • Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief.
 • Zet een actie op om te doneren of winkel online via https://steunpuntnova.doelshop.nl/. Dan gaat er automatisch een percentage van je aankoop naar Steunpunt Nova. Het kost je NIETS!
  Het doneren voor de voorleesboekjes kan ook nog steeds. Elke euro helpt ouders weer om mooie herinneringen te maken met hun overleden kindje.
  Je kunt ook bij je plaatselijke supermarkt vragen of de opbrengst van het statiegeld gedurende een paar maanden naar Steunpunt Nova kan gaan. Veel supermarkten doen hieraan mee. Hier vind je een flyer om erbij op te hangen.