Baby Loss Awareness Week

Elk jaar vindt van 9 t/m 15 oktober de Baby Loss Awareness Week plaats. Een week waarin jaarlijks wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor babysterfte.
Steunpunt Nova is aangesloten bij de Internationale Baby Loss Awareness Alliance en sluit in Nederland aan op wat er wereldwijd is besproken.
Het thema van 2022 is STAP VOOR STAP (STEPPING STONES internationaal).
Met verschillende activiteiten willen we het bewustzijn voor babyverlies vergroten:

 • Om 14.30 uur opent Goede Tijden Slechte Tijden actrice Bertrie Wieringa samen met de burgemeester van Naarden de BLAW door de voetjes van jullie baby’s te onthullen. Bertrie zal ook zingen.
 • Als je jouw baby ook wilt laten “meelopen” tijdens de BLAW , dan kun je hier tot 20 september 2022 het voetafdrukje uploaden (lees van te voren even goed de instructies).
  Wil je op 9 oktober bij de opening zijn dan kun je je hier aanmelden.
 • Loop voor Nova: Je kunt de hele week meelopen met de Loop voor Nova. Je kiest je eigen afstand, je eigen route, je eigen plek en tijd en de mensen met wie je loopt. Vorig jaar liepen we gezamenlijk 1000 kilometer. Worden dat er dit jaar meer?
  Hoe doe je mee? Download de app Strava, registreer je (gratis, negeer betaalopties!), zoek Steunpunt Nova, Baby Loss Awareness Week (door links bovenin op de twee poppetjes te klikken), volg Steunpunt Nova. Wij krijgen daarvan een melding een kunnen je dan uitnodigen voor de groepschallenge Loop voor Nova. Vragen over de Loop kun je mailen aan Inge en Vera op loopvoornova@steunpuntnova.nl.
  Lees hier meer info en ideeën

 

 • Je kunt met een persoonlijke donatiepagina jouw Loop laten sponsoren uit naam van je kindje. Het is uiteraard niet verplicht en ook mogelijk om mee te lopen zonder donatiepagina maar we waarderen het enorm dat alle donaties die binnenkomen in de BLAW ons in staat stellen om in de rest van het jaar weer mooie initiatieven te mogen ontplooien voor ouders die een baby verliezen/hebben verloren. Voor meer info: https://steunpuntnova.kentaa.nl/.
  Je kunt je eigen pagina maken door te klikken op “inschrijven” en de velden in te vullen en foto’s te uploaden. En daarna kun je de link naar je donatiepagina delen. Je krijgt een geautomatiseerde antwoordmail met daarin gegevens over je pagina, actietips en een link om een wachtwoord aan te maken zodat je je pagina kunt veranderen als je dat zou willen.

 

 • Verlichten van gebouwen en ziekenhuizen

 

 • Schrijven over je verlies, elke dag plaatsen wij op onze socials een kaartje met het subthema van die dag en een korte inspiratietekst die samengesteld zijn door Marlieke de Steur van Stichting Hanne.

 

 • Yoga, Nina Schipper, Babiche Lineman en Bianca Grondman die alle drie zelf ook een baby hebben verloren, zullen een mooie yogasessie samenstellen op dinsdagavond.

 

 • Insta live, na de yoga op dinsdag kun je napraten met de yogadocenten, op vrijdag interviewen we documentairemaker Rowan Blijd over haar documentaire Stil Leven over de geboorte en het afscheid van Amari.

 

 • webinar op 10 oktober om 17.30 uur, uitgezonden vanuit het WKZ, Utrecht

 

 

 • Wave of Light

LEES HIER HET HELE PROGRAMMA

Hoe kun je helpen om bewustzijn te vergroten:

 • Zoveel mogelijk gebouwen en ziekenhuizen verlichten in blauw en roze. We hebben een mail beschikbaar die je kunt personaliseren en kunt versturen naar een gebouw of ziekenhuis bij jou in de buurt.
  Vraag hem op bij Leonie: leonie@steunpuntnova.nl.
 • Verlicht een boom of een brug en hang er gehaakte blauw-roze hartjes in.
 • Kleur je huis blauw en roze met ledstrips (bv Action), blauw-roze bouwlamp, blauw-roze crèpepapier met licht eronder, blauw-roze ballonnen met lichtjes erin of eronder, blauw-roze kaarsjes, blauw-roze kerstverlichting.
 • Loop mee met de Loop voor Nova.
 • Start een statiegeld flessenactie bij jou in de buurt.
 • Draag de BLAW pin
 • Hang de BLAW-vlaggen uit (binnenkort beschikbaar in onze webshop)
 • Draag blauw-roze kleding
 • Lak je nagels blauw-roze

 

Lees hier het hele programma

MEDIA AANDACHT IN EN OVER DE BLAW 2021

ZATERDAG 9 OKTOBER 2021 KICK-OFF BLAW 2021
door onze ambassadeur Hiske Kuilman, singer-songwriter Joe Buck en gynaecoloog en lid van onze commissie van Aanbeveling en Advies Dr. Ganzevoort uit het Amsterdam UMC.

ZONDAG 10 OKTOBER 2021 DAG 2 BLAW 2021
ZORG VOOR JEZELF
LOOP VOOR NOVA (lees hier meer info)

MAANDAG 11 OKTOBER DAG 3 BLAW 2021 ZORG VOOR OUDERS
Online Yoga sessie gericht op zelfzorg, verzorgd door yogadocent, medewerker van ima afscheidszorg en Steunpunt Nova en mama van Madelief*, Nina Schipper.

Podcast: Rouwdoula Patty Duijn in gesprek met Joost van Ballegooijen, vader van Amy*

Een yoga sessie om het lichaamsbewustzijn activeren door beweging, meditatie, ademen en visualisatie.
Deze yoga sessie wordt je aangeboden door Steunpunt Nova.

https://youtu.be/wKlue5g-8zU

https://open.spotify.com/episode/2X0x9Fkdoc2n4lvvLZdgtQ?si=v29ayoAHR5CLSymYc1nSQw&utm_source=whatsapp&dl_branch=1

DINSDAG 12 OKTOBER 2021 DAG 4 ZORG VOOR KINDEREN

Hoe gaan broertjes en zusjes om met het overlijden en hoe zorg je ervoor dat kinderen die eventueel na het verlies van je baby worden geboren, het baby’tje ook meenemen in hun leven. Speciaal voor Steunpunt Nova heeft Studio Bieb een aantal kleurplaten ontworpen. Die zijn hier gratis te downloaden

WOENSDAG 13 OKTOBER 2021 DAG 5 ZORG VOOR DE ZORGVERLENER

Deze ziekenhuizen hebben openlijk aandacht besteed aan de BLAW:

 • OLVG Oost, Amsterdam
 • OLVG West, Amsterdam
 • Elizabeth Twee Steden Ziekenhuis, Tilburg
 • Isala Klinieken, Zwolle
 • Admiraal de Ruyter Ziekenhuis, Goes
 • Radboud UMC, Nijmegen
 • Elkerliek Ziekenhuis, Helmond

DONDERDAG 14 OKTOBER 2021 DAG 6 BLAW 2021 ZORG VOOR ELKAAR

Gebouwen verlichten
Deze gemeentes hebben in de BLAW gebouwen in roze en blauw verlicht om hun inwoners die met babyverlies te maken hebben gehad te steunen en om bewustzijn te creëren:

 • Arnhem
 • Hengelo
 • Hollands Kroon
 • Domus Dela, Paterskerk, Eindhoven
 • Goirle
 • Curenatoren, Rhenen
 • Zeewolde

Ook begraafplaatsen en crematoria besteden aandacht aan de BLAW door verlichting aan te brengen:

VRIJDAG 15 OKTOBER 2021 DAG 7 BLAW 2021 WAVE OF LIGHT

De BLAW is op vrijdag 15 oktober afgesloten met een Wave of Light. Wereldwijd worden er precies om 19:00 uur (plaatselijke tijd) kaarsje ontstoken voor overleden baby’tjes, om te herdenken dat zij er zijn geweest. Zo ontstaat er over de hele wereld een Wave of light.
Wij deden dit vanuit Steunpunt Nova gezamenlijk in Nunspeet bij Hotel Sparrenhorst. Hiermee sloten we ook de Baby Loss Awareness Week en Loop voor Nova af.
Om 17.30 uur was er de gelegenheid om een laatste (korte) etappe van de Loop voor Nova gezamenlijk te lopen. Het parcours was speciaal voor ons mooi verlicht. In het Oranjepark hebben we de namen van de kindjes genoemd en kaarsjes gebrand.

Schrijven over jouw verlies

Over de zeven onderwerpen die onder het BLAW-thema van 2021 "WELZIJN" vallen, kun je alle dagen van de BLAW meedoen met het schrijven over je verlies. Dat doen we dit jaar samen met stichting Hanne. Marlieke, moeder van Hanne en oprichtster van deze stichting heeft schitterende kaartjes ontworpen.
Doe jij mee? Mogen wij jouw bijdrage delen? Tag dan @steunpuntnova en @stichtinghanne in je post.
Wij zijn benieuwd naar jullie bijdragen en hopen dat het schrijven troost mag bieden.

Pin
Bestel de BLAW pin in onze webshop en draag deze tijdens de Baby Loss Awareness Week bv tijdens de Loop voor Nova. Het kan een aanleiding zijn tot een mooi gesprek.

Bedenk zelf een activiteit waarbij babysterfte onder de aandacht komt. Denk aan een nieuwsbericht, een inzamelactie of een bijeenkomst.

Social media
Volg ons op Instagram, Facebook en LinkedIn en deel onze posts.

Gebruik in berichtgeving over deze week #steunpuntnova #BLAW2021, #babylossawarenessweek, #babylossawarenessweek2021

Hou deze pagina goed in de gaten om op de hoogte te blijven van alle activiteiten in de BLAW 2021.
Omdat Steunpunt Nova member en supporter is van de BLAW Alliance in het Verenigd Koninkrijk, sluiten we qua thema aan op het thema van de UK en dat is "wellbeing" oftewel welzijn. Welzijn van de moeder, de vader, de oma's, de opa's, de broertjes en zusjes, familie en vrienden. Maar ook het welzijn van de zorgverlener.
Elke dag zullen we een andere kant van het onderwerp belichten en komen betrokkenen bij het verlies aan het
woord.

Baby Loss Awareness Week 2020

Hieronder kun je lezen wat Steunpunt Nova heeft gedaan om meer bewustzijn te creëren voor babysterfte in de Baby Loss Awareness Week van 2020.

Dag 1: de verzending van de posters aan alle ziekenhuizen

Dag 2: lancering van de pagina over broer(s) en zus(sen)

Dag 3: aankondiging van de live-chat op maandag 12-10-20 met Danielle Oerlemans en Ellemieke Vermolen

Dag 4: waren we te druk met de live chat dus geen extra nieuws ?

Dag 5: aankondiging van de website en hulpkaarten in het Engels

Dag 6: lancering van de pagina over weer aan het werk

Dag 7: bedankjes aan de zorgverleners

Wil jij helpen?

 • Volg ons op Facebook, instagram en Linkedin zodat je op de hoogte blijft van onze activiteiten.
 • Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief.
 • Zet een actie op om te doneren of winkel online via https://steunpuntnova.doelshop.nl/. Dan gaat er automatisch een percentage van je aankoop naar Steunpunt Nova. Het kost je NIETS!
  Het doneren voor de voorleesboekjes kan ook nog steeds. Elke euro helpt ouders weer om mooie herinneringen te maken met hun overleden kindje.
  Je kunt ook bij je plaatselijke supermarkt vragen of de opbrengst van het statiegeld gedurende een paar maanden naar Steunpunt Nova kan gaan. Veel supermarkten doen hieraan mee. Hier vind je een flyer om erbij op te hangen.