Welkom op de website van Steunpunt Nova, verloren verwachting. Het is intens verdrietig dat je baby is overleden of gaat overlijden. We kunnen de pijn en het verdriet onmogelijk wegnemen maar we kunnen je wel helpen om richting te geven in een verwarrende en emotionele tijd van verlies.

Op de ouder-pagina vind je negen afbeeldingen waar je alle informatie vindt die zo goed mogelijk bij jouw situatie past: miskraam, zwangerschapsafbreking, stilgeboorte, bij of kort na de geboorte overleden, mijn baby gaat overlijden, meerlingen, zwanger na verlies, het overkomt je nog een keer, verdriet van lang geleden.
Onderaan elke ouderpagina vind je praktische informatie over de dagen tot de uitvaart, de wet- en regelgeving, de uitvaart, boeken, muziek, rouw- en nazorg, broer(s) en zus(sen) en weer aan het werk. Ook vind je gespecialiseerde babyuitvaartzorg die alle kennis, expertise en ervaring heeft om jou zo goed mogelijk te begeleiden bij de uitvaart van je baby.

We hebben ook vier hulpkaarten ontwikkeld die je snel een overzicht geven waar je aan zou kunnen denken. Deze kun je hier downloaden (in elf talen) samen met een document (PDF) met daarin een korte uitleg over de punten die op de hulpkaarten worden genoemd (ook in elf talen).

Rechtsboven in beeld zie je het woord “menu”. Als je hierop klikt komen alle onderwerpen in beeld die we op deze website bespreken. Op de pagina “links” onder “praktische informatie”, vind je allerlei ondernemingen die producten aanbieden, zoals mandjes, kistjes, urnen, assieraden, balseming voor baby’s maar ook stichtingen en hulpadressen.

Om de teksten goed leesbaar te houden, noemen we de baby altijd “hij” en “hem”. Als je een dochter hebt gekregen, lees dan “zij” en “haar”.

Bent u zorgverlener dan vindt u informatie over de perinatale sterftecijfers, trainingen en symposia, artikelen over perinatale sterfte, ondersteuning in de vorm van do’s en don’ts, tips voor de fysieke verzorging van de baby en checklists. Onder de ouderverslagen vindt u geanonimiseerde zwangerschaps- en partusverslagen.